Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАМТН е издала предписания за незабавното изпразване на 81 язовира

язоври Стойковци

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ e установила 81 язовира в предаварийно състояние на територията на цялата страна, за които е издала предписания за незабавното им изпразване, съобщиха от Агенцията. Към днешна дата те се поддържат на кота "мъртъв обем" и постоянно се следят от експертите. Предаварийното състояние е моментно положение, което се установява при проверка. Веднага след това собствениците трябва да предприемат спешни действия по ремонт или язовирът да бъде изпразнен.

За територията на цялата страна има 205 язовира, които са с множество констатирани нарушения, но те не са в предаварийно състояние. Там следва да се предприемат мерки от собствениците, в изпълнение на дадените предписания. Към момента са в ход последващи проверки на всички тях, които ще приключат до 10 март. Където се констатират несъответствия, които представляват непосредствена опасност за безопасното експлоатация на съоръженията, ще бъдат дадени предписания за тяхното изпразване.
От януари 2016 г. на ДАМТН е вменено осъществяването на надзор на язовирните стени и съоръжения към тях, се напомня в прессъобщението. През миналата година са проверени общо 5 169 язовира. В хода на тези проверки са направени над 4 хил. предписания за отстраняване на технически несъответствия по тях. В момента са в ход проверките по установяване изпълнението на тези предписания, като навсякъде където се констатират неизпълнения се съставят актове. Само за последния месец са съставени 14 акта за установяване на административни нарушения.

В изпълнение на разпорежданията на Върховна административна прокуратура, ДАМТН е предприела серия от мерки, свързани с язовир Бели Искър. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. метра. Инициирано е и създаването на работна група между всички ангажирани институции - Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи, Областна администрация София, община Самоков, Столична община и др. Проведен е и експертен научен съвет с представители на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Всички проучвания потвърждават, че трябва да се предприемат ремонтни дейности на съоръжението. ДАМТН е изготвила предписание за стартиране в тримесечен срок на процедура по инженерингови дейности по извършване на рехабилитация на язовирната стена.

Ежегодно се прави и проверка по реда на надзора от Върховна административна прокуратура за състоянието на язовирите в България, като ДАМТН регулярно предоставя информация за тяхното състояние. Отговорността по безопасната експлоатация, техническото състояние и водните нива на язовирите е отговорност на собствениците им, като те следва да изпълняват направените предписания от държавните контролни органи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов „Не сте сами“, съобщиха от Агенцията, цитирани от БГНЕС.  Кампанията „Не сте сами“ е..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното събрание, с което на министъра на енергетиката беше възложено да предоговори Споразумението, с цел запазване..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК „Черно море“ в елитното първенство...

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август, предаде Maritime.bg.  През 2024-а се отбелязват 40 години от издигането на националното знаме на..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно..

публикувано на 15.08.24 в 16:41

"Храна за размисъл" гостува във Варна и разказва чрез традиционни ястия историите на бежанците у нас

Кампанията "Храна за размисъл" на Агенцията на ООН за бежанците гостува на Варна навръх празника на града.  Специалният камион, в който ястията от кампанията се приготвят на място, е във Варна през целия ден. Там той продължава да разказва историите на бежанците в България чрез универсалния език на храната. Варненци и гостите на празника на града имат..

публикувано на 15.08.24 в 14:15

Тържествена архиерейска литургия в Катедралния храм и издигане флага на Варна (СНИМКИ)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави в словото си имениците и всички варненци с празника на града в препълнения Катедрален храм "Успение Богородично" в морската столица. "Този празник  е цялата радостна тайна на тази смърт, която се разкрива пред нас и се превръща в наша собствена радост. Н ейната смърт, както и..

публикувано на 15.08.24 в 13:15