Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП Варна развали 8 сделки на длъжници

Снимка: Георги Корнейков, БНР

От началото на изминалата 2016 година до момента по искане на публичните изпълнители от НАП Варна съдът е обявил 8 сделки на длъжници на приходната агенция за недействителни. Това са сделки, чрез които длъжниците на НАП са се опитали да избегнат заплащането на укрити данъчни задължения, като разпродават активи на фирмите си. След обявяването на сделките за недействителни в активите на длъжниците е възстановено имущество на стойност 417 500 лева. Развалени са сделки за продажба на два парцела с площ от 9 дка във Варна, апартамент с гараж в град Силистра, 3 леки автомобила “Мерцедес“ , 27 дка ниви,10 дка лозе и др. Освен сделките с движимо и недвижимо имущество, съдът е обявил за недействителен и договор за особен залог, в размер на 213 500 лева.

Сред обявените на всички инстанции от съда за недействителни е и сделка на физическо лице от Добрич, което след връчване на ревизионния акт само за един ден  се разделя с притежаваните от него три имота, като ги продава на свой близък. Единият от имотите е питейно заведение на два етажа в центъра на града, с площ от 130 кв.м, а другите два имота са магазини. До края на месец март публичните изпълнители от НАП Варна ще обявят на търг имотите на длъжника.

От НАП Варна напомнят, че според разпоредбите на Данъчно – осигурителния процесуален кодекс Националната агенция за приходите има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел държавата да не може да събере своите вземания. НАП може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията.

Исканията за обявяването на сделки, извършени от некоректни клиенти на Агенцията за недействителни, са част от мерките, които НАП Варна предприема, за да повиши събираемостта на дължимите данъци и пресече опитите за нанасяне на щети на бюджета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морската градина

Продължава пръскането против комари във Варна

Във Варна продължава противокомарната обработка по райони , съобщи  Георги Киряков, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ (ДДД). Днес (9 септември) против комари ще бъдат обработени парк-музея „Владислав Варненчик“ и  парк Тополи, както и гробищния парк в с. Тополи. На 10 септември (вторник) ще бъдат третирани..

публикувано на 09.09.24 в 14:00

Опасни дървета и клони във Варна

40-годишен варненец беше опериран след като падна клон върху него през миналата седмица, а от община Варна съобщиха, че ще компенсират мъжа. Проблемът с изсъхналите дървета е на дневен ред с наближаването на есента.  Неприятното е, че зачестяват и случаите на паднали клони, за щастие без други пострадали.  Николай Танчев от фондация "Гея" посочи,..

обновено на 09.09.24 в 13:50

ЦИК отказа регистрация на ДПС на Доган и ДПС на Пеевски за изборите през октомври

ЦИК отказа да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС"  и коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". И двете решение комисията прие единодушно, предаде БНР. Причината е, че партия ДПС присъства и в двете коалиции, което е в разрез с Изборния..

публикувано на 09.09.24 в 12:16

В Добрич раздават брошури с правилата за управление на тротинетки на децата

Информационна кампания за правилата при управление на електрически индивидуални средства за придвижване започва с началото на учебната година ОД МВР Добрич. За целта са изготвени кратки брошури, които да са от полза, както за децата, така и за техните родители. Данните сочат, че инцидентите с тротинетки зачестяват и необходимостта от допълнителни..

публикувано на 09.09.24 в 11:24
Екатерина Захариева

"Политико": Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар за управлението на кризи

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише "Политико". Изданието обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. "Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева почти..

публикувано на 09.09.24 в 10:31

ВКС решава ще бъде ли заличена Нинова като председател на БСП

Върховният касационен съд решава ще бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП.Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд, с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият й заместник Атанас Зафиров. Съдът обаче отказа да  го..

публикувано на 09.09.24 в 09:01

Промени в маршрута на линия 409 днес

В понеделник (9 септември) автобусите на „Градски транспорт“ ЕАД Варна по линия 409 след 09,00 часа, няма да обслужват спирки „Ген.Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“, ВСУ, „Ален мак“ - двупосочно. Автобусите след сп. „Странджа“ ще обслужват спирки „Дървен мост“, „Изгрев“, „Майстор Манол“ и спирките по маршрута до сп. „Ривиера“. Маршрутните..

публикувано на 09.09.24 в 09:00