Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат стипендии за студенти в неравностойно положение

Снимка: БГНЕС

Фондация „Св. Св. Константин и Елена” търси своите нови стипендианти за 2017 година, желаещи да повишат компетенциите си и да се усъвършенстват в бъдещите си професии в областта на СПА, Wellness и Балнео услуги, в сферата на туризма и в областта на изкуството. Фондацията ще отпусне и една извънредна стипендия, която ще подпомогне завършването на магистърска степен по „Информационни технологии” на студент, отгледан до навършване на пълнолетието си в дома за деца лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда” във Варна. Всички програми са отворени и за кандидати, израснали под институционална грижа, сираци, полусираци, студенти с ТЕЛК или с ниски доходи. Водещ критерий при избора на стипендианти е отличният успех.

„Обявихме кампаниите от месец декември, вече наближава крайният им срок. До 15 март изтича срокът за кандидатури в направление „Туризъм” и „Здраве чрез СПА”, а до 19 март приемаме кандидатури в програмите в направление „Изкуства”. За цялата календарна година основното направление за студентските стипендии ще подкрепи общо 10 стипендианта”,  разказва Елена Косева - председател на Фондация „Св. Св. Константин и Елена”.

От 2014 г. насам от фондацията са отпуснали общо 22 стипендии в различни направления, а тази година за пръв път помагат и на гимназисти да изкарат професионални курсове.

„Вече имаме и три момичета, тиинейджърки, за които ще започне професионален курс по фризьорство. Те ще получат професия”, добави Косева.

Председателят на фондацията заяви, че предстои да започне и курс по готварство за желаещите деца, лишени от родителски грижи.

Повече можете да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46

Адресите без ток

На 23.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Мелница, ул. Вълшебен извор и промишлена зона под моста, ул. Батак, ул. Бор, ул. Бреза, ул. Пирот и бул. Съединение в кв. Реката, фирма Кристера Агро ЕООД,..

публикувано на 23.04.24 в 05:00

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13
архив

Над 110 милиона лева ще влязат за образованието във Варна

Над 110 милиона лева ще бъдат инвестирани във варненското образование по различни програми, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  17 училища във Варна имат сключени договори за финансиране изграждането на т.нар.  STEM - центрове (специализирани..

публикувано на 22.04.24 в 17:40
Определиха номинираните за награда

Предлагат 20 личности и колективи за награда "Варна" в сферата на науката и образованието

Общо 20 личности и колективи са предложени за удостояване с награда „Варна“ в сферата на науката и образованието тази година. Номинациите бяха одобрени на днешното заседание на  ресорната комисия към Общинския съвет по предложение на Експертната комисия за присъждане на награда „Варна“. В системата на предучилищното и училищното образование имаше по..

публикувано на 22.04.24 в 15:30

Продължава пролетното косене във Варна

Дейностите по първото за годината косене на тревните площи във Варна вървях по график, съобщиха от общинския пресцентър. Т В район „Одесос“ голяма част от терените са окосени. В навечерието на Великденските празници с приоритет ще се работи около храмовете и централните градинки. По план върви и пролетната коситба в район „Приморски“, където вече..

публикувано на 22.04.24 в 14:48