Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кап. Димитър Димитров: Паметникът на моряка във Варна ще е свързан с идеята за очакването

Димитър Димитров
Снимка: chernomore.bg

Община Варна и фондация "Морски съдби" обявиха конкурс за идеен проект за паметник на морския труженик във Варна. Предвидено е той да бъде разположен над входа на Морската градина, по бул. "Сливница". Как евентуално ще изглежда паметника, до кога продължава конкурса и какви са изискванията, а и как от фондацията най-накрая успяха да съберат почти всички мнения и да стигнат до съгласие, отговорите са в разговора с председателя на фондацията капитан Димитър Димитров:

Като председател на фондация „Морски съдби”, която е инициатор на тази идея, какво повече можете да ни кажете за нея? След толкова години нещата май започват да се изясняват?

В момента нещата започват да си идват на мястото, дотолкова доколкото хората започват да свикват с идеята, че на Варна й е нужен такъв символ, а и ние – хората от морската професия започнахме да се убеждаваме, че не може идеята на всеки един от нас да бъде въплътена в един такъв символ. За това в нашата фондация се опитваме да консолидираме преобладаващото мнение, за да направим нещо, което да се хареса на по-голяма част от хората.

Успяхте ли да постигнете тази консолидация? Питам ви, защото точно липсата на консолидация дълги години спираше този проект.

Всъщност нас ни спъваха и административни процедури, но да, мисля, че успяхме, тъй като в новия управителен съвет на фондацията са представени всички значими и административни и обществени организации, свързани с морската професия.  Така че решението е взето от представители на всички сфери и нямаме притеснения.

Вече излязоха някои подробности за това какви са изискванията за този идеен проект, как ще изглежда паметника и къде ще се намера, но все пак да кажем и ние...

Аз приканвам всички творци да се включат в този проект, защото и не толкова заради наградата, а заради идеята Варна да има такъв паметник. Този път мястото, на което се спряхме е по-малко. Не може да бъде изграден монументален комплекс, какъвто предполагаше предишното място на вълнолома. Надяваме се община Варна да реализира предишната ни идея, която е свързана с очакването, защото морската професия винаги е свързана с едно очакване. Хората, които са на море очакват да се приберат, а техните роднини пък ги очакват да се върнат. Новият паметник ще бъде в началото на тревната зона на бул. „Сливница” и, поне така предполагаме, ще бъде фигура, свързана с морската професия и около нея ще бъдат разположени предмети, които да показват основните елементи от тази професия.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 11.09.24 в 07:19
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40