Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да помогнем поне за ден!" на абитуриенти в неравностойно положение!

Инициатива, насочена към бъдещи абитуриенти в неравностойно положение, се организира в социалната мрежа фейсбук под групата "Да помогнем поне за ден". Групата набира все повече последователи, което говори, че има хора с големи сърца в днешното трудно време. В рубриката ни "Интервю" Ви срещаме с Наталина Пекова, един от включилите се добри хора в инициативата. Тя ще подари тази красива рокля на една абитуриентка и ще внесе момент на радост в живота на още един абитуриент като бъде шофьор с личния си автомобил на бала й/му.

От къде тръгва самата инициатива, откъде започва началото?

За мен началото беше с попадането ми съвсем случайно в една група в социалната мрежа. Групата се казва „Да помогнем поне за ден”. Основатели на групата са младежи, които живеят извън страната, но има много последователи, които са в рамките на нашата страна. За няколко дни групата събра огромно количество членове- вече са хиляди. В рамките на може би два или три дни всички, които са в нея искат да предоставят по някакъв начин своята помощ за абитуриенти, които са в неравностойно положение или такива, на които родителите нямат възможност да ми направят бал по начина, по който ние си представяме. Българите сме свикнали да инвестираме много в децата си и всеки личен празник на децата е свързан с това ти да дадеш максимумът от себе си.  Не всички, за съжаление имат тази възможност. В групата обявите са свързани както с предоставяне на автомобили, така и с предоставяне на рокли, грим и прическа за младите момичета, на различни аксесоари и дори на бижута. Всеки помага с това, с което може!

Убедена съм, че всяка една жена, а и не само жена, и мъжете имат по нещо в къщи, което е останало от някакъв скъп празник, нещо,което вече не му става, но има сантименти иска да предаде тази енергия на друг. Защото говорим за енергия. Енергията е много важна. Празникът, по начина, по който ти си го изживял, да го изживее още един човек.

Точно това е идеята. Затова аз бях изключително очарована когато видях, че има хора,които помагат. Има хора, коитоса само с една семейна кола и са решили да дадат личен пример на своите деца като предоставят този автомобил за някой, който е в необлагодетелствано положение. Вече имаме реални отзиви от родители, които с огромна благодарност връщат позитивна обратна връзка за това, че групата работи по добър начин и че ако имаме малко добро в сърцата си не е необходимо да правим чудеса за хората. Можем само да подадем малко да подадем ръка и всичко останало се получава. За улеснение организаторът на групата е създал малки албуми, в които всеки един, който иска от съответния град, който има организаторски способности или свободно време, или е приел каузата много близко присърце, може да помага. Лично аз реших между 20-ти и 31-ви март да отворя вратите на моя офис, за да може да използваме организационните ми умения, за да съм полезна и да можем цялата информация, която е свързана с района на град Варна и около Варна. Мога да приема тук всички рокли и костюми, аксесоари, обувки. Можем да направим списъците на всички хора, които искат да предоставят автомобилите си и за деца в неравностойно положение и по този начин, свързвайки се с директорите на съответните училища, получавайки информация - кой реално се нуждае от такава помощ - да можем да сме максимално полезни.

Как да ви намерят хората по какъв начин?

Хората могат да ни намерят по два начина. Първият е да влязат в групата в социалната мрежа, която се казва „Да помогнем поне за ден”, вторият начин е да дойдат между 20-ти и 31-ви март на място в нашия офис. Ние се намираме на булевард „Чаталджа” № 49-Б. Не можем да бъдем подминати защото на фасадата на блока има огромна табела на сватбена агенция.

Много благодаря за този разговор и Ви пожелавам още много такива последователи, които ще вземат този пример присърце и ще направят още една брънка в тази голяма верига наречена „добро”.

Искрено се надявам!. Хората могат поне за ден, както се казва групата, да отворят сърцата си. Наясно сме, че не можем да помогнем на всички до край, но можем да направим една малка добрина и тъй като днес е 1-ви март, искам да пожелая на всички да бъдат живи и здрави и наистина намерете в себе си малко добро, което да предадете нататък.


Снимка

Адресът, на който ще се събират всички дарения под формата на рокли, костюми и аксесоари, е бул.”Чаталджа" № 49-Б между 20-ти и 31-ви март. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:



Наталина ще подари тази рокля на абитуриентка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05