Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите находки и сградите над тях - какво знаем и не знаем

Стара Варна и модерните нови сгради на фокус. Една история за археологически находки и сградите над тях.

Част от стената на античния Одесос се "показа" при разкопаване за строеж на жилищна сграда на ул. "Йоан Екзарх" във Варна. Интересна е историята на сградата, която си "отиде", заради нова кооперация. Нейн архитект е Антон Франгя, основател на Съюза на българските архитекти. Ще припомним, че неговите шедьоври само във Варна са десетки. Класическите примери за таланта му са мавзолеят „Владислав Варненчик“, клиниката на д-р Милев до Шишковата градинка, къщата на полк. Железов /срещу сградата на Радио Варна/.., става ясно от книгата на Георги Кацарски „Варна – архитектура и архитекти“.

Какво разказва историята за сградата на улица "Йоан Екзарх"16-18, ни припомня Християн Облаков - изследовател на архитектурата на Варна:

"Тук имаме хронология. Вероятно и от средновековието може да се намери нещо там. Кой знае какво е имало през Османският период на това място, тъй като в района на Гръцката махала застрояването е било доста сериозно. Но то пък е било разчистено през 20-те години на миналия век. Тогава е имало една заповед на нашата община да се хигиенизира Гръцката махала, при което  по улиците „Граф Игнатиев”, „Цар Калоян” са премахнати множество старинни сгради именно тогава защото не са отговаряли на санитарните условия на града, който по това време има и притенции да бъде курортен център. И в тази връзка започва едно ново строителство на т.нар. модернизъм в архитектурата, който в Гръцката махала, ако вече го няма толкова много, то до преди 10-20 години преобладаваше. Един пример беше точно тази сграда при ъгъла на ул.”Йоан Екзарх” и ул.”Граф Игнатиев” от 1934г., проектирана от арх. Антон Франгя, едно от големите имена във варненската строителна памет. Тази сграда, макар че беше надстроена в последния си вид, тя е била замислена като двуетажен фамилен дом за Матей Недков, който пък също е едно от известните имена във Варна в началото на 20-ти век. При надстрояването на къщата, все пак архитектурният първоначален замисъл на сградата, а именно тази кула, която е едно резавидно издание беше към ул.”Йоан Екзарх”. Мазилката е била оформена чрез калъпи под формата на ветрила, някои ги определят като мушели. Една много интересна сграда и добър пример за археологически модернизъм през 30-те години на миналия век. Матей Недков е бил човек предприемач, имал е собствен бизнес, собствена работилница, която се е намирала на ъгъла на ул.”Шипка” и „Княз Борис I”, диагонално на дупката, където сега има една банка. Това е било неговото работно ателие по почистване, колосване, гладене, боядисване на всякакви видове тъкани, дрехи и т.н.".






Къщата на Матей Недков на ул.              


(Снимките са предоставени от Християн Облаков и фейсбук групата "Стара Варна")

Стена от античния Одесос се откриха под строителната площадка на ул.”Йоан Екзарх” в Гръцката махала на Варна. На мястото работи екип от археолози от  Регионалния исторически музей - Варна, тъй като в тази част на Варна, на около 200м. са Римските терми - резерват с национално историческо значение. Това каза за Радио Варна археолога Игор Лазаренко, който е част от екипа, обследващ на място терена. Сградата, която ще замести старата къща, построена за Матей Недков, виден варненски предприемач от 20-30-те години на 20-ти век, ще е дом за млади семейства. Предстои, обаче проучване на терена от страна на археолозите и едва след това ще е възможно издигането на жилищната сграда на ул."Йоан Екзарх". Изпълнител на строителните дейности е фирма "Толини-Варна"-ЕООД, а срокът за изпълнение е 20.03.2019г. Строителният надзор се извършва от "ТЕСТ Билдинг"-ЕООД, се вижда от информационната табела на строителната площадка.

На какво са се натъкнали археолозите през изминалите два дни, чуйте от Игор Лазаренко - научен сътрудник от РИМ-Варна:



Земекопни дейности на археолози от РИМ-Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05