Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбия-една мечтана дестинация

Има хиляди причини да посетите Колумбия. Страната е една от най-атрактивните за туризъм в Северна и Южна Америка и предлага безброй естествени природни красоти. Стари градове и каменни крепости, модерни финансови центрове и луксозни курорти, недокоснати плажове и девствена природа – всичко това е Колумбия. Естествена, дива и вълнуваща – Колумбия е една от най-непознатите и интересни страни в света. Варненецът Тодор Тодоров ще ни разкаже от какво се впечатли в Колумбия, където поживя известно време. Неговата презентация ще бъде тази вечер ( 16 юни )  от 19 часа в Социалната чайна на улица "Преслав" 53, но преди това преди всички по Радио Варна за най-интересното в Колумбия ни споделя Тодор Тодоров.

-В коя част на Колумбия бяхте?

Най-вече бях съсредоточен в Меделин, където останах в по-голямата част от периода, в който бях там. Но си позволих да обиколя и да отида до Карибското крайбрежие,  тоест то се пада на северозапад.

-Кое е най-интересното, което видяхте в Меделин?

-Меделин е изключително разнообразен и изключително интересен град, който е пълен с млади хора, които искат да направят не само Меделин, но и Колумбия едно по-добро място. Пълно е с чужденци, много американци отиват там заради стандарта на живот, заради това, че е топличко, заради това, че като качество  на живот е като в Съединените щати, а цените са, ако не една втора, може би една трета дори. Той е  много красив град, защото е легнал в долина, а е заобиколен от планини. И тези  планини са доста високи. Там се получава един микроклимат, където почти през цялата година е между 22-23, до 25-27 градуса. През цялата година. Транспортът е интегриран. Това е единственото място  в Колубия и може би едно от малкото в Южна Америка, където метро заедно с автобуси и заедно с  кабинкови лифтове, които имат към планината и техните крайни квартали, които  са били опасни, са абсолютно интегрирани и всеки може да го ползва това нещо. До преди няколко години не е било възможно, защото тези кабинкови лифтове ги е нямало. За да слязат на работа от горния квартал на хората са им трябвали два часа, а в момента с кабинковия лифт го правят за 20 минути. В техните  крайни квартали има и ескалатори, въпреки че много от хората там са крайно бедни. Има ескалатори, които  спомагат за тяхното предвижване.

-  На вас лично кое най-много ви хареса от живота в Колумбия?

-  Живота... Много са любезни и сърцати като нас.

-  Хората?

-  Хората, да, а животът  като начин на живот е по-балансиран, така ми се струва.

-  Спокойно ли е да живееш в Колумбия?

-  Според мене, да. В големите градове ритъмът е по-голям. Меделин е 3-4 милиона. Това го прави доста голям град.  Имах възможността да отида и в по-малки места, където времето изглежда поспряло,  защото по-бавно се случват нещата.

-  Какво видяхте по тези малки места?

-  На по-малките местенца забелязах, че хората са по-спокойни и много гостоприемни.

-  Храната, местната кухня допадна ли Ви?

-  Да, със сигурност, аз много обичам да си хапвам и да си пийвам. Храната им е много интересна, ядат доста мазно , доста свинско и пържено, а също така много плодове и зеленчуци.  Яко хапват, ама и те са така: пълнички.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31