Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусналият ДБГ Настимир Ананиев: "Оставането във властта беше грешка"

Снимка: БГНЕС
"Аз не мисля, че участието във властта на Реформаторския блок (РБ) заедно с ГЕРБ беше грешка. Но мисля, че беше грешка по начина, по който се подходи и трябваше, когато имаше два или три прелома, много принципно да се напусне това управление. За мен първият такъв прелом беше отхвърлянето на Антикорупционния закон" - каза в предаването на Радио Варна "Позиция" бившият депутат от Реформаторския блок и член на Движение "България на гражданите" Настимир Ананиев.







Знаете, че на първото гласуване на Антикорупционния закон беше отхвърлен. Тогава беше принципно, да се излезе и да се заяви, че очевидно няма реформаторско мнозинство, което иска да се бори с корупцията. Защото този закон, макар че беше минал на първо четене до края на 43-тото Народно събрание, не беше приет. Сега се надявах това да беше първия закон, който новият парламент да гласува, като много ясен знак, че корупцията е основният проблем и трябва да се борим с нея...а акцентът сега са мажоритарните избори, които за мен са една служебна победа които ГЕРБ търси на едни следващи избори. По начина по който е написан, ГЕРБ ще имат 200 депутати и някакви 40 други. Никой няма да спечели от такива промени в Изборния кодекс.

Търканията между десните и ГЕРБ в предния парламент бяха видими и след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Може би още тогава РБ трябваше да заеме някаква по-консолидирана позиция?

За мен оставането във властта очевидно беше грешка. Аз съм присъствал на много политически съвети на РБ, в които е имало много големи дебати в каква посока да се поеме. За съжаление обаче, мнозинството за оставане във властта винаги надделяваше. Може би една от грешките беше, че лидери на партии, което сега между другото виждам и при патриотите, станаха министри. Не разбирам защо Патриотичния фронт не се поучава от грешките на РБ. Когато лидерът е министър, е много по-трудно в партията да се вземе решение срещу управлението.

А как се вземаха тези решения, да се остане във властта? Лидерски в тесен кръг или партийно с гласуване?

Поне при нас в ДБГ е имало дебат и гласуване. Друг е въпросът, че при гласуване, винаги е печелела позицията за оставане във властта. Когато Антикорупционния закон беше бламиран от ГЕРБ, бях от първите, които казаха, че трябва да напуснем управлението. Беше очевиден знак, че този закон няма да мине и той не мина до края на мандата. Въпросът е, да се поучаваме от грешките си, за да не бъдат повтаряни. Защото виждате какво направихме ние, десните - разделихме се на три и повторихме сценария от 2013-та година. Тогава ДБГ, ДСБ и СДС се явиха поотделно и нито една не влезе в парламента.

Защо не останахте опозиция 2014-та, така както се произнесе избирателят? Вие нямахте мнозинство. Голяма част от десните гласоподаватели не одобриха участието ви във властта заедно с ГЕРБ. Не беше ли причината тази коалиция и за лошите резултати на последните парламентарни избори?

Със сигурност от части ги отблъсна. Но ако направим един анализ на десните, които са гласували на изборите сега, голяма част от тях, около 150 хиляди, че и повече, са гласували за ГЕРБ. А с нашата кампания (на РБ - бел. ред.) не бях съгласен как протече. Имам предвид, че беше взето решение в кампанията да не се напада ГЕРБ, в смисъл, да не се посочва какви грешки бяха направени - и заедно и поотделно. Идеята беше, да не изгаряме мостове и на по-късен етап, евентуално, пак да сме управляваща коалиция. Като съберете тези гласове, това са 250 000 избиратели, които искат проект, който би работил с ГЕРБ. От другата страна имате същото количество гласоподаватели, които твърдо са против съвместно участие с ГЕРБ. Тези две общности искат едно и също, но го виждат по различен начин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15