Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и сладките, а за финал ще получим и рецепта за лесни бонбони от кексово тесто.

„Напоследък много популярни стават голите торти, така наречените голи торти, които са без захарно покритие и са залети само с шоколад, който може да бъде цветен или не. Може да са само от крем или блат. Много ефектни стават, много са популярни. И цветя- захарни цветя, те са за сватбения сезон актуални. При децата няма някаква нова, иновативна ... те искат да е шаренко, да има фигурки”.

И тенденцията върви спрямо филмите, които гледат.

„Абсолютно! Имам познати, които вече категорично отказват „Замръзналото кралство”.

Питам за бутиковите торти, но вече все по-популярни стават и малките сладкиши, които съпътстват една голяма торта, особено в детските градини, където трябва да занесеш нещо и тези малки сладкиши са добавка към голямата торта и са много хубаво украсени направени с едни бухнали теста. Много, много красиви са. При тях има ли нещо ново и тенденциозно?

„Напоследък много популярни са декорираните бисквитки за почерпка в училища, градини - кейк попс- така нареченият кекс на клечка, което в същността си е пак вид тесто – кексово, тортено, смляно с масълце и маскарпоне, направено от топчета и потопено в бял шоколад. Те са много популярни и децата много ги харесват и това според мен, кейк попс-овете са актуални за градини и училища”.

Можем ли да получим една такава рецепта за кейк попс от хоби декоратор?

„Може, разбира се! Моята рецепта, която използвам е от ванилов блат с портокалови кори. Само да вметна за портокаловите кори, че е хубаво да са от био-магазин, тъй като са много третирани портокалите. Съответно, това което аз правя, ще ви кажа половинката дозата, тъй като от нея излизат около 20-сет попс-чета. Трябват ви:

Едно яйце,1/3- чашка кисело мляко, един пръст олио, 2-3 чаша захар и кората на един портокал и 2/3-ти чаена чаша брашно (високите чаши за чай). Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, след което киселото мляко. Настъргва се портокаловата кора и се пече във фурна с вентилатор за около 40-сет минути на 170-сет градуса. Оставя се да изстине напълно и въпросното тесто се смила в блендер или се натрошава на ръка с малко крема сирене и масло. Оставя се на стайна температура, с ванилийка. След което се омесва мокро тесто, от което се правят топченца. Тези топченца изкарват няколко часа в хладилника, за да се стегнат. Слагат им се едни пръчици и ги потапяте в бял шоколад и това са кейк попс-овете”.

Надяваме се да Ви е било вкусно, ако искате да чуете интервюто – в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15