Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се прави лимонада? С много любов!

Лимонадата е една от най-старите безалкохолни напитки. В миналото за лимонада се е приемал изцеденият лимон, разреден с вода. През 1676 г. във Франция се учредява дори сдружение на производителите на безалкохолната напитка - Compagnie de Limonadiers, което започва да я популяризира из страната.

Днес у нас, както и в по-голямата част от Европа, под "лимонада" се разбира газирана напитка, направена на основата на лимонена киселина, подсладители и още куп други химикали.

В последните години обаче има тенденция за връщане към старите начини на производство на лимонада.

Петър Велков - майстор на лимонада в Социалната чайна във Варна ви предлага една по-различна рецепта за правене на традиционната напитка... От лавандула.

С Петър разговаря Доротея Николова.

Как се прави лимонада?

- Първо трябва да направиш лавандулова запарка, а после медена запарка. Изцеждат се лимоните и се изсипва лимоновия сок в лавандуловата запарка заедно с медената. Разбъркваш и ако е много топло трябва да добавиш и лед, и отново да разбъркаш. Така се получава лавандулова лимонада.

На какво ухае, лично на теб, лавандуловата лимонада?

- На свежест, живот... Една глътка свежест.

Колко лавандула се слага?

- Около 3-4 лъжици са достатъчни.

Какви други лимонади правиш?

- Миналата година правех диненада. Тя също много бързо се приготвя и става много вкусна.

Как се прави диненада?

- По същия начин си правиш запарка от лавандула. И запарка от мед. Изцеждаш и лимони. Изцеждаш и диня.

Поясненията на Петър Велков може да чуете и в звуковия файл:


Димитър Петков е другият майстор на лимонада в Социалната чайна във Варна. Ето какво сподели той пред репортера на Радио Варна Доротея Николова.

Как се прави лимонада?

- Задължително е да я правиш с много любов. Едната специална наша лимонада, тя е специалитет на Чайната, е диненада. Хората много я харесват, но нея я правят за специални моменти.

Други лимонади за специални моменти има ли?

- За момента правим нещо като експерименти - да видим дали ще се хареса на екипа. След това ще я предложим и на хората. За момента обмисляме нещо с мащерка, но все още е тайна.

Как ще се казва?

- Не сме измислили име.

С колко лимонада се разхлажда човек?

 - О, има някои хора, които са пили по три чаши и не им стига. За мен две чашки са достатъчни.

Може ли да се опияниш от лимонадите?

- По-скоро не.

А, да се пристрастиш?

- Да се пристрастиш, да!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест големи язовира във Варненско са технически неизправни

Повечето от малките  язовири на територията на Варненска област,  които са или общинска собственост,  или са отдадени на концесия, не са технически изправни - това съобщи във Варна областният управител Стоян Пасев. Той обясни, че според новите изисквания, девет от тях са прехвърлени на новото държавно предприятие, което стопанисва язовирите,..

публикувано на 23.01.20 в 16:26

Ново огнище на африканска чума във Варненско

Ново огнище на африканска чума е открито в село Голица, Варненска област. Заразата е сред диви прасета, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Друго огнище се предполага, че има в защитената местност "Лонгоза" край Камчия: "Там, знаете, че се отглеждат тип "Източнобалканска порода". Има няколко стада. За жалост,..

публикувано на 23.01.20 в 15:35

Напусна ни Жоро Василев

Дългогодишният журналист в Радио Варна Жоро Василев ни напусна вчера, съобщиха негови приятели. Повече от 10 години Жоро беше част от екипа ни. Беше водещ на предаванията "Нощен разговор", "Здравей, море!", "По първи петли" и др. Обичаше безкрайно изкуството и особено българската музика. В "Златния фонд" на Радио Варна се пазят десетки негови интервюта..

публикувано на 23.01.20 в 15:28
Проектът за Паметник на моряка

Димитър Димитров: Фигурата за Паметника на моряка ще е готова през пролетта

През пролетта се очаква да има яснота по финансовите въпроси, свързани с изграждането на Паметник на моряка във Варна. Предвидено е община Варна също да участва във финансирането на проекта. Това каза в морското предаване на Радио Варна председателят на УС на Фондация „Морски съдби” капитан Димитър Димитров, който уточни, че в момента от..

публикувано на 23.01.20 в 15:09

Грипна епидемия за Бургаска област

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Решението ще бъде взето официално утре. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщиха от РЗИ - Бургас.  Грипна епидемия ще бъде обявена от събота, а учениците в цялата област излизат в грипна ваканция от..

публикувано на 23.01.20 в 14:14

Готови за плуване в "Тузлата"

Реновиран е басейнът за подводна гимнастика в специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" край Балчик и вече на разположение на пациентите на лечебното заведение. Болницата започна годината с възстановен и модернизиран вът­ре­шен ба­сейн. Тем­пе­ра­ту­рата на водата в него е око­ло 31 гра­ду­са. Вод­но­то съо­ръ­же­ние е с..

публикувано на 23.01.20 в 13:42

Блок "Добрич" трябва да е готов през 2022 година

Блок „Добрич“ се очаква да бъде готов за експлоатация през 2022 година. Общинската сграда трябва да предостави апартаменти на собственици, чиито имоти са били отчуждени през 80-те години на миналия век. Жилищната сграда беше завършена до груб строеж през 2014 година и едва миналата година община Добрич успя да осигури средства за завършването..

публикувано на 23.01.20 в 12:53