Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем украински войници са убити в източната част на страната вчера и днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем украински войници са убити в източна Украйна вчера и днес, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Асошиейтед прес. Тези жертви говорят за нарастване на насилието в района на конфликта с проруските сепаратисти, посочва АП.

Украинското правителство е регистрирало засилване на боевете на няколко места на фронта вчера, когато са били убити петима и ранени девет войници. Тази сутрин двама украински военни са загинали и петима са били ранени северно от бастиона на бунтовниците Донецк.

Сепаратистките власти в града съобщиха за сериозни щети по цивилната инфраструктура. Няколко села и квартали на Донецк са останали без електричество и газ.
Информационната агенция на провъзгласената от бунтовниците Донецка информационна агенция предаде за един убит и трима ранени цивилни в село Макиивка.
Сепаратистите обвиниха силите на Киев, че са стреляли по контролно-пропускателен пункт северно от Донецк, през който хиляди мирни граждани минават всеки ден между контролираните от властите и бунтовниците територии.

Над 9600 души са били убити общо от началото на конфликта в Източна Украйна преди близо три години по данни на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински еколози следят зони с повече замърсяване с битови отпадъци

Експерти от общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“, съвместно със служители от „Общинска полиция“ ще следят места с концентрация на замърсяване от бита. За изминалата седмица това е бил районът между улиците „Прилеп“ и „Праскова“, където редовно се изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Засечени са номерата на няколко автомобила,..

публикувано на 12.08.24 в 17:09

Близо половин тон хероин заловиха митничари на пристанище Бургас

Над 430 килограма хероин задържаха на едно от бургаските пристанища, информират от прокуратурата, предаде БНР-Бургас.  По-късно днес се очаква да се проведе брифинг с окръжния прокурор Георги Чинев и наблюдаващия прокурор Андрей Червеняков, Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" при Централно митническо управление и Иван Соколов,..

публикувано на 12.08.24 в 16:07

Животновъди притеснени от вероятен внос на чума по овцете от Румъния

Опасения чумата по дребните преживни животни в Румъния да се пренесе в България заради внос на единични бройки овце, имат животновъди в Североизточна България. Това каза за Радио Варна Данаил Николов фермер от варненското село Доброглед, който отглежда близо 400 овце. По думите му има хора, които се примамват от по-ниските цени на животните в северната ни..

публикувано на 12.08.24 в 15:50

ВиК-Варна: Приключихме нашата работа по ул. "Прилеп"

Тече възстановяването на настилката на ул. "Патриарх Максим" в местността Пчелина, работата по изграждане на битовата канализация по ул. "Вдъхновение" предстои да започне след това. Това каза Сава Коев, ръководител на големия ВиК-проект.  Протестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановени..

обновено на 12.08.24 в 15:47

Влаковете от София до Варна вече с електронни устройства за продажба на билети

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления  София - Варна - София и София - Бургас - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и всички..

публикувано на 12.08.24 в 15:47

ОДК-Варна с обучения по български език за украински деца с временна закрила

Общинският детски комплекс във Варна  организира обучение по български език на украински деца от 1. до 4. клас, които са с временна закрила. Обучението е напълно безплатно и ще се проведе в периода от 2 до 14 септември и има за цел да помогне адаптацията на децата към българската образователна система.  Обученията са в рамките на 60 учебни часа, а..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Служители на МВР излязоха на мълчалив протест във Варна

Служители от структурите на МВР във Варна излязоха днес на мълчалив протест. Те се събраха пред сградата на полицията в морската столица. Недоволството на служителите идва от факта, че много често се сменят не само министрите, но и другите ръководни кадри в МВР, което създава недоволство и в гражданите, поясни за Радио Варна ст. ком. Димитър Димитров,..

публикувано на 12.08.24 в 14:31