Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец става ясно ще загуби ли община Добрич 4,3 млн. лева по делото за депо Стожер

В края на септември ще стане ясно дали община Добрич ще спечели делото за финансовата корекция в размер на 4,3 милиона лева, наложена по проекта за Регионалното депо за отпадъци край Стожер, или ще се раздели с тези средства. Това заяви пред журналисти днес кметът Йордан Йорданов. Той припомни, че от април финансово министерство е започнало да удържа на община Добрич по 50 000 лева месечно заради санкцията, а през юли са удържани 850 000 лева. В следващите два месеца предстоят още две удръжки от по 50 000 лева. С това общата удържана сума ще надхвърли 1 милион лева, посочи Йордан Йорданов. Той отбеляза, че делото, заведено от общината срещу управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, се гледа в Административния съд във Велико Търново. Местната управа е изпратила всички документи и справки по проекта за регионалното депо за отпадъци край Стожер. Заради тези удръжки ще се наложи някои обекти от капиталовата програма на общината да бъдат забавени, каза кметът и подчерта, че в момента община Добрич е в добро и стабилно финансово състояние, тъй като са отчетени добри местни приходи към този месец.

Припомняме, че финансовата корекция от 4,3 милиона лева  бе наложена на община Добрич заради констатирани пропуски при провеждане на обществена поръчка при изграждане на Регионалното депо за битови отпадъци край с. Стожер. Проектът за депото – на стойност около 38 милиона лева, бе финансиран от Оперативна програма „Околна среда“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния премиер Димитър Главчев. Служебният вътрешен министър добави, че всеки момент се очаква да..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Натоварен трафик на ГКПП „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата". Колоната от автомобили е малко над два километра. Преминаването през пункта отнема около час.  Преди обяд трафикът на граничния пункт отново беше интензивен, а колоната стигна до три километра . В следобедните часове положението беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.  По границата..

публикувано на 21.07.24 в 12:52

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

публикувано на 21.07.24 в 12:14