Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 50 събития в Нощта на Музеите и Галериите във Варна

Само за 2 дни и в над 60 локации във Варна се организират над 50 събития, част от програмата на второто издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. След успешния старт през 2016, тази година се включат нови места, атрактивни участници и интересни изложби.

Всички варненски музеи ще се включат на 20.05 – събота, с различно работно време и вход свободен за посещения. Дебют тази година ще направи екипът на Музея за история на медицината с изключително богата и вълнуваща програма. Сред  другите музеи с атрактивна програма, се отличават Музеят за нова история на Варна, Военноморският музей и парк-музей Владислав Варненчик. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно през деня на 20.05. За първи път в Нощта ще се включи и етнографски комплекс „Роден край” в с. Тополи.

През  първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Един от акцентите е изключително актуалната „Свременна българска фотография”, която идва във Варна директно от софийската си премиера преди месец. Тя ще бъде открита в галерия „Графит” на 19.05. Още няколко фотографски експозиции ще бъдат на разположение на ценителите – в Градската галерия, в Хале 3 и в The Center. За Нощта във Варна пристигат художниците Дамян Бумбалов, Лора Янева, Петя Димитрова. Те ще открият свои изложби съответно в Хале 3, Арт салона на Радио Варна и отдел „Изкуство” на РБ „Пенчо Славейков”. Сред останалите акценти на тазгодишното издание на Нощ на Музеите и Галериите са няколко концерта – в двора на Музея за история на медицината, Етнографския музей, двора на Археологическия музей и Градската галерия. Чуждестранното участие през тази година е белязано от изложбата на италианеца Фабио Калвети в галерия Ларго.

Срещи с писатели и артисти също допълват програмата на Нощта. Сред гостите и участници в различни събития са Димитър Трайчев, Елена Владова, Теа Денолюбова, Георги Велчовски, Валентин Славеев, Виктория Георгиева – The Mouse.

Точно в 22 ч на 20.05 в музей Стара Варна, хаджи Ламбрин Сотиров ще обяви сензационна новина за историята на Варна. По-рано там ще можем да чуем звуците на двуглава гайда лично от създателя и – 84 годишният Минко Костадинов.

Очакват ни прожекции на филми, авангарден спектакъл, арт инсталации, любопитни колекции, лятно кино в двора на Френския културен институт, съпътствано от тематично парти, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 19 и 20 май. Пълната програма може да разгледате на: www.varnanight.bg

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Стойчо Кацаров

Служебният здравен министър: Лошите резултати в борбата с COVID са заради лошо управление на кризата

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на недоброто състояние на здравната система като цяло и лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, първа по смъртност, последна по ваксинации. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Не заварихме общ план за диагностика и лечение на..

публикувано на 15.06.21 в 12:06
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: Парите по Плана за възстановяване не са застрашени

Парите за България не са застрашени, те ще дойдат в рамките на тази година – 13% предфинансиране от момента, в който нашият план бъде одобрен. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с Плана за възстановяване и развитие. Пеканов посочи, че планът все още не е предаден, в който процес има малко..

публикувано на 15.06.21 в 11:49

Добавката от 50 лева за всички пенсионери остава

Добавката от 50 лева за всички пенсионери остава. Над 2 млн. души ще получат допълнителната сума към пенсиите си.  Основна цел в работата на Министерството на труда и социалната политика е насочена с грижа и мисъл за гражданите на България. Това заяви социалният служебен министър Гълъб Донев. Предстои МС да приеме решение за увеличение на пенсиите..

публикувано на 15.06.21 в 11:46
В Гранитна зала на Министерския съвет Стефан Янев представи новите областни управители.

Стефан Янев: Колкото повече работим, толкова повече намираме безпорядък

Това, което заварих беше хаос. Колкото повече работим и се заравяме в проблемите на секторите, намираме повече от хаос, намираме по-скоро един системен безпорядък и липса на правила. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде БГНЕС. Демонстрациите на гражданите показаха зрялост на демократичния процес в България, но показаха и стремеж за..

публикувано на 15.06.21 в 11:15

Търсят се берачи на орехи в Тервел

Заповед, в която се съобщава, че в Община Тервел се издават заявления за възмездно събиране на плодовете на ореховите насаждения, разположени в сервитута на общинските пътища, издаде кметът инж. Симеон Симеонов. В дейността могат да се включат физически и юридически лица. В заповедта си кметът определя цена от 5 лева на орехово насаждение в..

публикувано на 15.06.21 в 11:03

Възстановяват автобусна линия до Гробищен парк Тервел

От 19 юни /Черешова задушница/ се възстановява автобусна линия до Гробищния парк в Тервел, информират от Общината. Тя е със следното разписание: Всяка събота 8,00 часа – Спирка кв. „Изгрев” 8,05 часа – Спирка Орлов 8,10 часа – Спирка бивше АПК 8,15 часа – Спирка бивше общежитие 8,20 часа – Спирка СУ „Йордан..

публикувано на 15.06.21 в 11:01

Ваучери по 50 лв за хотел или ресторант за ваксинираните искат от туристическия бранш

Всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лв, който да може да ползва за почивка у нас или посещение на заведение , предлагат от Националния борд по туризъм. От организацията настояват и за провеждане на кампания за стимулиране на ваксинацията.  Всяко ново предложение обикновено първо постига реакция на противоположни мнения. Шест..

публикувано на 15.06.21 в 11:01