Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея с почетно консулство в Бургас

Снимка: Радио Бургас

В Бургас ще има почетно консулство на Южна Корея.Това стана ясно по време на визитата на Н.Пр. ШИН Бунам в Бургас. Посланикът  обясни, че предстои бизнесменът Йосиф Спиридонов да бъде назначен за почетен консул в морския град.

"Откриването на почетно консулство на Южна Корея е добър знак за задълбочаване на приятелските взаимоотношения и бизнес контакти",заяви кметът Димитър Николов.

Посланик ШИН, заедно с 10- членна делегация взе участие в българо-корейски форум на тема "Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие" в Бургас.

 В конференцията взеха участие зам.-областният управител  проф.Севдалина Турманова, зам.-кметът Красимир Стойчев, ректорът на университет "Проф. д-р А. Златаров" проф. Магдалена Миткова,  зам. ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, зам.-ректорът на Университет "Проф. А. Златаров" Валентин Ненов,професори и  изследователи от водещи корейски университети, представители на бизнеса .

 Те споделиха опита си за ролята на лидерството и доброто управление в икономическия прогрес и просперитета на Република Корея и представиха индивидуална стратегии за българското развитие.

Практическите цели на конференцията  бяха насочени в посока разширяване на академичното сътрудничество, съвместни учебни програми между българските и корейските университети.

По-амбициозната цел на форума бе създаването на канал за обмен на високо равнище между двете страни и на нов двустранен бизнес модел.

" Убеден съм,че форумът ще даде свеж тласък на регионалното развитие и сътрудничеството, които ще бъдат подпомогнат в бъдеще от почетния консул на Корея в Бургас", заяви в края на визитата си в Бургас посланик ШИН.

Кметът Димитър Николов и чуждестранните гости имаха възможност да се насладят на впечатляващият пърформанс на популярната корейска група "Норъм Мачи" в Летния театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45

Арендатори плашат дребни собственици на земи с данък върху рентите

Арендатори плашат неосведомени дребни собственици на земи, че предстои въвеждане на данък върху рентите, както и поземлен данък. Редица сигнали от малки собственици на земи, че спрямо тях се прилагат всякакви заблуждаващи практики, с цел да ползват земите им срещу ренти и наемно плащане, далеч под пазарните нива, са получили в Асоциацията на..

публикувано на 27.06.24 в 17:20

Жителите на Зеленика и "Галата" от три дена нямат вода

Жителите на местността Зеленика и на квартал "Галата" в район Аспарухово край Варна от три дни нямат вода. Причината е стар етернитов водопровод, който аварира често. Това коментира Веселин Русев, управител на ВИК - дружеството. Старият водопровод по наклона, който е на 50 години, не издържа на налягането от помпажните води и след всяко кърпене и..

публикувано на 27.06.24 в 16:30

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил над училището в Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Първоначално четири екипа на пожарната са изпратени на място.  В настоящия момент 8 екипа се опитват да локализират пожара. Хората от Игнатиево са се опитали със собствени сили да потушат огъня, но не са успели, а пламъците са разпространили до вилната..

обновено на 27.06.24 в 15:24

15 август ще е почивен ден за варненци

Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“. Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега традицията се спазва..

публикувано на 27.06.24 в 15:08
Снимката е илюстративна

Пенсионират 53 от старите автобуси на Варна

Общинският съвет даде съгласието си старите автобуси на „Градски транспорт“, които бяха заменени от електробуси, да се бракуват. От експлоатация ще бъдат извадени 53 амортизирани превозни средства. Гласувано бе също да се осигурят до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране, в..

публикувано на 27.06.24 в 15:07