Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Последни мили в едно околосветско плаване

На 5-ти август 2015 година бе даден старта в осъществяването на една дългогодишна мечта за мореплавателя доктор Васил Куртев – околосветското му плаване с яхтата „Одесос! След проплавани повече от 20 хиляди мили и безброй препятствия, д-р Куртев премина Червено море, Суецкия канал и е между гръцките острови и бреговете на Турция. 

В сателитна връзка с него успя да разговаря Матей Тодоров.


Здравейте, доктор Куртев! Поздрави от родния бряг и от мен, Матей Тодоров! В коя част на Световния океан Ви откриваме?

Здравейте, вече сме в Средиземно море и се насочваме към Мармарис. Една част за двигателя ми трябва и ще спра. Но вървя, общо взето бавно, защото е насрещен вятъра.

Колко мили вече са зад гърба Ви?

Около 25 хиляди мили.

Моля Ви, няколко думи за последния етап на плаването?

Изключително труден беше. Специално Червено море ми разказа играта, защото има плитчини, много рибарски корабчета и насрещно време постоянно. Това налага постоянно да бъдеш в напрежение, да внимаваш много. Имаше много силни шквалове, които разпокъсаха старите ми ветрила. Накрая имах един проблем с двигателя и много ме беше страх как ще мина Суецкия канал. Той се минава само на двигател и ако нещо ти се повреди идват и те извлачват срещу една гигантска сума. Затова имах голям страх, но успях да мина и сега съм в Средиземно море. Близо до мен е остров Родос, а малко вдясно е Мармарис.

Кога се очаква да наближите родни брегове?

Ако свърша бързо работа в Мармарис, веднага ще тръгна и може би след десетина дни ще се върна. Мисля да мина и да взема контрола във Варна.

Ще Ви очакваме с нетърпение. След толкова проплавани мили и всички преодолени трудности сигурно ще е необходимо определено обслужване и ремонти по яхтата "Одесос". Вече имате ли ясни намерения къде ще застанете за по-дълго време?

Във Варна не знам какво е положението, трябва да се обадя на капитан Томов да ми каже дали в яхт-клуб "Порт Варна" може за една вечер да остана. От "Порт Варна" съм тръгнал в първото си дълго плаване и ще ми бъде приятно пак там да свърши, така да се каже.ВИЖТЕ ОЩЕ

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03