Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикализмът разпознаваем ли е или как сбор от цифри става фашистки поздрав

| обновено на 07.06.17 в 18:00

Проблемите на радикализацията и езикът на омразата обсъждат във Варна експерти от национално и регионално ниво. Срещата се организира от дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ОКБППМН).

„Радикализацията е процес, тя  не е еднократен акт, и когато определяме някого като човек, свързан с тези среди, трябва да се имат няколко характеристики", каза на срещата секретарят на Централната комисия за борба с противообществените прояви Константин Томанов. Той обърна внимание върху знаците, които използват отделните радикални групи. Така например 18/88 не е просто изписване някъде по стените, а е хитлеристки поздрав : "Адолф Хитлер/ Хайл Хитлер!".




Секретарят на общинската комисия за борба с противообществените прояви Ана Абрашева с мнение за езика на омразата сред учениците във Варна, тя е на този пост 8 години. Според нея " Във Варна има език на омразата, но няма конкретни изследвания по темата. Проблемът не е толкова стар, има много динамика в него, но ние не сме готови и не можем да отговорим на изискванията на децата, на времето и на технологиите". Според секретарят на Общинската комисия за борба с противообществените прояви във Варна има достатъчно специалисти, които се стараят да отговорят на всички предизвикателства.

Централният офис на Дирекция "Превенции" във Варна е в Младежкия дом, телефонът е 052 820 677. Допълнителна помощ, консултации и съвет със специалист може да се извърши по желание на всеки родител в двата центъра - на улица "Цимерман" №33, телефонът там е 052 820 748, и в ж.к. "Вл. Варненчик" до блок 20. Телефонът е 052 820 753.




"Възпитанието на социални умения и критическо мислене са част от  медийната грамотност на децата. Това го има заложено като компетентност, но го няма  в учебното съдържание", споделя координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.  Според него претоварването на учебното съдържание не позволява  децата да бъдат обучавани на тези важни неща, а това поражда агресия и води до разпространение на езика на омразата. Центърът за безопасен интернет разработва  програми за развитие на критичното мислене, които са на сайта на организацията и към тях вече са проявили интерес около 200 училища в страната. Проучване от миналата година показва, че половината от децата и 40 процента от родителите не може да различат вярно от невярно мнение. Приемането на новия закон за образование не решава основния проблем - претоварването на учебното съдържание, децата продължават да се учат да "зубрят" без да мислят. За  Георги Апостоллов половината от учебното съдържание е излишно, то трябва да се изхвърли от учебниците и да се заложи на работата върху умения и мислене, защото днес за "децата училището е място за изтърпяване на наказание". Като баща на три деца той смята, че  образователната система в България се влошава. Изходът - с децата трябва да се говори като с равни, те не трябва да се натоварват с излишни очаквания и след това да идват разочарованията. И още :





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Най-подходящата дата за предсрочните избори е 20 октомври

Най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавният глава определи за нов служебен премиер. „Възлагам ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и..

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Катастрофа край "Повеляново" тази сутрин, 74-годишен е с фрактура на таза, без опасност за живота

Пътнотранспортно произшествие е възникнало рано тази сутрин, в 6.47 часа, в района на кв. "Повеляново", в посока Варна.  Лек автомобил „Фолксваген“ е предприел изпреварване и е закачил движещото се пред него „Рено“, поясняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. След удара в тората кола се завърта и се спира в разделителната мантинела...

публикувано на 09.08.24 в 09:56

Президентът определи Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, предаде БНР.  "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от..

публикувано на 09.08.24 в 09:06

Минералните чешми във Варна – къде са и годна ли е водата за пиене?

В четири от общо пет обществени минерални чешми във Варна, които са под миниторинга на Регионалната здравна инспекция в града, водата е годна за пиене. Това каза за Радио Варна главен инспектор Радка Траянова от дирекция „Обществено здраве“. Освен чешмата срещу бившия „Дом Младост“, при която единствено има отклонение в нормите по..

публикувано на 09.08.24 в 08:53
ВВМУ

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" отваря врати за новия випуск курсанти

Висшето военноморско училище отваря врати за новия випуск курсанти. В 9 часа днес, 9 август, на входа на училището, младите курсанти и техните родители ще бъдат посрещнати от командването на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Родителите ще имат възможност да получат информация за ежедневието на децата им и за учебния процес, да се запознаят с материалната база и с..

публикувано на 09.08.24 в 08:25

Адресите без ток на 9 август

В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Крумово – кв. Пясъчник, клиентите, електрозахранени от МТП 2 Пясъчник. В периода 05.08.2024 - 09.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 09.08.24 в 05:56

Слънчев петък по морето

Утрото в петък ни посреща с лека сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по крайбрежието от 28° до 31°, за Варна около 30°...

публикувано на 09.08.24 в 05:55