Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателите на App Lighthouse: Искаме чужденците да се докоснат до нашата история

Мобилно приложение, разработено от иновативна варненска компания е на път да превърне "невидимите" до този момент местни забележителности във видими. Зад апликацията стоят трима души, двама българи - Иван Димитров, Юлиян Сапунджиев и живеещият от 12 г. във Варна чилиец Даниел Монтиглио. Апликацията за смартфони Lighthouse е напълно безплатна за потребителите и на практика "свежда" информацията за няколко десетки културни, спортни и туристически обекти до джоба на туристите.

- Докъде стигна развитието на вашия проект да "опашете" Варна с бийкъни (beacon), които да разказват истории на туристите, които минават край тях?

И. Д. Развихме се. Това е сигурно. Вече приложението е разработено от Юлиян Сапунджиев и за iOS, освен за Android. Разположихме нашата beacon инфраструктура, за която говорихме миналия път из цяла Варна, за което благодарим на Община Варна за помощта и имаме още много неща, които сме планирали за бъдещето.

- Колко точки имате поставени до момента и къде са, ако не е тайна?

И. Д.  За момента от тази инфраструктура, която е по паметниците и интересните места в града, са 24.

- Какво могат да видят хората, които преминават край тях и които са си изтеглили това ваше безплатно приложение?

И. Д. Могат да получат информация за паметниците, които може би са позабравили или може би даже не ги знаят. Ще получат информация, базова информация за, да кажем, ако е Христо Ботев - кой е той. Ако е Васил Левски или Пантеона - защо е направен този паметник...

- Имате ли статистика, къде минават най-много хора и какво посещават?

И. Д. Това е конфиденциална информация.

Ю. С. Да, имаме някакви данни. Като цяло, имаме наблюдение, че в летния сезон, когато идват новите туристи се засилва потока от хора и съобщенията, които се показват. Ние освен, че искаме да припомним на нашите сънародници за тяхната история, искаме чужденците, които посещават Варна да се докоснат също до нашата история. Всъщност това е едно хубаво нещо, което предлага нашето приложение.

- Да кажем само, че Юлиян Сапунджиев - много добре познат в IT средите не само във Варна, но и в България и човекът, който е направил бийкъните тук на място. Нищо, че технологията съществува отвъд Атлантическия океан вече три години, разработена от гигантите в технологичната сфера, ти си направил тук.

Ю. С. Да, и това е интересното, че разработихме всеки един аспект от цялата инфаструктура за приложението - сървърът, бийкъните, усвоили сме технологията и можем да развиваме за в бъдеще в различни насоки. Имаме интересни идеи - не само да работи на батерия, но и със слънчева енергия...различни такива иновации да вкараме от наша страна.

- Разбирам, че ще надграждате проекта. Даниел ли е човекът, който събира информацията?

Д.М. Здравей, Доротея! Все още да. Благодаря на всички, които през нашата фейсбук страница  дават препоръки за места, които да включим към нашата инфраструктура. Започнахме да изграждаме такава и за София, и Бургас. Работим и по версия 2.0 на апликацията, която ще е още по-интересна. Има много интересни неща, които не са виждани и показвани никъде, но няма да разкривам засега с какво ще разполага тази версия.

- Това ще е отново версия за телефон или?

Д. М. За телефон.

- Успявате ли да направите  всички тези иновации и едновременно с това да продължите да работите по първоначалната идея, да слагате бийкъни, да изграждате маршрути...?

Д. М. Да, точно това правим - включваме нови места постоянно, включваме нови градове...Стъпка по стъпка ще реализираме всичко.

- Все пак, да кажем къде има сложени от вашите устройства и къде хората могат да намерят информация?

И. Д. Хората могат да се инсталират приложението първо на телефона, след което, ако се разходят по цялата алея или ако се започне от Станчовата алея до Възрожденската такава, до слънчевия часовник в Морската градина във Варна, ще получат съобщения през около може би двайсетина метра за определени паметници.

- Какво ще вкарате още като информация? Къде да очакваме в скоро време да сложите точки?

И. Д. Много ще е хубаво, ако успеем да продължим с информация за спирките на автобусите, т.е. бихме искали да обвържем по-голямата част от тях.

Ю. С. Спортните съоръжения също. Имаме и такъв проект.

- Тоест, планирате спирките във Варна най-после да проговорят на език, различен от българския?

И. Д. Няма да е лошо. Те и без това в момента много не говорят. Да си чужденец в България е трудно. Все още сме малко националисти, но нещата трябва малко да се погледат от туристическа гледна точка. Да започнем всъщност да работим за туриста, а не за нашето Его.

- Има ли българи които правят интерес към нещата, които вие правите?

И. Д. Да, има. Коментарите към нас са предимно позитивни. На хората им харесва това, че успяваме да разкажем историята на България по различен начин.

Ю. С. Самият обхват на устройствата е доста голям и могат да достигнат хората на 200 м. в даден район и ние всъщност искаме да обхванем възможно най-интересните неща, а потребителят да не е претоварен  с много информация.

- Кой е източникът ви на информация?

Д. М. По принцип от официалния туристически гид на Варна - http://visit.varna.bg/, от wikipedia и различни културни сайтове. Правим проучване, за да преценим каква информация да включим.

Целият разговор с Иван Димитров, Даниел Монтиглио и Юлиан Сапунджиев може да чуете в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10