Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революция в храненето прокарват у нас последователи на Джейми Оливър

| обновено на 01.05.17 в 09:16
5
Джейми Оливър

На 19-20 май 2017 г. ще се проведе т.нар. Food Revolution Day - ден, в който всички посланици на Джейми Оливър и неговата фондация организират събития, свързани със здравословното хранене и начин на живот на децата. Събитието се провежда успоредно в над 120 страни и България отново ще бъде една от тях! В страната ни има официални посланици на Food Revolution, които през последния месец се обединиха и привлякоха към себе си още стотици доброволци от различни градове. Доброволци са както родители, така и специалисти в различни области, сред които лекари, зъболекари, учители, шеф-готвачи, адвокати и много други. С тази инициатива посланиците и доброволците в България целят да предизвикат дебат на тема здравословното детско хранене. Да привлекат общественото внимание и да го насочат към решаването на значими проблеми. Най-големият, от които и застрашаващо нарастващ с всеки изминал ден в глобален мащаб, е проблемът със заболяванията, пряко свързани с приемането на вредна и преработена храна, такива като наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип-2, хиперактивност и други метаболитни синдроми.

Всички заедно на 19-20 май ще отпразнуват деня на Българската хранителната революция с детски кулинарни работилници. На тези работилници децата ще правят картини с плодове и зеленчуци, ще се запознаят с полезната за тях храна, ще научат какво е рекламата на вредни храни, ще си приготвят сами здравословни салати, палачинки и други вкусотийки.



Снимка
Ето каква разказа за Радио Варна един от посланиците в България на Фондация "Джейми Оливър", Анелия Боланд:











Поводът, поради който гостуваш, е да разкажем за  кампанията и как да научим правилно нашите деца да консумират хубава и здравословна храна. Една кампания, която е започната от виртуоза в кухнята, както обичам да го наричам, любимият Джейми Оливър.  Човекът, който със своята фондация обикаля толкова много страни и вече има толкова много доброволци, които да пропагандират правилното и здравословно хранене. Един от тези доброволци си именно ти.

Точно така. Аз искам да ви благодаря за поканата! Джейми Оливър се занимава вече 15-сет години със здравословно готвене и много сериозно е започнал пълен бойкот на лошата храна в училищата в Англия. От около 5 години и тази негова стратегия и революция, така да я наречем, хранителна революция, вече е международно събитие, което се казва Food Revolution day.  Tази година организацията в България е изключително сериозна благодарение на всички доброволци, които се включват. Ние сме стотици в цяла България. Аз лично съм посланик на Джейми Оливър от близо две години като съм организирала няколко събития свързани Food Revolution day, но тази година сме много повече. И се надявам да достигнем до много повече деца и родители. Това е всъщност и целта да пропагандираме здравословното хранене при децата.

За съжаление и на теб ти прави впечатление, че има изключително много затлъстели деца, но чрез едни такива хубави събития, които ние наричаме работилници, се показва на децата как правилно, хем да приготвят своята храна с родителите, хем да знаят, че онова бързо хранене не е полезно изобщо.

Надявам се да достигне това послание до повече деца и родители тази година. Всеки може да се запознае на Фейсбук страницата на Food Revolution day - Варнa. С предстоящите работилници, които ще се проведат в рамките на двата дни обявени за международни -19-ти и 20-ти май.

Ние от рано анонсираме събитието, защото обикновено в тези работилници участват по-малък брой деца. Хубаво е от рано да знаят ако искат да усетят какво е да бъдеш част от Джейми Оливър светът, който е завладял повечето кулинарни любители. В този ред на мисли за България сякаш това е най-мащабното събитие в последните години от този характер?

Това е първото много сериозно събитие, организирано на национално ниво. Вярвам, че занапред ще бъде все по-добре и по-добре. Може във всеки град да се последят различните работилници и събития.

Ще кажа част от градовете, освен Варна и Бургас, са още София, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Русе, Кърджали, Добрич и още много други градове.

Точно така!

Интересно е обаче, с няколко думи да обясним какво представляват работилниците, например в една от тях какво ще се случи? Какво ще приготвя децата?

Има различни работилници и събития. Някои са като лекции. Имаме радостта да проведем безплатни стоматологични прегледи за деца в тези два дни. Освен това работилниците като цяло са за приготвяне на здравословна храна. Може, например, да се приготви салата във вид на игра. В моята работилница ще бъдат приготвени здравословни брауни десертчета с шоколад.

Трябва да показваме на децата, че може забавно да направят нещо сами, което да им е много вкусно и да е здравословно. Тъй като Радио Варна ще бъде медиен партньор на това събитие, ние обещаваме да покажем в нашата фейсбук страница и в сайта ни подробно как ще се случват тези събития и къде ще бъдат, за да могат всички желаещи да се информират по от рано.

Да обобщим с няколко думи, кое е важно в един такъв Международен ден за здравословно хранене?

Да се обърне внимание на здравето ни чрез храната и да въвлечем в нашата диета колкото се може повече свежи, сурови плодове и зеленчуци. Това е! Да намалим количеството на бялата захар. Това са две малки стъпки, които водят до огромни резултати. Това е нещото, което пропагандира самият Джейми Оливър.

За съжаление обаче той няма да присъства тук по време Food Revolution Day.  Благодаря за това гостуване и желая успех!

Благодаря!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05