Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Историята в картинки“

Екипът и ХАЛЕ 3 канят всички деца и родители на премиерата на първите три епизода от първия сезон на документалния уеб сериал за деца „Историята в картинки“. Прожекцията ще бъде на 29 юли от 12:00 часа в ХАЛЕ 3 (гр. Варна, бул. Христо Ботев 3).  Ппроектът е част от Варна 2017 Младежка столица.
Първият епизод ще ни запознае с началото на човешката цивилизация. Ще се потопим в Праисторията. Ще ловуваме и събираме плодове и билки за оцеляване. Ще се опитаме да загатнем, защо и как хората са започнали да рисуват. Фокус на епизода е Пещера Магура, което е единственото място по българските земи с пещерни рисунки. 
Вторият епизод ще ни запознае със Солницата, древния град в близост до Провадия. Ще видим, за какво се е използвала солта по онова време. Ще започнем да търгуваме с далечни земи. Ще стройм къщи и ще отглеждаме земеделски култури. Фокус на епизода освен Солницата е и Варненският неолитен некропол, най-старото златно съкровище в света. 
Третият епизод ще ни запознае с живота на Траките. Ще пируваме с тракийски цар. Ще създаваме приятелства и ще се борим срещу нашественици. Накрая с погребален ритуал, ще изпратим тракийския цар към отвъдния живот. Фокус на епизода ще е Александровската гробница.
Заповядайте!
Очакваме след прожекцията да чуем вашето мнение. Какво сте научили? Къде сме сгрешили? Препоръките и съветите ви са добре дошли. 
Проектът все още събира доброволци, които могат да се включат в подготовката, продукцията и популяризирането на всеки епизод. Можете да се запишете за доброволец от този линк: https://goo.gl/forms/Cj2cFn8RXtMWlkrs2
Епизодите ще бъдат озвучени от Борис Касиков. 
Режисьор Теодор Роков. Художници Вероника Трайчева и Елена Митева. Музика Цветан Момчилов.
По идея на Янко Кутин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

От 9:30 до 16 часа всеки може да посети най-старият и най-висок фар у нас - този в Шабла. Инициативата се организира от командването на Военноморските сили и общинската администрация в Шабла и е по повод Международния ден на морските фарове - 18 август. Посетителите трябва да носят лични документи за самоличност. Деца под 14..

публикувано на 18.08.24 в 09:34

Почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон

На 88 годишна възраст, почина легендата на френското и световно кино, Ален Делон. Легендата на френското кино Ален Делон почина на 88-годишна възраст, съобщиха трите му деца пред АФП в изявление в неделя след битка с влошено здраве. „Ален Фабиен, Анушка, Антъни,  с дълбока скръб съобщават  за смъртта на баща си. Той почина мирно в дома си в Души,..

публикувано на 18.08.24 в 09:16

Времето днес: Жега в страната, около 30 градуса по черноморието

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. Деж. синоптик: В. Рафайлова

обновено на 18.08.24 в 07:25

Катастрофа край Каспичан по АМ "Хемус", движението се отбива по стария път

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил, съобщава Радио Шумен. Има информация за пострадали, допълват още от полицията.  Движението при пътен..

публикувано на 17.08.24 в 18:24

Петима българи арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване, съобщава БНР. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос..

публикувано на 17.08.24 в 13:07

Булгаргаз прогнозира 2% по-евтин природен газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз", предаде БНР . Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в..

публикувано на 17.08.24 в 12:53

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до..

публикувано на 17.08.24 в 10:12