Виното от лозарския комплекс с най-много асми в България, се прослави не къде да е, а в един от известните винопроизводствени райони в света – Бордо.
Какъв е пътят от гроздето в тракийската низина до бутилката на щанда във Франция ще ни разкаже собственикът на лозаро-винарския комплекс Цвятко Стоименов.
Аз съм любител на асмите. Твърдя, че имам най-много асми от всички изби от България. То е такава красота, че просто ми се иска да ви поканя да я видите, когато гроздето узрее. Що се отнася до виното – казват, че вино се прави от грозде. Оттам нататък, или гроздето не е хубаво, или ако е хубаво, можеш да го развалиш, ако не приложиш правилната технология. Аз не се занимавам само с вино, но и със строителство, с търговия, с козметика ...
А винен туризъм развивате ли?
Разбира се, това е моя идея и смятам, че трябва да се втълпи на всички в България, така както го правят във Франция, Италия, Португалия. Това носи пари, носи слава и осмисля съществуването на една изба.
Ноу-хауто откъде взаимствахте?
Работих в Мароко, където виното е по-евтино от водата. След това – в президентството в Алжир, страшно известна страна с виното. От 25 години работя с французи, които са забележителни винари. От тях съм научил, че всяко растение, всяка лозичка, всяка една личност трябва да я обичаш. Ако имате късмета да дойдете при мен, ще видите това, което аз обичам, как е направено, как е подредено и колко красиво, плодосно и ефективно е.
Опишете пътя от лозата до бутилката във вашата фирма?
Най-подходящо е винарската изба да бъде в средата на лозовия масив – да има лаборатория, агроном и технолог. Гроздето трябва да се обере в точно определен момент, нощно време и това да стане на ръка. Не може да се събира машинно, тъй като машините обират всичко, дори и развалените грозда, а това влияе на качеството. По-нататък гроздето се обработва с подходяща техника. Без да престои, веднага се винифицира т.е. прави се на сок и се следи живота на виното. После отлежава в дъбови бъчви. От виното до бутилката разстоянието е доста голямо. Трябва да се уцели момента, в който виното да влезе в бутилката. Пълненето на бутилките се прави с техника, която изсмуква въздуха между тапата и течността, остава неутрален въздух т.е. виното живее в бутилката.
Да, но тук не видях коркова тапа. Капачките на винт нов начин за запечатване ли са?
Това е за широката публика. Същото хубаво вино, но икономическо примамливо за потребителя. Той оценява виното, но виното не може да има живот.
Не е за отлежаване?
Да, не е за отлежаване. Французите са ме научили нещо, което много пъти съм казвал. Най-трудно се прави хубаво вино, обаче още по-трудно е да го изпиеш със свестни хора. Виното не за просташко напиване, виното е за здраве.
По колко чаши?
Зависи от човека, зависи от мезето. Ако отидете в един магазин във Франция и желаете да си купите вино, продавачът ви пита каква храна приготовлявате и той ви избира виното. Бордо го посещавам с моя съдружник, преговаряме с най-голямата компания в Бордо, фантастична винарна. При положение, че вече внасяме вино в Бордо, значи мострите, които сме им изпратили са ги харесали.
Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..
Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна, продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..
Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..
„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото? А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...
На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания. В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..
Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна. Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..
България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..