Карвингът е древно азиатско изкуство за гравиране на плодове и зеленчуци, което възниква преди около 700 години в Тайланд, след което се разпространява в Китай и Япония. В началото занаятът се е предавал само между поколенията в семейството. Сега вече изкуството да се правят фигури от плодове и зеленчуци е напуснало пределите на Азия и смело заема място в кулинарията на много държави, като България е една от тях. Владимир Георгиев основава във Варна единственото по рода си студио за Айс карвинг. По пътя си среща Николай Радулов, който е карвинг майстор и председател на Български Карвинг Клуб.
От кога се занимавате с карвинг?
Николай Радулов:
О около 10 години с плодове и зеленчуци. От около година и половина правя Айс карвинг. Тази година започнах шоколадови фигури и сега започвам да се занимавам със захар.
Сбъдвате мечтите си ?
Владимир Георгиев:
Определено за мен беше сбъдната мечта работата с лед. Преди около 10 години в САЩ за първи път се срещнах с това изкуство и ми стана идея фикс да го осъществя. Много ми хареса. Радвам се, че успях и се радвам, че се срещнах с Ники. Без него нямаше да се получи.
Какъв път извървяхте до сбъдването на мечтите?
Владимир Георгиев:
Моят беше много разнообразен. Много дейности, които нямат нищо общо със скулптурата. Беше трудно. Дълго време проучвах, защото чисто технологично, за да се изработят фигури от такива големи блокове лед е нужно оборудване, а той трябва и да е прозрачен. Доста скъпо струва всичко това. Внесохме машини от чужбина. Хиляди литри вода изтекоха в канала, докато се научим да правим красиви неща.
Николай Радулов:
Звърших средното си образование и преди да ме приемат в университета, си намерих сезонна работа, като момче за всичко в един хотел. Там се запознах с Мариян Костов , който беше гл. готвач и е мой ментор в карвинга. По-късно започнах работа при него от най-долното стъпало в кухнята. Когато той започна да се занимава с карвинг, много ми хареса, пробвах и му казах, че и аз искам да правя това. С упоритост и много труд развих нужните умения. После той реши да прави лед. Опитахме се, но не се получи. Оставих го да отлежава във времето, докато се получи това, което правя сега. Много хора виждайки ме заявяват, че искат да правят карвинг и след 5 сек. забравят. Така не става. Аз по принцип нямам нищо общо с кухнята и кулинарията. Майка ми е хореограф-народни танци. Баща ми Данчо Радулов е известен композитор и музикант. Завършил съм Техническия университет – Варна със специалност „Възобновяеми енергийни източници”. Занимавам се с тонрежисура. Освен това преподавам народни танци в един от най-големите денс-центрове в града.
За колко време една диня може да се превърне в цвете или нещо друго?
Николай Радулов:
Имало е случаи, в които съм правил диня за 10-15 минути, но става въпрос за елементарни мотиви . Ако правя икебана, композиция, птици, където детайлите са по-фини се изискват повече внимание и много време. Случвало се е да отделя два часа и половина за една диня .
Коя е най-сложната фигура, която сте изработвал?
Паун от тиква.
Цялото интервю на Вяра Николаева с Владимир Георгиев и Николай Радулов, чуйте в звуковия файл:ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..
Интервю с Oliver s. Tyr (FAUN) Немските езичници FAUN ще направят първи концерт в България на 8 декември в софийския клуб „Joy Station”. Стилът на групата е определян като паган метъл, фолк рок, даркуейв, а също и средновековна музика с келтски и скандинавски мотиви, изпълнени на старинни инструменти. Концертът е част от „East & Central Europe..
Важно е в следващите 5 години как Европа ще реагира на предизвикателствата на средата, за да запази потенциала на Европейския съюз, като важен глобален фактор, но и като подкрепа за страните членки. Това коментира бившият министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването на Радио Варна "Позиция", по повод на встъпването в длъжност на колегиума..
ИДЕНТИЧНОСТ е заглавието на албума, създаден по повод 90-годишнината на Радио Варна, чиято премиера ще бъде на 6 декември в ефира и YouTube канала на медията. Песните в новия компактдиск са поредното доказателство, че музиката има силата да свързва поколения и да изгражда нови мостове между стилове и култури. С основание може да ги наричаме и пиеси,..
Интервю с Gus G. (FIREWIND, екс-Ozzy Osbourne) Само след дни FIREWIND ще направят пореден концерт в София. Датата е 5 декември, мястото – клуб „Joy Station”. Поканата е от „BGTSC”. Заедно с тях на сцената пред българските фенове ще се качат MASTERPLAN. За тях това ще е първи концерт в София след един в Каварна и един в Пазарджик. За..
Варненският артист Yasen (Ясен Неделчев) е едно от сравнително новите имена на българската музикална сцена. Той е влюбен в музиката от съвсем ранна възраст. Още като невръстно дете той не спира да пее и танцува, а когато навлиза в тийнейджърските си години, Ясен започва живо да се интересува от продуциране и и изобщо от целия процес по създаването..
Според общинските съветници от партия Възраждане, кмета на града не трябва да управлява нито един лев публичен ресурс. Тази констатация те правят на базата на първата година от управлението на Благомир Коцев. Според общинския съветник Николай Костадинов, управлението на ПП/ДБ в морската столица е в режим на свободно падане. С тези думи той..