Как се прави успешна кариера в Силициевата долина и как български компании могат да кандидатстват за финансиране на софтуерни проекти? Опитът си споделя един от най-успешните българи в Силициевата долина Богомил Балкански, работещ в компания-лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация. Той участва в Българския център за предприемачество във Варненския свободен университет.
Репортерът Доротея Николова попита Богомил Балкански каква е формулата на успеха!
- Успехът е много различно нещо, в зависимост от това какво човек е избрал като професия. Ако си радиожурналист - успехът е едно нещо, ако си решил да работиш в технологичната индустрия - успех е съвсем различно. Така че не знам дали има рецепта за успех.
- А Вашите цели какви бяха, когато започнахте?
- Как аз се оказах на работа в технологичната индустрия честно казано и до ден днешен е загадка за самия мен, защото навремето в България завърших класическата гимназия и прекарах 5 години в учене на латински и старогръцки.
- Оправяте ли се с тези езици сега?
- Ами, не ме тествайте. От години насам не ми се е налагало много да използвам латински и старогръцки, но как така не се зарових между второто и третото хилядолетие преди новата ера, а някъде се оказах на на работа в Google и до ден днешен по някакъв начин е загадка за самия мене и всъщност не беше едно решение, което взех, а беше така низ от обстоятелства, низ от малки решения, които в един момент ме доведоха в Силициевата долина.
- Тази фамилия – Балкански, помогна ли Ви или Ви попречи?
- Извън България е много интересно, че по никакъв начин никой не свързва в Балкански с Балкански полуостров.
- А с какво?
- С нищо, а освен това Америка е страна, в която хората са много зле с географията и много странно е, че се затрудняват да произнасят Балкански. Това (К) в средата на думата много ги затруднява и повечето хора така се спъват като се опитат да ми прочетат името и обикновено излиза нещо като Балански. От другите именити Балкански, като Мими Балканска или Валя Балканска, не мисля че съм роднина с никой от тях.
- Какво е най-важното качество за един предприемач според Вас?
- Това е може би най разнородната професия, която мога да си представя и затова качествата, които са необходими са много. Но най-важното в един екип е да се съберат хора с точно с различни умения, защото е невъзможно в един човек да се съвместят всички неща, които са необходими на една фирма, за да бъде успешна.
- Това как кореспондира с българския характер, който много обича всичко да прави сам?
- Тази черта на българския характер, че се опитва да прави всичко сам, не е чак толкова лоша специално в предприемачеството, защото често трябва да правиш много неща сам. В крайна сметка ако трябва нещо да се направи, като се огледаш и няма кой друг да го направи, сам трябва да запретнеш ръкави. Така че тази черта всичко да искаш или да можеш сам да си направиш изобщо не само, че не е не е лошо нещо, но бих казал, че това е една от чертите на предприемачите, че те са хора, които не се страхуват да запретнат ръкавите и да се захванат с каквото трябва да се направи.
- Плаши ли ви неуспеха или провала?
- Въпросът е не да не те плаши, въпросът е, въпреки че те плаши, пак да поемеш риска и пак да се опиташ.
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..