Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум на българските и руските побратимени градове се състоя във Варна

Форум на българските и руските побратимени градове се проведе в курорта Златни пясъци край Варна. В него участваха представители на 14 руски града и на 12 български общини. Организатори на събитието са Община Варна и Националното сдружение на общините в Република България, с подкрепата на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на Руския културно-информационен център. По време на срещата бяха подновени две споразумения за сътрудничество с побратимените на Варна руски градове. Подписи положиха зам.-кметът на Варна Коста Базитов и първите зам.-кметове на Новоросийск – Виктор Цибан, и на Новосибирск - Генадий Захаров. "Убеден съм, че тези срещи имат дълговечно бъдеще", каза зам.-кметът Коста Базитов и припомни, че Варна е побратимена с Новоросийск отпреди 20 г., а с Новосибирск - отпреди 10 г.  Той допълни, че морската столица поддържа от години активни двустранни контакти в сферата на културата, туризма и спорта. 

На форума присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Стоян Пасев, посланикът на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров, Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, Павел Журавлев - ръководител на представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център, Тодор Балабанов - председател на ОбС на Варна. Споразумения за сътрудничество бяха подписани и между общините Аврен и Гус Хрусталний, както и между Павликени и Стародуб. 

"83 града и градски окръзи от Руската федерация са побратимени с български градове, 4 града са в процес на подписване на съглашения, а 3 - търсят контакти. В България такива градове са 66.  Уверен съм, че сътрудничеството между нашите градове ще се развива успешно не само в сферата на културно-хуманитарните области, но и по линия на търговско-икономическите връзки, вкл. в секторите на малките и средни предприятия. Тези икономически възможности се намират в центъра на вниманието на руско-българската междуправителствена комисия по икономическите и научно-техническите въпроси, в момента върви активна подготовка за поредно заседание през есента в Москва", каза посланик Макаров.

Той допълни, че от началото на 2017 г. има тенденция към оживление на руско-българските търговско-икономически отношения, а м.г. в България са пребивавали около 600 000 руски туристи, като се очаква ръст до 40%. Анатолий Макаров сподели, че има заявен интерес от град Самара да бъде открита чартърна въздушна линия до Варна. Преговори се водят между Бургас и Новоросийск за фериботна линия, като разговорите са отворени и по отношение на Варна.  

Николина Ангелкова акцентира, че Русия е много важен генериращ пазар за българската туристическа индустрия. През 2016 г., която бе рекордна за отрасъла с над 8,2 млн. посещения на чуждестранни туристи, Федерацията зае четвърто място в класацията на НСИ с 580 хил. визити и ръст около 20% спрямо 2015-а, като през летните месеци този скок стигна 30% за идващите с цел почивка и ваканция. Възможностите обаче са още по-високи и ние не спираме активно да работим за привличане на повече туристи от Русия. Потенциалът на страната ни като целогодишна дестинация е много по-голям с разнообразни оферти за специализирани услуги, които успешно се комбинират с масовия отдих. Това са офертите за екскурзии из вътрешността на България, балнео- и СПА процедури, посещения в голф комплексите по Черноморието, културно-исторически обиколки, фестивални програми, гурме и винени дегустации, опознавателни маршрути, етнографски прояви и т.н., подчерта министър Ангелкова.Тя изрази увереност, че настоящият сезон ще даде също добри показатели, които дори може да надхвърлят миналогодишните рекорди. Очакванията са за 7-10% ръст за годината и ние работим много мобилизирано с бизнеса и чуждестранните си партньори, каза още Ангелкова и съобщи, че е факт ръст на заявените ранни полети и чартърни линии. Нашата страна ще приветства варианта за чартърна линия между Самара и Варна, а министерството ще продължи активно да участва във всеки форум за насърчаване на българо-руските отношения, стана ясно от думите на министъра.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна: Пет са подадените оферти за строителството на новата сграда на библиотеката

Пет оферти са подадени за строителството на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Постъпилите предложения са от „Планекс груп“ ДЗЗД, „Камо билд груп“ ЕООД, „Булстрой груп“ ЕООД, „Консорциум щрабаг – библиотека Варна“ ДЗЗД, както и от „Комфорт" ООД, представен от физическото лице – Атанас Костурков. Към настоящия..

публикувано на 05.08.24 в 16:45

Акция "Скорост" в цялата страна от днес

От днес до 11 август в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа, съобщават от Министерството на вътрешните работи...

публикувано на 05.08.24 в 16:28
Рая Назарян

Рая Назарян няма да е кандидат за служебен премиер

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер, стана ясно след срещата с държавния глава, предаде БНР.  „Пред президента препотвърдих моята позиция, която заявих преди няколко дни, че ярки политически фигури няма да допринесат за добрия тон, добрия диалог между партиите в една предизборна кампания, която трябва да продължи, нито ще повишат..

публикувано на 05.08.24 в 15:40
Снимката е илюстративна

Тази седмица започва основен ремонт на две улици в село Оброчище

Тази седмица започва основен ремонт на две улици в най-голямото село на община Балчик и Добричка област - Оброчище. Това са улици "Черно море" и "Средна гора" - основен ремонт на пътя и тротоари, съобщи Димитрин Димитров, заместник-кмет по устройство на територията в Община Балчик. Според капиталовата програма след края на туристическия сезон ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:09

Коста Стоянов от "Възраждане" ще внесе питане до МРРБ за новата библиотека във Варна

Питане до служебния министър на регионалното развитие ще внесе Коста Стоянов - народен представител от партия "Възраждане ", по повод изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека във Варна.  Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея Въпреки че от Общината съобщиха, че е открита строителната..

публикувано на 05.08.24 в 14:40
Тракия

АМ "Тракия" е отворена в двете посоки

Автомагистрала "Тракия" е отворена в двете посоки, информира бургаската полиция, цитирана от БНР-Бургас. Заради инцидент, който стана тази сутрин малко преди 8 часа, и още една верижна катастрофа, случила се малко по-късно, магистралата беше затворена и в двете платна в района на пътния възел за Карнобат.  АМ "Тракия" около Карнобат е затворена..

публикувано на 05.08.24 в 12:37
Снимката е илюстративна, архив.

Психолози и полиция спасиха 38-годишния, заплашвал да скочи от Аспаруховия мост

Двама психолози и полицейски екипи са спасили мъжа, заплашвал да се самоубие от Аспаруховия мост във Варна. Към 11:30 часа днес акцията по убеждаването му от специалистите е приключила успешно, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР.  38-годишен заплашва да скочи от Аспаруховия мост от снощи, психолози и полицейски екипи са на място..

публикувано на 05.08.24 в 12:17