Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Районният съд отхвърли иска на бившия директор на музея срещу Община Добрич

Добричкият Районен съд  отхвърли предявения иск от бившия директор на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов срещу Община Добрич, съобщиха от съдебната палата. От там припомнят, че ищецът е настоявал съдът да признае, че трудовият му договор с общината е бил прекратен незаконосъобразно, да бъде отменена издадената от кмета на Добрич заповед за освобождаването му от заеманата длъжност и той да бъде възстановен на поста директор на музея. В иска Костадинов претендира  да му бъде изплатено и обезщетение в размер на 3146 лева за времето, през което е останал без работа в резултат на незаконосъобразно прекратяване на трудовия му договор - от февруари до април 2017 година. По делото е установено, че ищецът е отправил писмено 3-месечно предизвестие до ответника за прекратяване на трудовия му договор. Волеизявлението му е получено от работодателя на 30 януари 2017 г., като ден по-късно е била издадена атакуваната заповед. Договорът е бил прекратен на 2 февруари, като за неспазения срок на предизвестието на бившия директор на музея е било платено обезщетение.В мотивите за решението си съдът посочва, че Кодексът на труда дава възможност на страната, която е била предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение с предизвестие, да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на служителя за неспазения срок на предизвестие. Районният съд стига до заключението, че предявеният от бившия директор на музея иск е неоснователен и следва да бъде отхвърлен. Предвид изводите по отношение на главния иск съдът прецени, че на отхвърляне подлежат и исковете за възстановяване на предишната работа и за обезщетение за времето, през което ищецът е останал без работа. Решението на Районен съд - Добрич подлежи на обжалване от страните пред Окръжен съд Добрич в двуседмичен срок.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Към момента няма данни за пострадали българи при снощната тежка влакова катастрофа в Индия

По данни на българското посолство в Делхи, към момента няма информация за пострадали български граждани при снощната катастрофа на два пътнически влака в индийския щат Одиша. Това съобщиха за БТА от Министерството на външните работи (МВнР). Министерството поддържа контакт със задграничното ни представителство в Делхи и следи ситуацията...

публикувано на 03.06.23 в 14:36

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива , въпреки че от края на миналата година като цяло тя спада. Това прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева . Думите ѝ бяха отправени по време на встъпителна реч на конференция ,..

публикувано на 03.06.23 в 14:32
Ваня Григорова

Трябва да има данък върху свръхпечалбите смята КТ "Подкрепа"

За да няма дефицит от 6.4% както е заложен от служебното правителство, трябва да се приложи данъкът върху свръхпечалбите, както и да се увеличи корпоративният данък за част от компаниите, които генерираха огромни печалби именно през кризата. Такова е мнението на синдикат КТ „Подкрепа“, изразено в предаването на Радио Варна "Позиция"...

публикувано на 03.06.23 в 14:18

Телефонната централа на УМБАЛ "Св. Марина" няма да работи няколко часа

Телефонната централа на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна няма да работи за няколко часа в събота. Причината е планирана профилактика. От 14 часа  до 22:00 ч. няма да е възможно осъществяване на входящи и изходящи телефонни обаждания чрез централата на лечебното заведение, съобщават от болницата.

публикувано на 03.06.23 в 13:14

Пулев: 212 млн. лв. отиват за регионите по Плана за възстановяване

За 10 месеца МИР активира над 80% от парите по ПВУ и ги насочи към микро-, малките и средни предприятия. Заварихме 4 подадени проекта, а сега имаме 11 хиляди подадени от всяка област на страната, коментира Пулев. Късно снощи Министерството на иновациите и растежа (МИР) отвори за кандидатстване..

публикувано на 03.06.23 в 12:10

Засилени мерки по пътищата в Гърция

Пътна полиция в Гърция въведе завишени мерки за контрол във връзка с трите почивни дни в страната. Трафикът и проверките са засилени. Цената на бензина се повишава. Засилен е контролът на трафика на входните и изходните артерии на градовете. Увеличен е броят на контролиращите екипи. Действа забрана за движение на товарни автомобили в..

публикувано на 03.06.23 в 11:47

150 деца чакат за сърдечна операция заради липса на медицински сестри

Около 150 деца чакат за операция в педиатричната клиника на Националната кардиологична болница. Заради недостиг на медицински сестри, детската реанимация работи с 50% от капацитета си. С други думи отделението използва само четири от осемте легла, предаде БНТ. Листата на чакащите постоянно расте, защото клиниката е единствената у нас, в която..

публикувано на 03.06.23 в 11:33