Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Октоберфест" във Варна

Бирк Бенеман и Жан Попов, са две млади момчета, които в момента на нашата среща представят няколко интересни събития под името на група "Моментум", която цели да създаде повече срещи и дискусии сред младежите, не само от чужд произход в морската ни столица. Срещаме се с тях по време на "Digital Job fair" и "Welcome Fair", две събития, насочени към чужди и български младежи като част от събитията Варна - Европейска младежка столица 2017г. Жан и Бирк  ще ни разкажат за няколко интересни ивента, които са планирали през пролетта и есента. Във Варна очакваме с интерес „Октобер фест”, за който Бирк и Жан обещават да е още по-хубав от този в Германия. С тези събития те се надяват да създадат много нови приятелства и да завържат различни контакти с младежи от цял свят.

Здравейте, аз съм Бирк Бенеман и съм зам.-председател по международната дейност в Асоциация на студентите медици България (АСМБ).
Здравейте, аз съм Жан Попов и в момента двамата с Бирк представляваме група „Моментум”. Нашата идея е да свържем основните групи от чуждестранни студенти в България и във Варна с българските групи чрез различни събития.

За какви групи става дума?
Жан: Говорим за всички групи студенти, възрастни хора, млади хора. Правим събития на плажа, като например „Октобер фест”.

Ще има ли Октобер фест във Варна и кога?
Жан: Да, на 7-ми октомври ще има „Октобер фест”. Идеята ни е да се свържат всичките култури в едно.

Бирк, а ти от колко време си тук?
Бирк: В България съм от три години, това е най-хубавата държава и Варна е най-якият град. Аз съм тук защото уча в Медицински университет-Варна.

Жан, разкажи малко повече за тези събития, които ще се случат на 28-ми април и нещо интересно на 13-ти май...Както казахме вече очакваме с нетърпение „Октобер фест”.
Жан: Идеята ни е да направим събитие, което се казва „бакалавър за бирата”, на 28.04.2017г. Хората, които ще се включат ще имат студентска книжка, в която ще събират печати от заведения, които ще посетят и ще изпият по бира с приятели. Така ще се създадат едни приятелства, а местата ще се превърнат в своеобразна обстановка за дискусия на много теми, които вълнуват както чужденците, така и местните хора. Ще има определен брой студентски книжки, ние ще ги раздаваме.

Най-важното е да не прекаляват с бирата, нали?
Жан: Не, не трябва да пият много, разбира се! Става въпрос просто да се събират групи от хора и да се запознаят и да се осъществи един културен обмен.

И за последното събитие преди октомври , нещо през май месец, на 13-ти?
Жан: Искаме да си направим барбекю на плажа, в което всеки ще си взема продукти и след като дойде да ги приготви сам на едно голямо барбекю с други хора, дошли поради същата причина. Така ще може да се създадат още интересни срещи и нови приятелства.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05