Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение между Белград и Прищина

Белград
Снимка: Уикипедия

Сръбският премиер Александър Вучич обвини снощи делегацията на Прищина за неуспеха на поредния кръг от преговорите в Брюксел и поиска реакция от върховния представител на ЕС Федерика Могерини по този повод, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Пред журналисти в паузата на срещата с представители на сърбите от Косово в Рашка Вучич каза, че ЕС е бил абсолютно едностранчив по време на последната среща с делегацията на Прищина в Брюксел.

"Имахме трудни разговори, в които Сърбия прие всичко, което бе искано от нея. Ние приехме това, което ни предлагаха, но след това разбрах, че сме доведени до положение за едно нещо да кажем "не"и да станем виновни", заявил Вучич пред сърбите от Северно Косово.

Сръбският премиер е призовал събрите в Косово да останат спокойни и "да не се хващат на провокациите на албанската страна", пише "Вечерне новости".
Вучич обвинил Прищина, че "се занимава с най-мръсната пропаганда" и че в Брюксел и дума не станало за Съюза на сръбските общини.

По думите на сръбския премиер сред четирите постигнати споразумения едно е било за Косовска Митровица. Той посочи, че кметът на Северна Митровица Горан Ракич е предложил представителите на сърбите да напуснат всички косовски институции, но според Вучич това не е добро решение. Ракич обвинил ЕС, че "ясно е застанал на страната на Прищина".

Сърбите не са гневни, а болни от страх и загрижени за своите семейства, заявил още кметът, добавяйки, че търпението на косовските сърби има граници, пише "Вечерне новости".

Сръбските издания съобщават, че стотина граждани са участвали вчера в многочасов мирен протест до главния мост на река Ибър. Демонстрацията е била организирана в знак на несъгласие с очакваното разрушаване на стената, която сърбите от Косовска Митровица издигнаха на моста, свързващ населената със сърби северна част на града с южната албанска част.

Вестниците отбелязват, че президентът на Косово Хашим Тачи е изразил загриженост във връзка с кампания, с която според него Сърбия внушава страх и междуетническа омраза сред сръбската общност в северната част на Косово.

"Разочарован съм и съм загрижен във връзка с пропагандната кампания в стария стил на Сърбия, която продължава да насъсква към страх и междуетническо напрежение сръбската общност, която живее в северната част на Косово", заявил Тачи. Според него тази пропаганда има за цел да възпрепятства процеса на пълното интегриране на косовските сърби в институциите на Република Косово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан и Максим след успешното приключване на експедицията

Българи прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка

Българи са първите в света, които прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка. Стефан и Максим Иванови са баща и син, които и преди са се впускали в екстремни експедиции с лодката "Неверест". Те притежават 10 рекорда на "Гинес". С това прекосяване са на път да завоюват още няколко рекорда, съобщава Нова тв. Стефан и Максим са..

публикувано на 10.09.24 в 11:37

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева.

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев, предаде БНР. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за..

публикувано на 10.09.24 в 10:59

БАРПТЛ: Инсулините са налични в достатъчно количество у нас

В аптечната мрежа във Варна трудно се намира инсулинът Левемир от два месеца, фармацевти препоръчват да се търсят останали бройки в по-малки градове. Това разказа в сигнал до Радио Варна Пепа Жекова.  Един сигнал за липсата на този инсулин във Варна са получили е Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Но,..

публикувано на 10.09.24 в 09:46

ВиК-авария променя маршрута на автобусите по линия 41

Днес след 09:00 часа автобусите по линия 41 посока ЖП гара - Варна след сп. "Г. Георгиев" ще продължават по бул. "Цар Освободител", на кръстовището с бул. "Република" ще завиват надясно.  Ще се обслужват спирки "Гео Милев" и "Поглед", съобщават от "Градски транспорт"-Варна. От ЖП гара посока "Владиславово" след сп. "Детско градче" ще..

публикувано на 10.09.24 в 08:37

При въвеждане на еврото масовите глоби да се закръглят две към едно

Публикуваха за обществено обсъждане законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи. Целта е да се подготвят платежните системи за въвеждане на еврото.  Сред предложенията е закръгляне на лева към еврото в съотношение две към едно. Например 100 лв. се заменят с 50 евро, 600 лв с 300 евро   и т.н...

публикувано на 10.09.24 в 07:07

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  10.09.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съораженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна –..

публикувано на 10.09.24 в 05:57
Остров Св.Иван

Постепенно увеличение на облачността във вторник

Днес облачността от запад постепенно ще се увеличи и следобед главно по южното крайбрежие, а привечер и над Североизточна България са възможни краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През нощта срещу сряда валежите постепенно ще обхванат по-голяма част от района. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизточна четвърт, а до края на деня ще..

публикувано на 10.09.24 в 05:56