Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два датски тюлена забавляват посетителите във Варненския делфинариум

Не са много жителите на морската столица, които знаят, че фауната край Варненския залив включва и традиционните за по-студените солени води тюлени. Бозайниците от групата на Перконогите живеят в Делфинариума. Двата датски тюлена съжителстват с петте делфина. Хората, които се грижат за "датчаните" Лео и Бианка казват, че обичат да се къпят и да пеят: За Радио Варна Христо Иванов - съветник по медийните въпроси на Делфинариума съобщи, че домът на морските бозайници ще бъде ремонтиран. До дни започва подмяна на всички стъкла в сградата на Делфинариума. Това ще стане без да се прекъсват представленията. Стъклата ще бъдат отлепяни вместо рязани, с цел делфините да бъдат предпазени от неприятния  звук на ремонта. Ще бъде подменена и подовата настилка. Освежаването най-вероятно ще приключи до лятото, уточни Иванов.

 Повече за тюлените в Делфинариума от репортера Ваня Славова:
Днес е Международният ден за защита на тюлените. Всяка година по света биват избивани около 275 хиляди тюлена, 98 процента, от които бебета. Целта е употреба на кожата, която се използва за създаване на луксозни продукти, търгувани по целия свят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Много е вероятно да има удължаване на учебната година

Българската образователна система направи нещо забележително - само за три дни 95 процента от училищата стартираха ефективна електронна форма на обучение. Това заяви за Радио Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.Той уточни,че има и деца от уязвими групи, на които се носи на хартиен носител информацията. С тях и с родителите им се..

публикувано на 28.03.20 в 12:01
Морската градина във Варна

Събота. Отново хора и полиция в Морската във Варна

Събота малко преди 11.00 часа. Въпреки забраната за разходки в Морската градина във Варна се срещат хора. По  един, двама, трима... Полицейска кола обикаля алеите с включени светлини и казва на хората да напуснат парка. Бях предупредена да напусна парка и аз след като си свърша работата. А с напредването на деня хората, които излизат на..

публикувано на 28.03.20 в 11:25

Кметовете помагат на хора в нужда в община Долни Чифлик

Жителите на община Долни Чифлик, които са над 65 години, живеят сами и имат затруднения с придвижването, хората с увреждания, които не могат да излизат от домовете си и тези, които са поставени под карантина, ще бъдат подпомогнати от кметовете и кметските наместници в съответното населено място, в което живеят. Това съобщават от кметската..

публикувано на 28.03.20 в 10:14

Омбудсманът на хората с увреждания във Варна работи дистанционно

Омбудсманът на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова оказва помощ по телефона на всеки, който се нуждае от подкрепа и при въведените извънредни мерки за сигурност. На познатите телефони могат да се обаждат и хора без увреждания, каза за Радио Варна Стоилова. Тя обяснява всички нови законодателни промени касаещи хората с..

публикувано на 28.03.20 в 09:31

Забавянето на световната икономика крие риск от банкрути и съкращения.

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс. Фондът очаква възстановяване през 2021-а, но то ще бъде постигнато, само ако страните успеят да овладеят разпространението на коронавируса, както и да..

публикувано на 28.03.20 в 09:25

Социалните партньори обсъждат и днес предложението 60/40

Бизнесът, правителството и синдикатите ще продължат и днес да търсят съгласие за схемата за компенсиране на работници и предприятия, засегнати от кризата с коронавируса. На онлайн заседание в петък Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не успя да постигне съгласие относно изплащането на компенсациите, свързани с..

публикувано на 28.03.20 в 09:24

5000 лв. глоба за хора, излезли на разходка вчера

За няколко часа служители на "Общинска полиция" глобиха 23-ма нарушители в Морската градина на Варна през изминалия ден. В следобедните часове вчера, само за няколко часа, бяха съставени 23 АУАН на варненци, нарушили забраната за посещение в паркове и градини във връзка с мерките за ограничаване разпространението на коронавирус.  На..

публикувано на 28.03.20 в 09:01