Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази - една от българските номинации за наградите "Grammy"

Веско Панталеев-Ешкенази
Снимка: Булфото

Два дни остават до дългоочакваната 59-та церемония по връчването на музикалните награди "Grammy" в Лос Анджелис. През тази година и заради българското присъствие в лицето на оперната певица Соня Йончева и цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, които са сред номинираните. Номинацията на Ешкенази е в категория „Най-добро оркестрово изпълнение“ на Петата симфония на Прокофиев, представена от Кралския концертгебау оркестър под диригентската палка на Марис Янсон. Веско е част от оркестъра в качеството на концертмайстор от 1999 година, когато е 29 годишен. Година по-късно започва да свири на уникална цигулка с марката „Guarneri del Gesu". С нейната история започва и разговорът на Олга Добрева с Веско Ешкенази при една от изявите му във Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус Гринго -..

публикувано на 30.08.24 в 13:06

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01

Румънски шофьор опита да подкупи полицаи от Долни чифлик

47-годишен румънски водач на лек автомобил се е опитал да подкупи служители на реда в района на с. Старо Оряхово. С цел да избегне административна санкция, шофьорът е хвърлил 50 евро в багажника на проверяващ го екип от полицейското управление на Долни чифлик. В момента се провеждат  процесуално-следствени действия, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 30.08.24 в 12:29

Всяко второ дете у нас е консумирало енергийни напитки

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат р езултатите са от национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас.  То е проведено в периода юни – юли 2024 г. по поръчка на голяма верига хипермаркети.  Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за..

публикувано на 30.08.24 в 12:18

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са кандидатите за еврокомисар на България

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидатури за роден еврокомисар, реши служебното правителство, съобщава БНР.  Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев. Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, а и бе..

публикувано на 30.08.24 в 11:56

"Алтернативата на гражданите": Общината не води регистър на билбордите във Варна

Община Варна не води регистър на билбордите в града, а нови съоръжения за външна реклама продължават да изникват, без яснота за процесите по вземане на решения. Това съобщиха от "Алтернативата на гражданите" във връзка с питане към кмета Благомир Коцев, отправено от общинските съветници по време на предишната сесия на Варненския общински съвет...

публикувано на 30.08.24 в 11:25