Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да поднасяш храната красиво. Карвингът-сбъдната мечта.

Карвингът е древно азиатско изкуство за гравиране на плодове и зеленчуци, което възниква преди около 700 години в Тайланд, след което се разпространява в Китай и Япония. В началото занаятът се е предавал само между поколенията в семейството. Сега вече изкуството да се правят фигури от плодове и зеленчуци е напуснало пределите на Азия и смело заема място в кулинарията на много държави, като България е една от тях. Владимир Георгиев основава във Варна единственото по рода си студио за Айс карвинг. По пътя си среща  Николай Радулов, който е карвинг майстор и председател на Български Карвинг Клуб.

От кога се занимавате с карвинг?

Николай Радулов:

О около 10 години с плодове и зеленчуци. От около година и половина правя Айс карвинг. Тази година започнах шоколадови фигури и сега започвам да се занимавам със захар.

Снимка  Снимка

Сбъдвате мечтите си ?

Владимир Георгиев:

Определено за мен беше сбъдната мечта работата с лед. Преди около 10 години в САЩ за първи път се срещнах с това изкуство и ми стана идея фикс да го осъществя. Много ми хареса. Радвам се, че успях и се радвам, че се срещнах с Ники. Без него нямаше да се получи.

Снимка  Снимка

Какъв път извървяхте до сбъдването на мечтите?

Владимир Георгиев:

Моят беше много разнообразен. Много дейности, които нямат нищо общо със скулптурата. Беше трудно. Дълго време проучвах, защото чисто технологично, за да се изработят фигури от такива големи блокове лед е нужно оборудване, а той трябва и да е прозрачен. Доста скъпо струва всичко това. Внесохме машини от чужбина. Хиляди литри вода изтекоха в канала, докато се научим да правим красиви неща.

Николай Радулов:

Звърших средното си образование и преди да ме приемат в университета, си намерих сезонна работа, като момче за всичко в един хотел. Там се запознах с Мариян Костов , който беше гл. готвач и е мой ментор в карвинга. По-късно започнах работа при него от най-долното стъпало в кухнята. Когато той започна да се занимава с карвинг, много ми хареса, пробвах и му казах, че и аз искам да правя това. С упоритост и много труд развих нужните умения. После той реши да прави лед. Опитахме се, но не се получи. Оставих го да отлежава във времето, докато се получи това, което правя сега. Много хора виждайки ме заявяват, че искат да правят карвинг и след 5 сек. забравят. Така не става. Аз по принцип нямам нищо общо с кухнята и кулинарията. Майка ми е хореограф-народни танци. Баща ми Данчо Радулов е известен композитор и музикант. Завършил съм Техническия университет – Варна със специалност „Възобновяеми енергийни източници”. Занимавам се с тонрежисура. Освен това преподавам народни танци в един от най-големите денс-центрове в града.

За колко време една диня може да се превърне в цвете или нещо друго?

Николай Радулов: 

Имало е случаи, в които съм правил диня за 10-15 минути, но става въпрос за елементарни мотиви . Ако правя икебана, композиция, птици, където детайлите са по-фини се изискват повече внимание и много време. Случвало се е да отделя два часа и половина за една диня .

Коя е най-сложната фигура, която сте изработвал?

Паун от тиква.

Снимка

Цялото интервю на Вяра Николаева с Владимир Георгиев и Николай Радулов, чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10