Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Колумбия-една мечтана дестинация

Има хиляди причини да посетите Колумбия. Страната е една от най-атрактивните за туризъм в Северна и Южна Америка и предлага безброй естествени природни красоти. Стари градове и каменни крепости, модерни финансови центрове и луксозни курорти, недокоснати плажове и девствена природа – всичко това е Колумбия. Естествена, дива и вълнуваща – Колумбия е една от най-непознатите и интересни страни в света. Варненецът Тодор Тодоров ще ни разкаже от какво се впечатли в Колумбия, където поживя известно време. Неговата презентация ще бъде тази вечер ( 16 юни )  от 19 часа в Социалната чайна на улица "Преслав" 53, но преди това преди всички по Радио Варна за най-интересното в Колумбия ни споделя Тодор Тодоров.

-В коя част на Колумбия бяхте?

Най-вече бях съсредоточен в Меделин, където останах в по-голямата част от периода, в който бях там. Но си позволих да обиколя и да отида до Карибското крайбрежие,  тоест то се пада на северозапад.

-Кое е най-интересното, което видяхте в Меделин?

-Меделин е изключително разнообразен и изключително интересен град, който е пълен с млади хора, които искат да направят не само Меделин, но и Колумбия едно по-добро място. Пълно е с чужденци, много американци отиват там заради стандарта на живот, заради това, че е топличко, заради това, че като качество  на живот е като в Съединените щати, а цените са, ако не една втора, може би една трета дори. Той е  много красив град, защото е легнал в долина, а е заобиколен от планини. И тези  планини са доста високи. Там се получава един микроклимат, където почти през цялата година е между 22-23, до 25-27 градуса. През цялата година. Транспортът е интегриран. Това е единственото място  в Колубия и може би едно от малкото в Южна Америка, където метро заедно с автобуси и заедно с  кабинкови лифтове, които имат към планината и техните крайни квартали, които  са били опасни, са абсолютно интегрирани и всеки може да го ползва това нещо. До преди няколко години не е било възможно, защото тези кабинкови лифтове ги е нямало. За да слязат на работа от горния квартал на хората са им трябвали два часа, а в момента с кабинковия лифт го правят за 20 минути. В техните  крайни квартали има и ескалатори, въпреки че много от хората там са крайно бедни. Има ескалатори, които  спомагат за тяхното предвижване.

-  На вас лично кое най-много ви хареса от живота в Колумбия?

-  Живота... Много са любезни и сърцати като нас.

-  Хората?

-  Хората, да, а животът  като начин на живот е по-балансиран, така ми се струва.

-  Спокойно ли е да живееш в Колумбия?

-  Според мене, да. В големите градове ритъмът е по-голям. Меделин е 3-4 милиона. Това го прави доста голям град.  Имах възможността да отида и в по-малки места, където времето изглежда поспряло,  защото по-бавно се случват нещата.

-  Какво видяхте по тези малки места?

-  На по-малките местенца забелязах, че хората са по-спокойни и много гостоприемни.

-  Храната, местната кухня допадна ли Ви?

-  Да, със сигурност, аз много обичам да си хапвам и да си пийвам. Храната им е много интересна, ядат доста мазно , доста свинско и пържено, а също така много плодове и зеленчуци.  Яко хапват, ама и те са така: пълнички.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Календарът "Стара Варна-2023" показва първите снимки на града

Календарът "Стара Варна" за 2023-та година беше представен днес. Това издание е наречено "Мост през времето“ и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Княз Александър Първи Батенберг. Издател е Ламбрин Сотиров, варненският общественик и основател на музея „СТАРА ВАРНА“. За това 25-то поредно издание на уникалния за града календар..

публикувано на 06.12.22 в 16:37
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Вярата дава надежда

Вярата дава надежда. Забелязва се световна тенденция на отлив от нея в днешния технологичен свят, но ще дойде време, когато ще се завърнем към изконните ценности. Това каза капитан Димитър Димитров,  президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, навръх Никулден, празник на моряците, рибарите и банкерите. Всяка година..

обновено на 06.12.22 в 14:27

Как да разпознаем потенциален самоубиец?

За съжаление, само за седмица във Варна трима души сложиха край на живота си, скачайки от Аспаруховия мост. Черната статистика и зачестилите напоследък случаи на самоубийства провокираха някои въпроси, свързани с психичното здраве на хората и какво би провокирало човек да стигне до едно такова крайно решение. Според професор Христо..

публикувано на 06.12.22 в 10:28

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на..

публикувано на 05.12.22 в 09:30

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Сезирахме прокуратурата за купуване на гласове от партиите, които сега върнаха хартиената бюлетина

След промените в Изборния кодекс, следващите избори ще се проведат по безобразен начин, точно, както се проведоха изборите на 4 април миналата година, при които във всички секции се гласуваше с машини и хартиени бюлетини. Тогава подадохме информация до прокуратурата за много добре организиран купен вот, точно от партиите, които сега върнаха..

публикувано на 03.12.22 в 14:00

Тенорът Емил Иванов: В Космоса има невероятни цветове – само човек да има желание и време да ги забележи

Един от седемте най-добри тенори в света - Емил Иванов, представя във Варна изложбата си астрофотография „Виж звездите”. Откриването е на 2 декември от 17 часа на сцена „Ротонда” в Държавна опера-Варна. Емил Иванов е бил солист и на Държавната опера във Варна. След 30-годишна блестяща кариера той се посвещава на първата си любов - астрономията...

публикувано на 02.12.22 в 09:00