Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Венцеслав Антонов е номиниран за Голямата награда „Варна“

Окончателното решение на журито за удостояване на награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата, съгласно действащия статут бе одобрено  на днешното заседание на ПК “Култура и духовно развитие” към Общински съвет-Варна. Художникът Венцеслав Стоянов Антонов е номиниран за Голяма награда „Варна“ за изложбата му в галерия „Графит“ през ноември 2016г., за извеждането на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество. Членовете на комисията по култура  разгледаха и гласуваха още кандидатурите за Комисия по мониторинг и оценка за 2017 г. по Фонд „Култура”. Елена Владова-журналист, автор на художествена литература и преводач от френски и английски е новото име.  Доц. Д-р Бистра Василева от ИУ-Варна , зам. декан на Факултет „Управление” и  Пламена Паламарова, също от ИУ-Варна, магистър по „Реклама и медийни комуникации, докторант в катедра „Маркетинг”  са ни познати от предходната година. Решенията предстои да бъдат гласувани на следващата сесия на Общинския съвет.

Останалите номинации за "Награда Варна" в областта на културата:

За литература  номинираните са Ангел Георгиев Ангелов  за издадения му роман „Пътуването“ и Юлиян Атанасов Янков  за издадените му книги „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (есета в съавторство с Деян Михайлов – разкази).

За изобразително изкуство са номинирани тандемът Лора Янкова Маринова - Борисова и Димитър Николов Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

В област Театър номинираните са Гергана Красимирова Арнаудова – за изпълнението и на главната роля на мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“. Другата номинация е за екипа на Държавен куклен театър Варна – за спектакъла „Мечо Пух“ от Алън Александър Милн.

В областта на музиката за "Награда Варна“  номинациите също са две – на Емил Георгиев Диканаров – за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност и на Неджет Мустафа Ахмед за приноса му в развитието на музикалния фолклор, за преподавателската и изпълнителската дейност в инструменталния фолклор.

В раздел „Опера“ (изпълнителско изкуство) е номиниран екипът на Държавна опера към ТМПЦ Варна за постъновъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на  Ал. Дюма.

В областите танц, кино и архитектура няма номинации.

За журналистика е номинирана Татяна Илийчева Капричева – за високия и професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
УМБАЛ

Редица нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина"

Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана е извършил в четвъртък (8 август) внезапна проверка в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите. Проверката на експертите констатира наличието на множество..

публикувано на 10.08.24 в 22:59
На сянка

В неделя ще е слънчево

През нощта облачността ще е променлива, намаляваща до предимно ясно. Ще духа слаб, променлив по посока вятър.  Минимални температури от 17° до 22°, за Варна 22°. Утре ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от североизточна четвърт и постепенно ще се усили до умерен, по Черноморието с бризов характер.  Максимални температури..

публикувано на 10.08.24 в 16:15
Атанас Зафиров

БСП ще се яви като коалиция на предсрочните избори

Националният съвет взе решение БСП да се яви на предстоящите парламентарни избори в коалиционен формат. Това съобщи временно изпълняващият функциите на председател на "БСП за България" Атанас Зафиров на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията.  Зафиров обясни, че Изпълнителното бюро на БСП е получило мандат да продължи с..

публикувано на 10.08.24 в 15:54
Калин Стоянов

МВР шефът: Бъдещият служебен премиер е подложен на брутален натиск

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск: "Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск..

публикувано на 10.08.24 в 15:37

Безработицата във Варна за юни е под средната за страната

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в..

публикувано на 10.08.24 в 13:53

От днес приемат проекти за скрапиране на риболовни кораби

Започва прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.  Бюджетът на процедурата е на стойност 6,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като от тях 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране...

публикувано на 10.08.24 в 13:31

Жители на село Попович затварят пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 13:05