Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гнезда сред голите клони на дървета в центъра на Варна

| обновено на 04.06.17 в 20:26

В 21.30 часа ще пуснат официално инсталацията от гнезда на една от големите улици във Варна. Арт съоръженията са монтирани върху дървета, които са били подложени на санитарно почистване и сега от тях са останали основно стволовете. След намесата на хората на изкуството не само дърветата, но цялата улица "Преслав" е по-различна... Светещите арт гнезда са част от  проект „Опит за гнездене”-инициативата е вдъхновена от Йордан Радичков и неговия „Опит за летене”.

Девет инсталации направили  млади графици и  скулптори от Националното училище по изкуства „Добри Христов” във Варна. Няколко месеца работили 15-тината 11-класници. Автор и ръководител на проекта е режисьорът Боян Иванов, който вече има идея за следващ проект с учениците.

Гнездата са символ на уют и топлина, на дадена любов за дългия път на летене и надежда, че когато и да се завърнеш, ще бъдеш посрещнат по същия начин. А момичетата, с които се разходихме под гнездата и които са правили част от тях / Цветелина Георгиева, Елица Байчева, Габриела Галинова и Калина Йорданов/,  показаха, че вече са събрали и любов, и вяра, и надежда в своето родно гнездо и затова с лекота влагат същото в изработката на арт инсталациите. Което всъщност изобщо не е лека работа, както разказаха всички участници....

Ще припомня  думи на Йордан  Радичков.

"Ние, врабчетата, може и да загиваме, но перушината ни остава жива по земята. Всички птици измират, а хората събират перушината им, пълнят своите възглавници, защото как иначе хората биха летели нощем, насън, ако не спяха върху птича перушина! 

 Неслучайно един от Радичковите герои заявява: „Много е лошо да се опитомиш, господин старши! Опитомиш ли се, съвсем преставаш да хвърчиш!... Който хвърчи, той и пада, господин старши. Не се преодолява лесно гравитацията".

Как гравитацията ще се отрази на арт инсталацията на улица "Преслав" във Варна  ще стане ясно в следващите седмици. Ако обаче всичко е наред и не бъдат ударени от висок камион например, светещите гнезда ще останат по-дълго от предвиденото. Има възможност и фирми да закупят светещите гнезда, с парите ще бъдат реализирани нови проекти на Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчно професионализъм и почтеност

Само допреди месеци една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите, не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред БтВ. „Не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Иначе всеки е в правото си да..

публикувано на 19.06.21 в 10:10

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

публикувано на 19.06.21 в 10:05

Над 60% от японските компании предпочитат отмяна или отлагане на Олимпиадата

Повече от 60% от компаниите в Япония биха желали Олимпийските игри в Токио да бъдат отменени или отложени още веднъж заради пандемията от коронавирус, съобщи агенция Киодо. Според проучване, проведено от токийската изследователска компания „Сьоко“ в началото на юни, 34,7% от анкетираните компании..

публикувано на 19.06.21 в 10:00

Внасяме все повече зеленчуци, сеем все по-малко

Само за първото тримесечие на тази година България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт, съобщи БНР. Според оперативните данни на Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват. Логично лидер при..

публикувано на 19.06.21 в 09:58

29 литра на квадратен метър е количеството на дъжда във Варна

Между 18 и 32 литра на квадратен метър е количеството на падналите валежи в Източна България през последното денонощие. Това съобщиха за Радио Варна от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежите във Варна са достигнали до 29 литра на квадратен метър. Най-малко дъжд е валял на носовете Шабла, Калиакра и Емине, както и в..

публикувано на 19.06.21 в 09:45

Порталът за електронни услуги на МВР е с временно ограничен достъп

Временно e ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

обновено на 19.06.21 в 09:19

ВВМУ организира фотоконкурс по повод своята годишнина

Фотоконкурс „140 години Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ се организира по повод годишнината на най-старото техническо учебно заведение в България. В конкурса могат да участват бакалаври, магистри или докторанти и курсанти  от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“."Могат да се включат и преподаватели, ако имат такива желание", каза за Радио..

публикувано на 19.06.21 в 07:44