Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов: In vino veritas

Снимка: "Морски вестник"

Трифон Трифонов е председател на краеведското дружество във Варна и автор на проучване за имената на местностите край града. Освен това е морски офицер и бивш механик на военен кораб. Трифон Трифонов разказва пред репортера Габриела Гаврилова истории за винопроизводството и гроздоберачеството в българския Североизток.


- Името Трифон означава охолно живеещ. Това е е богинята Трюфе в старогръцки или Трифе на новогръцки език – богинята на удоволствието. Труфя се оттам произлиза. Но пък за сметка на това има много топоними с лозя, тъй като Свети Трифон е пряко свързан с лозарството. Още от античността траките имат традиция да правят вино и гърците са ги наричали варвари, защото те са пиели вино по всяко време. Гърците са го пиели разредено едно към едно или едно към две в полза на водата и са пиели вино след залез слънце. Траките са пиели вино в неограничени количества, по всяко време и дори поели с вино конете си и устройвали диви кушии, надбягвания. На много места по брега лозите се растели по дърветата, бере се гроздето, тъпче се на място и се пренася някъде в съдове, където виното вече ферментира, узрява. Над Русалка има такива стари виноделни от порядъка на няколко кубика изкопани в камъка, понеже там се получава завет по отношение на североизточните ветрове, по тополите растат лози, бере се в промишлени количества грозде, тъпче се на място и се източва. И малко по-настрани от тези „шарап таш” им казват, винени камъни, гагаузите им дават това наименование. На турски език „шарап таш” означава винен камък. Това което се изцежда, се изцежда до самоток, а малко настрани има нещо като място за пресоване на джибрите. Такъв камък, преносим имаше близо до вече несъществуващия фар Екрене. Една лоза може да захрани 5 декара, когато го вдигнеш на асма. На север от Болата има едно място, където се прави вино. Там един възрастен човек от Българево ми обясняваше, че долу растяла една лоза с диаметър някъде около 20 сантиметра, която се катери 20-30 метра нагоре по скалите. Когато бил млад една коза паднала и се убила там. Той слязъл по лозата,  вързал козата на гърба си и се изкатерил нагоре. Това е един много монолитен варовиков блок, докато скалите са шуплисти и там има издълбана шарапана. Пак 1 и 20 на 1 и 50 някъде дълбоко е някъде 10 сантиметра и накрая има една щерна, издълбана в камъка – има-няма някъде около 50 литра. И всичко това е на 50 сантиметра от брега на морето, виси над морето. И на много места в България има такива антични виноделни, които са издълбани в камъка, защото като дойде есента само го изпиташ и всичко ти е готово за действие.

- Какво взехте от дядо си, на когото сте кръстен?

- Може би интереса към историята, може би той ме е запалил. Имаше някакъв съкратен вариант на „Илиада”, но вътре с рисунки на старогръцките герои и така нататък, и така нататък. Та от седми-осми клас съм тръгнал на кръжок по история и лека-полека вече, аз затова отидох на този изследователски кораб. На борда си обикалям свободно по крайбрежието.

- Пожеланието на краеведа и морски офицер Трифон Трифонов?

-  Най-напред да са живи и здрави и в светлината на това, което сега говорихме,  младите да познават своята история и да се радват на живота с виното. “In vino veritas”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10