Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници с пореден протест срещу закон, застрашаващ Черноморските плажове

Снимка: www.wikimapia.org

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ остро се противопоставя на готвените промени в Закона за опазване на земеделските земи, които целят улесняването за пореден път на застрояването на Българското Черноморие. Предложението е внесено от депутата Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ и група депутати, сред които и ГЕРБ и предстои да бъде гласувано, вероятно още тази седмица.

 Изключително скандално е, че един от първите актове на това Народно събрание е реверанс към възползвалите се от прочутите заменки от времето на Тройната коалиция. Заменките, които освен че се прочуха като изключително ощетяваща държавата практика, станаха причина и за наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия.

Целта на промените е удължаването с три години на срока на валидност на решенията за промяна на предназначението на земеделските земи, когато не е започнато строителството, заради което е сменено предназначението на земята. В момента този срок е шест години, като за решенията приети преди влизане на закона в сила (24.5.2011) е допълнително удължен и е 6 години от влизане на закона в сила, тоест шест години от 24.5.2011г. Това допълнително удължаване е направено през 2012 г и вкарано в сила със задна дата, за да се опазят интересите на собствениците на имотите.Този допълнителен срок за решенията от преди май 2011 г. изтича на 23 май 2017, което обяснява и експресните действия на групата народни представители.

Изтичането на валидността на решенията за промяна на предназначението на земеделските земи ще превърне тези земи отново в земеделски, което означава, че общините няма да могат да издават разрешения за строеж на тях, Регионалните инспекции по околна среда и водите ще са длъжни да правят преценка за Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционните намерения и пълното застрояване на крайбрежието ще бъде осуетено.

Във въпросните земи попадат над 70 % от всички дюни (4654 декара), които са станали частна собственост в нарушение на Конституцията и законите. Удължаването на срока за реализация на инвестиционните намерения не засяга единствено дребните собственици, както описват мотивите си вносителите на промените, а по-скоро дава шанс на имотни спекуланти и строителни предприемачи като: „Макси - І” АД, "Бългериан Пропърти Инвестмент Тръст", Мадара Бяла; КВМ Инвестмънт, СТЦ Перелик, Рила спорт, Рийс интернешънъл ЕАД, Ибердрола и др., които са придобили по съмнителен начин тези имоти от държавата и общините или са ги закупили на изключително ниски цени като земеделски земи от собствениците им. Сред тези имоти са и заменените с държавата за по 18 ст. на квадратен метър чрез скандално известните заменки от периода преди 2008 г. терени край морето на Камчия. Вместо да подкрепи дребния и средния бизнес, проектозаконът ще застраши емблематични кътчета като: Камчийски пясъци, Шабла, Тюленово, Корал, Карадере, Иракли, Синеморец и още много други, останали непокътнати все още единствено заради бурните граждански протести през годините.

 Природозащитниците изразяват съмнение и че този законопроект касае само 0,001 % от поземления фонд на България, тъй като от справка на сайта на Министерство на земеделието и храните става ясно, че площите със селско-стопанско предназначение са 5,2 милиона хектара. С други думи, проектът би трябвало да засяга едва 52 хектара или 520 декара. За сведение, само собствениците на Карадере притежават 1500 декара незастроени, но с променено предназначение терени, според взета информация от документи на община Бяла и Административен съд Варна.

За да защитят последните незастроени места по морето и да предотвратят тези законови промени гражданските групи „Да запазим Корал“, „Да спасим Иракли“ и „Да спасим Карадере“ организират протест на площад „Народно събрание“ от 18,30 часа. Коалиция „За да остане природа в България“ подкрепя протеста на гражданите и се присъединява към техните искания:

  1. Вносителите да оттеглят законопроекта.
  2. Министерството на земеделието и храните да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение и да прогласи решенията за промяна на предназначението им за загубили правно действие.
  3. Министерството на земеделието и храните да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти, и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението.
  4. Министерството на земеделието и храните да уведоми Министерство на околната среда и водите, както и РИОСВ, на чиято територия има такива земи, за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земята и възстановяването на земеделското ѝ предназначение с оглед правилното процедиране на инвестиционни намерения на тези земи.

Повече за исканията на гражданските групи и протестa.

Повече за процеса на заменките при Камчийски пясъци.

Целият разговор с Димитър Кацов от коалиция "Да остане природа в България" може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакета предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли. Екипите на БЧК ще посетят 64..

публикувано на 13.07.24 в 14:43

Заключителна конференция на Националното военноморско учение „БРИЗ 2024“

Днес се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков даде висока оценка на подготовката на екипажите при изпълнение на поставените..

публикувано на 13.07.24 в 14:37

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 13.07.24 в 13:48

Традиционният туристически поход по морския бряг стартира от Шкорпиловци

Традиционният туристически поход по морския бряг се провежда за 26-и път от днес до 17 юли. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цялата страна на възраст от 7 до 70 години. Организатори са Дирекция „Спорт“ на Община Варна и Туристическо дружество “Черноморски простори“.  Отправната точка за всички маршрути е палатковият бивак в с...

публикувано на 13.07.24 в 12:36
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав,  ще затвори важни улици в селото днес  от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки,..

публикувано на 13.07.24 в 12:32

ПП-ДБ обсъждат какво да правят с втория мандат за съставяне на правителство

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента. Заседанието на Съвета се провежда в столичен хотел. “Продължаваме разговорите с нашите партньори относно втория мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действащи и локализирани пожари: Област Хасково: Пожарът в широколистна гора в землището на с. Горноселци, общ. Ивайловград, обл. Хасково не е локализиран, площта..

публикувано на 13.07.24 в 11:50