Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Гръцките колеги няма да допуснат блокиране на границата със земеделска техника

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцките колеги няма да допуснат блокиране на границата от земеделска техника, проиграваме сценарии за действия като миналогодишната криза, каза на ГКПП „Кулата” главният секретар на МВР Георги Костов.

„За около 60 минути по искане на гръцките власти спряхме пътнико-потока през ГКПП „Кулата-Промахон”, за да бъдат изведени блокиралите пътя техни фермери. Категорично трябва да заявим, че не става въпрос за блокада със земеделска техника”, каза Костов. Той увери, че на работно ниво са в непрекъсната комуникация с колегите им от гръцка страна. „Сигурен съм, че гръцките ни колеги няма да допуснат блокиране на граничния пункт от земеделска техника, както бе през миналата година, увери главният секретар на МВР. Той каза още, че на срещата на импровизирания щаб на българските институции, са проиграли всички действия при възникване на криза като миналата година и намалят до минимум дискомфорта на гражданите.

„За утре очакваме благоприятна среда”, каза Георги Костов. „Проведохме работна среща с всички органи на МВР, които имат отношение по опазване на обществения ред и организацията на движението на територията на област Благоевград, областния управител и други институции, която се проведе по заповед на министъра на МВР Пламен Узунов, каза Костов. Той съобщи че министър Узунов е говорил с гръцкият министър, отговарящ за вътрешния ред. „Той го е уверил, че гръцките право-прилагащи органи ще бъдат непоколебими и ще се справят с всички противообществени прояви, свързани с протеста на техните земеделски производители”, каза главният секретар на вътрешното министерство. Вследствие на блокадата на гръцките фермери, осъществена към 13.20 ч. днес само с жива сила, от българска страна се образува опашка от автомобили, която достигна към 5 км, но след като блокиралите преди българската граница бяха разпръснати от силите на жандармерията, тя се стопи до 2 км. към 15 ч.

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат никаква работа, блокират границата, нанасяйки големи щети на българския бизнес. Само през миналата година те надхвърлиха 20 милиона лева. Тук не се включват моралните и психически щети, които изпитват българските шофьори, пожелали да преминат границата и с дни мръзнещи на дълги опашки. От вчера гърците са блокирали и границата с Република Македония при КПП "Евзони". Фактически с тези си действия те блокират нормалното движение по всички основни магистрали, идващи от Европа.

От вчера гърците са блокирали и границата с Република Македония при КПП "Евзони". Фактически с тези си действия те блокират нормалното движение по всички основни магистрали, идващи от Европа. Остава „загадка“ защо всяка година гърците, които уж твърдят, че протестират срещу своето правителство, идват с тракторите си именно на нашата граница, а сега вече и на македонската, а не отидат в центъра на Атина, където има по-голяма вероятност да бъдат чути от премиера си Алексис Ципрас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Битката при Варна“, художник Ян Матейко

Отбелязваме годишнината от Битката при Варна с рицарски игри и фестивал

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит утре – 3 октомври, в 12:00 часа в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на..

публикувано на 02.10.24 в 20:00
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът Главчев за конфликта в Близкия изток: Няма заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет, предаде БНР. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още премиерът. Министърът на..

публикувано на 02.10.24 в 19:10

25 студенти от три ВУЗ-а във Варна мерят сили за 10 000 лева от бизнеса за развиване на иновативни идеи

25 студенти от варненски висши учебни заведения, участници в образователна програма, ще се борят за награда от бизнеса в размер на 10 000 лева за развиване на иновативни бизнес идеи. Три университета във Варна - Икономическия, Техническия и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров",  дадоха старт за първи път в България на пилотна иновативна..

публикувано на 02.10.24 в 19:05

По-високи стипендии за студентите за участие в практики

По-високи стипендии ще получават студентите при провеждане на студентска практика. Това реши правителството, като прие промяна на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предаде БГНЕС. Размерът на стипендията при провеждане на..

публикувано на 02.10.24 в 18:12

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа - FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче е липсата на изгодни чартърни полети и високи цени на еднопосочните билети в началото на сезона. Това..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33