Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркетологът Тодор Тодоров: Баничката е българският снакс

Тодор Тодоров е прекарал близо 10 години в обучение и живот извън България. Бил е временен жител на Дания, Индия, Португалия, Колумбия. Покрай пристрастията си към храната и виното създава във Варна първите кулинарни обиколки на града. Засега само два пъти седмично, адресирани предимно към чужденците, които посещават Варна, но отворени за всички, които искат да открият и тази не съвсем изследвана част от Варна.


Как възника идеята за гурме туровете във Варна?

- Това е нещо което съм си мислил доста време, може би около година. Това е концепция, която работи супер добре в по-големите градове в Европа, и не само. Навсякъде по света има такива гурме турове.

Понеже съм чревоугодник и много обичам да си хапвам и да си пийвам, и да изследвам различните неща, имах винаги много въпроси към сервитьори, ресторантьори, сомелиери...Така прерасна в нещо, което искам да споделя с останалите хора, особено във Варна, която често е подценявана от тази гледна точка. Това е моята мисия.

Какво ще включва един гурме тур във Варна?

- Предпочитам да го наричам кулинарен тур, защото гурме е нещо, което е на доста високо ниво ресторантьорство, а и от към визия.

Подготвил съм около 12 тестови ястия и около 9 различни питиета, повечето от които са вина. Всички са свързани с българската кулинарна традиция.

С какво ще се започва?

- Започваме с много леко снаксче от типа бюрек с бозичка, за да съберем сили за останалата част от тура. Той е с продължителност от около пет-шест часа. На доста места се хапва и пийва, обикаля се...Имаме много емблематични сгради от началото на XX-ти век, които някъде през комунизма са позабравени, техните архитекти са забравени...

Къде ще опитват вашите участници в туровете баничка и боза?

- Баничка и боза ще опитват в „Иглика”. Това е една пекарна, която се намира непосредствено до „Севастопол” /едно от местата за срещи във Варна/. Тя е много известна с бюрека си още отпреди комунистическо време. Бащата на настоящата собственичка е правил бюрек тогава. Рязал го е с ножици и от цяла Варна са се редели на опашка, за да си купят.

След бюрека, понеже ще е минало обед, ще наблягаме на салати, предястия и вина.

Трябва по такъв начин да представиш града на хората, които идват като гости или туристи, че да им е интересно, да бъдат заинтригувани, да бъдат любопитни. Да искат да се присъединят към теб сами или с други хора, които споделят същия мироглед в живота – вино, храна, музика, култура, забавления...


Целият разговор с Тодор Тодоров може да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10