Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

СнимкаГ


Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на постановката е Георги Сараванов. 65 години история и  множество изиграни спектакпи. По този повод разговаряме с актрисата Вера Стойкова, която е и директор на куклениците:


-Благодаря, че заедно с нас зачитате значимостта на този голям празник-65 години от създаването на първото представление на сцената на ДКТ- Варна. С „Патенцето” сме забили флага, както се казва  на бъдещето на този театър. До ден дешен ние гледаме да правим всичко възможно независимо от събитията, от човешкия  и нечовешки фактор, от всичко да сме едни достойни последователи на тези възрожденски духовни хора. Те са решили да зачеркнат своите възможности , своята евентуално друга кариера в името на изкуството за деца. Това е толкова важно нещо. Ние го имаме от години и това е причината да не си даваме сметка какво богатство е това.Трябва са признаем, че ако децата нямат достъп до изкуството сега, то те няма да имат такъв и като големи.


-Разлистваш ли старите албуми в театъра?


-За съжаление те не са много. Може би при преместването на театъра от старата в новата сграда голяма част от нещата са се изгубили . Много неща не са били съхранявани добре. Може би актьорите и ли други служители на театър са си взели по нещо за спомен от прекрасните моменти на творчество тогава. А и тогава не са се правили много снимки, както сега.  Днес натискаш копчето  и могат да ти излязат по 100 снимки за секунда. Няма много снимки, но има запазени афиши. Колкото до снимките има няколко запечатали деня на основаването на театъра и първото представление. Неща, които поддържат паметта жива, но за мен най-добрия начин да се случва това е като продължаваш делото на тези преди теб.


-Вие правите точно това. Следвате предците си. Не бягате от отговорност. Гордо и с чест си носите тежката корона. Връщате ни към детството . Много сме ви благодарни. На рождения си ден повечето от нас си правят равносметка. Каква е вашата? Броили ли сте спектаклите?


-Да . Броим ги непрекъснато.Статистиката е много впечатляваща.Мога да каже, че те са около 300 годишно, от които 80% са на сцената на ДКТ- Варна.Отделно броим турнетата, фестивалите. За 65 години по около 300  спектакъла  се получава доста голяма цифра. Един от най-старите, най-играните, най- впечатляващи спектакли е „Пепеляшка”. Предстои да направим дворцов бал . Ще честваме кръгла годишнината от първия спектакъл. Ще поканим малките принцове и принцеси да дойдат при нас. Ще опънем червен килим по който те да влязат. Смятаме да превърнем това в един прекрасен празник, но има време. Децата са още по парковете и градинките с хвърчилата. Нека да преживеят това прекрасно лято.


-Ще им подарите звезден ден.


-Да. Ние и сега не сме ги оставили. Всяка събота от 18.30 те могат да се срещнат с любимите си герои на лятна сцена в комплекса на театъра. Сега си мисля, колко сме благословени с нашата професия,  с това, което правим . Нашите отношения като трупа , като хора, които създават заедно са уникални. Аз смятам, че това е една от най-големите придобивки но този театър във времето, че сме запазили тези отношения в името на това да вървим заедно и занапред. Сладък е живота на всеки на всеки, който обича работата си.Както казват китайците, който обича работата си не му се налага да работи. При нас е точно така.


-Какво ви предстои в близко бъдеще?


-Предстоят ни няколко пътувания. Подготовка за „Златния делфин”. Седемнайстото му издание ще се състои от 1 до 7 октомври. Предстои ни премиера към края на септември „Легендата за Орфей”, която смятаме за продължение на мълчаливи предания и продължение на българщината, на легендите и митовете, на онова, което ни прави различни. Хубаво е да се занимаваш с това, което обичаш. Хубаво е, че преди 65 години едни ентусиасти са решили да създадат този театър.Никога няма да спрем да им бъдем благодарни.


-Сега имаш възможност да поздравиш колегите си? 


-Използвам тази възможност да ги поздравя за издържливостта, характерите и таланта. За всичко онова, което правим . Благодарност и към нашата публика, защото не спира да пълни салоните. Нека да не спира да ни радва със своето присъствие. Театърът без публика е като празна зала, в която едни луди си говорят. Поклон на публиката. На колегите сърдечна прегръдка и смело напред.  Дано Бог е решил дълго да правим това.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10