Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Два датски тюлена забавляват посетителите във Варненския делфинариум

Не са много жителите на морската столица, които знаят, че фауната край Варненския залив включва и традиционните за по-студените солени води тюлени. Бозайниците от групата на Перконогите живеят в Делфинариума. Двата датски тюлена съжителстват с петте делфина. Хората, които се грижат за "датчаните" Лео и Бианка казват, че обичат да се къпят и да пеят: За Радио Варна Христо Иванов - съветник по медийните въпроси на Делфинариума съобщи, че домът на морските бозайници ще бъде ремонтиран. До дни започва подмяна на всички стъкла в сградата на Делфинариума. Това ще стане без да се прекъсват представленията. Стъклата ще бъдат отлепяни вместо рязани, с цел делфините да бъдат предпазени от неприятния  звук на ремонта. Ще бъде подменена и подовата настилка. Освежаването най-вероятно ще приключи до лятото, уточни Иванов.

 Повече за тюлените в Делфинариума от репортера Ваня Славова:
Днес е Международният ден за защита на тюлените. Всяка година по света биват избивани около 275 хиляди тюлена, 98 процента, от които бебета. Целта е употреба на кожата, която се използва за създаване на луксозни продукти, търгувани по целия свят.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Евростат: Безработицата в България през август е 4.5%

Безработицата в България за август е 4.5%, това съобщи статистическата служба на Европейския съюз. През август 2023 г. сезонно коригираното ниво на безработица в еврозоната е 6,4%, което е спад спрямо 6,5% през юли 2023 г. По оценки на Евростат 12,837 млн. души в ЕС, от които 10,856 млн. в еврозоната, са безработни. В сравнение с юли 2023 г...

публикувано на 02.10.23 в 19:17

КЗП продължава масираните проверки на дружествата за бързи кредити

Продължава кампанията на Комисията за защита на потребителите за контролна дейност на небанкови финансови институции – дружества, предоставящи потребителски кредити. Поредната кампания на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване спазването на Закона за потребителския кредит (ЗПК), включително и по..

публикувано на 02.10.23 в 17:46

Над 1300 студенти започват обучение в ТУ-Варна

Над 1200 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение от 10 чужди държави прекрачиха прага на Технически университет - Варна. Това каза ректорът на учебното заведение проф. д-р Драгомир Пламенов. " Бъдете уверени, че вашето място е точно тук и тук ще можете да развиете своя потенциал. ТУ-Варна е място на разбирателство и уважение..

публикувано на 02.10.23 в 17:00

Близо 6000 ваксини срещу Омикрон доставиха в РЗИ-Варна, по 30-40 са новозаболелите на ден

Близо 6000 ваксини срещу варианта на COVID 19-омикрон са доставени в РЗИ-Варна, интересът на варненци и жителите на региона е голям и пред кабинетите в РЗИ и здравните заведения, където ги поставят, има опашки. Това съобщи проф. д-р Цонко Паунов, директор на здравната инспекция. Той уточни, че случаите на COVID-19 в града и региона се увеличават и..

публикувано на 02.10.23 в 15:50

С нова специалност и 60 първокурсници започна новата академична година в Колеж по туризъм - Варна

Над 60 първокурсници прекрачиха за първи път прага на Колежа по туризъм във Варна. Днес беше откриването на новата академична година във висшето училище, което е част от Икономическия университет в града. Тази година има и нова специалност, мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес, в която ще се обучават 20 студенти...

публикувано на 02.10.23 в 13:48

EK е получила българския план за възстановяване и устойчивост

EK потвърди, че е получила българския план за възстановяване и развитие и до два месеца ще се произнесе, съобщава Нова тв. Общият срок на процедурата е общо 4 месеца. Тук се предвижда и срокът за подаване на документи от българска страна. Има още два месеца. След като анализира, ЕК ще реши каква дейност ще финансира и как ще подпомогне миньорите. 

публикувано на 02.10.23 в 13:45

Смяна на дърветата от полезащитните пояси искат лесовъди в Добричко

За изваждането на полските пояси от сертификацията на България настояват лесовъди от Североизточното държавно предприятие. Причината е в съхненето на дърветата заради климатичните промени и нуждата поясите да бъдат подновени с различни дървесни видове. След съхненето на ясеновите пояси, за което лесовъдите алармират от няколко години, вече се наблюдава..

публикувано на 02.10.23 в 13:21