Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и сладките, а за финал ще получим и рецепта за лесни бонбони от кексово тесто.

„Напоследък много популярни стават голите торти, така наречените голи торти, които са без захарно покритие и са залети само с шоколад, който може да бъде цветен или не. Може да са само от крем или блат. Много ефектни стават, много са популярни. И цветя- захарни цветя, те са за сватбения сезон актуални. При децата няма някаква нова, иновативна ... те искат да е шаренко, да има фигурки”.

И тенденцията върви спрямо филмите, които гледат.

„Абсолютно! Имам познати, които вече категорично отказват „Замръзналото кралство”.

Питам за бутиковите торти, но вече все по-популярни стават и малките сладкиши, които съпътстват една голяма торта, особено в детските градини, където трябва да занесеш нещо и тези малки сладкиши са добавка към голямата торта и са много хубаво украсени направени с едни бухнали теста. Много, много красиви са. При тях има ли нещо ново и тенденциозно?

„Напоследък много популярни са декорираните бисквитки за почерпка в училища, градини - кейк попс- така нареченият кекс на клечка, което в същността си е пак вид тесто – кексово, тортено, смляно с масълце и маскарпоне, направено от топчета и потопено в бял шоколад. Те са много популярни и децата много ги харесват и това според мен, кейк попс-овете са актуални за градини и училища”.

Можем ли да получим една такава рецепта за кейк попс от хоби декоратор?

„Може, разбира се! Моята рецепта, която използвам е от ванилов блат с портокалови кори. Само да вметна за портокаловите кори, че е хубаво да са от био-магазин, тъй като са много третирани портокалите. Съответно, това което аз правя, ще ви кажа половинката дозата, тъй като от нея излизат около 20-сет попс-чета. Трябват ви:

Едно яйце,1/3- чашка кисело мляко, един пръст олио, 2-3 чаша захар и кората на един портокал и 2/3-ти чаена чаша брашно (високите чаши за чай). Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, след което киселото мляко. Настъргва се портокаловата кора и се пече във фурна с вентилатор за около 40-сет минути на 170-сет градуса. Оставя се да изстине напълно и въпросното тесто се смила в блендер или се натрошава на ръка с малко крема сирене и масло. Оставя се на стайна температура, с ванилийка. След което се омесва мокро тесто, от което се правят топченца. Тези топченца изкарват няколко часа в хладилника, за да се стегнат. Слагат им се едни пръчици и ги потапяте в бял шоколад и това са кейк попс-овете”.

Надяваме се да Ви е било вкусно, ако искате да чуете интервюто – в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Деница Христова

Деница Христова: Няма жена, която да не е красива, облечена в носия!

За Еньовден Валерия Василева разговаря с Деница Христова - старши учител в начален етап в СУ "Св. Климент Охридски" - Варна. В своята работа с децата от първи до четвърти клас приема за своя мисия да им даде знание и любов към народните ни традиции и музикалния фолклор чрез собственото им преживяване. "Много често говоря на децата, че не се знае дали ще..

обновено на 24.06.21 в 15:38

Документален разказ на журналиста Димитър Кенаров в основата на подкаст на Amazon's Audible

През 2008 г. журналист от македонския Утрински вестник – Владо Таневски се оказва сериен убиец на жени в Кичево. Случаят потриса Македония и влиза в световния новинарски поток, защото се оказва, че Таневски, отразявал разследванията по убийствата на общо 4 жени, започва да изнася в публикациите си факти, които не били оповестени публично..

публикувано на 23.06.21 в 11:36

Гражданска платформа доказа, че българските политици лъжат

Съмишленици, млади хора учещи в Германия, решават да проверят дали това, което говорят българските политици отговаря на истината. И да потвърдят или отрекат съмненията, че по време на избори се лъже най-много. Но не по усет, а с факти и доказателства, чрез засичане на твърденията и проверката им като факти. До какви изводи са стигнали Радослав..

публикувано на 22.06.21 в 15:50
Милко Божков

Каменни послания в картините на Милко Божков

„Салонът на природата“ е озаглавена изложба, с която Галерия 8 отбелязва 33 години от своето създаване. Творби на художника Милко Божков по стихове на Борис Христов гостуват не за първи път във Варна. Но този път богатството от форми и идеи водят своето начало от посланията, закодирани в камъка. Те са и основната отправна точка, от която Милко..

публикувано на 22.06.21 в 09:45

Михаела Аройо: В Бесарабия имат много по-малко, но го ценят много повече

Фотоизложбата "Корен", разказваща за живота на българите в Молдова и Украйна, пътува по местата в България, откъдето преди три века като бежанци са тръгнали техните предци. Автор на снимките е варненката Михаела Аройо. В момента самостоятелната й изложба „Корен“ е в Малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ в с. Голица, община Долни Чифлик, област..

публикувано на 21.06.21 в 10:24

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в..

публикувано на 18.06.21 в 10:00

Пътуването в снимките на фотографа Делян Вълчев

„In Transit“ се нарича изложбата на потомствения фотограф Делян Вълчев, която се открива днес във Варна. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ приютява дебютната самостоятелна изложба на фотографа, който улавя лицата на пътниците в метрото на Ню Йорк. Забързани, уморени, изнервени, замислени, отчуждени, унесени или просто безразлични са..

публикувано на 17.06.21 в 11:04