Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторът на ”Челик” Яна Борисова: "Докато имаме детето в себе си, не можем да се изгубим"

19 игри от детството на днешните родители ще възстанови Фестивалът на игрите "Челик" на 10 и 11 юни в Морската градина на Варна. Ще се играе в района на Морско казино и Обсерваторията от 10:00 до 18:00 ч. Малки и големи ще играят на „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“, „Замръзванка“, „Пържолки“… По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри: „Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Историята на фестивала е много лична, разказа организаторът на първия на рода си фестивал Яна Борисова:

Преди четири години имах тежък период, в който не ми се играеше. Не бях дете. И ходих в Морската да гледам децата и се чудих как тази искреност и смелост се превръща в страх... И тогава една топка стигна до мен и едно дете ме покани да играем. Каза, че когато играя, няма да съм тъжна. Аз не играх, но това ме върна в играта. И децата ни заслужават да не излизаме от нея. От играта.

Снимка

Правиш фестивала с екип от приятели, как се случва организацията?

Всеки един от екипа намира своята история и точно, заради своята лична емоция, свързана с играта, с челик, с думата фестивал, празничност, мечта, живот, свобода, честност – всичко това, което изразява играта! Всеки един от партньорите, които подкрепиха фестивала, не като спонсори, искам да подчертая, а като съмишленици, защото те участват и в самата организация на събитието... За мен това е много важно като успех на едно събитие преди да се е случило, защото то създава много различна форма на партньорство. Още в самото начало, преди три месеца, когато потърсих партньор за изработката на челик сопи, семейството ми много се учуди, дори баща ми каза „Защо трябва някой да прави сопи за челик, когато навън е пълно със сопи?”. Но аз исках да ги стилизираме, за да направим една препратка към времето днес. Защото децата ни играят с друг тип играчки. Естествено самите челици ще бъдат малки 10-сантиметрови сопички, така ще направим една много хубава метафора и връзка от към миналото към бъдещето, защото играта не разделя времето на минало и бъдеще, тя се случва днес!

Снимка

Аз исках да бъда като дядо си, който се прибираше след работа, хвърляше всичко и започваше да бяга с нас из тревата. Исках да бъда силна като баба, която прибирайки се вкъщи след поредната игра ми казваше „Какво правиш тук, марш навън да играеш”. За мен този фестивал е свързан със спомена и с убеждението ми, че ние няма да се изгубим никога, като възрастни, ако пазим детето в себе си, защото децата знаят къде искат да отидат! Независимо дали искат да отидат точно сега на площадката и ли точно, ей сега да си купят вредна храна!

Снимка

А на място участниците ще могат ли да се включат със свои идеи?

Това е много добра идея. На 2-ри или на 3-ти юни ще обсъдим всички тези въпроси, които могат да изненадат и нас! Може да се окаже, че ние не познаваме някои игри. Нямаме нищо против да бъдем научени на тях! Защото не разглеждаме фестивала като събитие, което да се случи на 10-ти и 11-ти юни, той има две дати, защото е лесно за популяризиране. Две са, не една защото обикновено децата обичат да играят много... Естествено ние не си присвояваме играта като форма на общуване и да я затворим в два дни. Фестивалът има послание "Не забравяй да играеш!" не е към децата ни, това е към родителите!

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:

Как се играят всички игри е описано в сайта на фестивала www.cheliksopa.com. Фестивалът на игрите очаква своите доброволци, които могат да се запишат във фейсбук страницата на "Челик" или на телефон 0887648876.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнесът там. Имаме над 1000 км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05