Виното от лозарския комплекс с най-много асми в България, се прослави не къде да е, а в един от известните винопроизводствени райони в света – Бордо.
Какъв е пътят от гроздето в тракийската низина до бутилката на щанда във Франция ще ни разкаже собственикът на лозаро-винарския комплекс Цвятко Стоименов.
Аз съм любител на асмите. Твърдя, че имам най-много асми от всички изби от България. То е такава красота, че просто ми се иска да ви поканя да я видите, когато гроздето узрее. Що се отнася до виното – казват, че вино се прави от грозде. Оттам нататък, или гроздето не е хубаво, или ако е хубаво, можеш да го развалиш, ако не приложиш правилната технология. Аз не се занимавам само с вино, но и със строителство, с търговия, с козметика ...
А винен туризъм развивате ли?
Разбира се, това е моя идея и смятам, че трябва да се втълпи на всички в България, така както го правят във Франция, Италия, Португалия. Това носи пари, носи слава и осмисля съществуването на една изба.
Ноу-хауто откъде взаимствахте?
Работих в Мароко, където виното е по-евтино от водата. След това – в президентството в Алжир, страшно известна страна с виното. От 25 години работя с французи, които са забележителни винари. От тях съм научил, че всяко растение, всяка лозичка, всяка една личност трябва да я обичаш. Ако имате късмета да дойдете при мен, ще видите това, което аз обичам, как е направено, как е подредено и колко красиво, плодосно и ефективно е.
Опишете пътя от лозата до бутилката във вашата фирма?
Най-подходящо е винарската изба да бъде в средата на лозовия масив – да има лаборатория, агроном и технолог. Гроздето трябва да се обере в точно определен момент, нощно време и това да стане на ръка. Не може да се събира машинно, тъй като машините обират всичко, дори и развалените грозда, а това влияе на качеството. По-нататък гроздето се обработва с подходяща техника. Без да престои, веднага се винифицира т.е. прави се на сок и се следи живота на виното. После отлежава в дъбови бъчви. От виното до бутилката разстоянието е доста голямо. Трябва да се уцели момента, в който виното да влезе в бутилката. Пълненето на бутилките се прави с техника, която изсмуква въздуха между тапата и течността, остава неутрален въздух т.е. виното живее в бутилката.
Да, но тук не видях коркова тапа. Капачките на винт нов начин за запечатване ли са?
Това е за широката публика. Същото хубаво вино, но икономическо примамливо за потребителя. Той оценява виното, но виното не може да има живот.
Не е за отлежаване?
Да, не е за отлежаване. Французите са ме научили нещо, което много пъти съм казвал. Най-трудно се прави хубаво вино, обаче още по-трудно е да го изпиеш със свестни хора. Виното не за просташко напиване, виното е за здраве.
По колко чаши?
Зависи от човека, зависи от мезето. Ако отидете в един магазин във Франция и желаете да си купите вино, продавачът ви пита каква храна приготовлявате и той ви избира виното. Бордо го посещавам с моя съдружник, преговаряме с най-голямата компания в Бордо, фантастична винарна. При положение, че вече внасяме вино в Бордо, значи мострите, които сме им изпратили са ги харесали.
От 2014 година насам има почти 80 законопроекта за изменение и допълнение на изборното законодателство, голяма част от които са внесени няколко месеца преди изборите. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда, каза Лилиан Никифорова. Тя добави, че тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като по думите ѝ няколко парламента са..
Музиката се създава от творците, не се създава от машина или компютър. Това подчерта в интервю за Радио Варна Георги Христов. Той допълни, че купуването на бийтове и използването им в песните не е изкуство, коментирайки темата за навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. "Повечето новосъздадени песни са просто изкуствен интелект...
PIZZZA е една от най-обичаните групи на българската ъндърграунд сцена, а 26-годишната ѝ история я прави и една от най-дълголетните. Съставът ѝ към момента включва Кобо (китара), Кайо (бас), Рамбо (барабани), Витко (тромбон) и Явката (тромпет), а Каската, който до скоро беше фронтмен, вече не е част от бандата. За съжаление се наложи да се разделим..
Студент на Варненския свободен университет /ВСУ/ представя оригинален шрифт на Международното триенале на типографията в Полша. Шрифтът е наречен VFU (Visionary Font Ultra) и е изработен от студента от трети курс в специалност "Графичен дизайн" Володимир Федотов . Той е един от тримата представители на България, избрани за участие в..
Прототип на сензорна витрина за плодове и зеленчуци, която се управлява с помощта на изкуствен интелект, е единият от двамата победители в пилотното издание на иновативната образователна програма GEN I: Иновация Генерация на Schwarz IT България. Тя е разработена от екип от четирима студенти от Икономическия университет и Висшето военноморско..
С нови камбани ще посрещне Великден храмът „Възнесение Господне“ в Суворово. За около месец местните жители са събрали близо 19 хиляди лева, които ще стигнат за изработването на три камбани. В края на миналата година става ясно, че камбаната на храма е спукана. Църковното настоятелство търси съдействие от кмета Данаил Йорданов и..
Пазаруването в магазини на големи хранителни вериги е всекидневие за много хора у нас. Във всички варненски квартали вече има такива супермаркети, които много хора ползват като квартален магазин – не за да пазаруват на едро, а за да си купят продукти, с които да приготвят вечерята след работа. След работа са и най-натоварените часове в..