Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнат Арсенов: При онлайн резервации четете дребния шрифт в договорите

Много често в социалните мрежи на Фейсбук и в интернет сайтове и банери виждаме реклами на така примамливи почивки в България и чужбина. Какво обаче трябва да знаем и Как да се предпазим от измамите? Това коментират водещият на „Новият ден” по Радио Варна Атанас Илиев и Игнат Арсенов - директор на Европейския потребителски център.


Здравейте, на какво трябва да обръщат внимание потребителите или слушателите ни?

Трябва да се знае, че когато правим резервации по интернет на първо място за настаняване, ние нямаме този 14-дневен срок, който има всяка друга стока, която купуваме, да се откажем. Затова трябва да сме изключително внимателни още  по  време на самата резервация и няма да имаме безплатно анулиране. Ако потвърдим, всяка промяна след това може да бъде таксувана Затова трябва да бъдем изключително внимателни и да отделим повече време да проверим и по време на процеса на резервация да не бързаме.

Преди около 2 седмици ми се случи, когато от една българска туристическа агенция ми изпратиха оферта, че само сега и веднага, там до края на една седмица, ако направя резервация ползвам ваучери за отстъпка по 300 лв., но трябваше да бъдем 4 човека. След като проверих в самата фирма, която предлага този пакет екскурзии за България, се оказа, че всъщност това е нормалната цена.

Ако е така наистина, това е една нелоялна практика. Ние трябва да внимаваме, да не бързаме да резервираме, а когато видим една оферта, да не гледаме това, че отдолу пише много често онлайн. Пише оставащи само една стая, две стаи. Да не бързаме, да проверим и на други места. Да сравним цената, да видим дали винаги е била такава и разбира се така да хванем най-добрата оферта. Да не се подмамим и да знаем, че понякога може да ни се начислят допълнителни такси за различни услуги. Когато резервираме, внимателно да четем. Нашата проверка показа по различни сайтове и платформи, които предлагат неща за настаняване и пътуване със самолет, че обикновено търговците пускат цялата информация вътре, но не винаги потребителите четат всичко. Например дали има такса почистване в хотеля, която ще оскъпи с още 40 евро нощувката. Дали таксата, която е туристическия данък на човек, дали е включена в цената.

Всъщност много е важен дребният шрифт, който почти винаги пропускаме?

Така е наистина, трябва да се чете дребния шрифт. Нашият съвет е, когато вече финализираме резервацията, тогава да изчетем внимателно отново цялата страница, тъй като те са задължени близко до бутона да има всичката важна информация. Да проверим датите – това ли са датите, на които искаме да се настаним, да пътуваме. И най-важното е да виждаме цената, тъй като нашето проучване показа, че много често цената която ни се показва в рекламата или на сайта в началото, до края тя най-често се повишава. И ако това не ни устройва, ние не сме задължени да резервираме. 

За сумите бих искал да Ви питам. Ако резервираме примерно за октомври-ноември отсега, задължително ли е да плащаме цялата такса? 

Трябва да знаем, че когато правим резервация онлайн, ние гарантираме с нашата кредитна карта ялото плащане и го вършим с нея. Без кредитна карта няма да може да направим резервацията. Ето защо трябва внимателно да се прочетат условията на мястото за настаняване, кога ще бъде изтеглена сумата. Обикновено почти винаги всички места за настаняване най-малкото си запазват правото да преоторизират сумата. Това означава да блокират вашата кредитна карта, за да си гарантират, че ще платим. Защото ние може да изпразним нашата кредитна карта. И ако отсега резервираме за месец октомври, може да се окаже, че 500 евро са блокирани по нашата карта. Пък ако са платени, може да им дължим лихви за този период, ако нямаме пари налични да ги платим веднага по кредитна карта. Така че трябва да внимаваме и с кредитните карти, защото може да има и допълнителни такси за лихви например, ако не сме предвидили плащането в този момент

Вие бихте помогнали на всеки един от слушателите, ако има на какви въпроси към Вас?

Точно така, Европейският потребителски център помага именно с търговци, които са в рамките на Европейския съюз, когато е трансгранично, тоест когато търговецът е в друга държава - членка на Европейския съюз. С хотелски настанявания и резервации онлайн, пазаруване на стоки онлайн, пътуване - най-вече със самолет, проблеми със закъснели полети, проблеми с багажа. Нашият съвет е първо пътниците и туристите да се обръщат към самото място за настаняване, към авиокомпанията. Ако те не решат проблема, да се обърнат към нас за съдействие. Разбира се, ако проблемът е в България, към Комисията за защита на потребителите.

И задължително се събират всички касови бележки, както и всякакви документи?

Това е много важно, много българи пропускат това нещо, да събират абсолютно всички документи, които имат за плащане, да не ги изхвърлят. Имали сме случаи, където потребителят платил хотела и изхвърлил бележката, а после вижда че от кредитната му карта е изтеглена сума, тоест платено е два пъти.Как да докажем че е платил, когато е изхвърлил касовата бележка...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37