Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК има готовност да подкрепи отново държавните институции в случай на нова бежанска вълна

Снимка: БГНЕС

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров заяви пред журналисти в Добрич, че организацията има готовност, ако се наложи да подкрепи отново държавните институции в случай на засилване на бежанската вълна със затопляне на времето.

„Съществува реална опасност и не трябва да си затваряме очите. В момента този обем от бежанци се контролира, държавните институции владеят положението. Дано нещата се успокоят. Но ако се наложи, ние отново ще бъдем на първия пост, както бяхме, когато тръгнаха първите бежанци” – каза председателят на БЧК. Той добави, че хуманитарната организация има пет склада с бедствени запаси за 12000 души, които могат да получат подкрепа  в рамките на три часа във всички точки на страната.

Акад. Христо Григоров днес присъства на отчетно-изборното събрание на Областната организация на БЧК в Добрич и даде отлична оценка за дейността червенокръстците в региона.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илинден е - морето взема жертви

За християните днес е е дин от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според..

публикувано на 20.07.24 в 11:23

Инициативата “Бъди грамотен” отново гостува във Варна

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата  “Бъди грамотен”.  Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. По време на състезанието жителите и гостите на града ни ще имат възможност да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации...

публикувано на 20.07.24 в 08:41

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде  Калина Калчева от Ямбол, израснала във Воден.   Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите , защото по думите й те "в момента най-много имат..

публикувано на 20.07.24 в 08:34
Балчик

Слънчево до обед, после облачно и на места ще превали

До обед ще е предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна обланочст. На места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и североизток. Максимални температури между 31° и 36°, за Варна около 33°. Вълнение на..

публикувано на 20.07.24 в 07:54

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25