Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъжната къща с красивите рози на бул."Приморски"117 скоро ще се премени

Студентска лаборатория „Варна – град на хората“, създадена в Свободния университет „Черноризец Храбър“, ще търси млади специалисти с идеи, които да предложат архитектурни решения за реставрацията на къщата на царския офицер полк. Милтияд Железов. Става дума за сградата, в непосредствена близост до Фестивалния комплекс на бул. „Приморски“ 117 . Къщата е позната на варненци и с огромните си розови храсти, цъфтящи всяко лято. Тази пролет градината на дома, проектиран от арх. Антон Франгя и Стефан Бенев, е цялата в иглики и зюмбюли. Къщата е построена през 1903 г. в стил сецесион, и т.к. е изградена на свободен терен е с три фасади. С най-богата орнаментика е главната - към бул. „Приморски”.

Повече подробности за историята на къщата, може да научите от интервюто на Вяра Николаева с Цветанка Спасова, собственик на първия етаж на сградата.

- От кога живеете в тази прекрасна къща?

- Живея в тази къща от 42 години. Тук се роди моят син. Къщата има много богата история. Човекът, който я е купил, полковник Милтияд Железов или Милко Железов е допринесъл много за Варна. Той е бил възпитаник на Петербургската военна академия и основател на  бреговата артилерийска отбрана на Варна. По време на германската окупация, къщата е реквизирана. Семейството му е принудено да излезе от дома си. След войната в нея се настанява Руското консулство. Милко Железов е интерниран със съпругата си в добруджанско село, като враг на народа. По-късно е реабилитиран. Семейството му  се прибрало в къщата си, но като собственик на половината от втория етаж.

- Кой зася розите в  двора?

- Красивите рози ги сяхме ние със съпруга ми. Мъжът ми беше лекар–кардиолог и даваше консултации в  Долни чифлик. Там се свърза с един градинар и той ни донесе разсад различни рози в различни цветове и три бора. Обичам цветята. Най-хубаво ми е през м. май, когато всички рози разцъфнат. Радвам се, че къщата е известна като къщата с розите.

Красивата фасада на къщата на бул. „Приморски” 117  сега е олющена и тъжна. Скоро това ще се промени. Заданието за проект за обновяването й е част от международен конкурс, който ще приключи през май тази година. Идеята е на студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Още за идеите на младите хора ще ви разкажем утре в следобедната програма на Радио Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Студентски конкурс за развитие на Морската градина във Варна

Международен студентски конкурс за идеи за развитие на пространството около централния вход на Морската градина, Морското казино, Радио Варна и Алпинеума продължава до м.май. Тогава проектите ще бъдат представени на общината и Общинския съвет и се..

публикувано на 13.03.17 в 17:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен,..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата..

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности,..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано..

публикувано на 06.07.24 в 10:10