Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експонират скулптури на хан Тервел в музея на едноименния град

Скулптурни фигури  на Хан Тервел и на негов воин ще бъдат експонирани в Историческия музей в Тервел през следващата година. Изработването на фигурите е възложено на скулптора Борис  Борисов, съобщи зам.-кметът на общината Диана Илиева. Това ще е една от инициативите, посветени на 1300 години от победната битка на българския владетел над Арабския халифат през 718 година. Добруджанската община вече е започнала подготовката за тази годишнина, допълни Диана Илиева. Ще бъде отпечатана пощенска марка, посветена на славната победа на Хан Тервел. Предстои да бъде организиран ученически конкурс, който ще провокира младите хора да разсъждават по темата за ролята на Хан Тервел за съдбата на европейския континент. Друга идея, по която община Тервел работи, е изобразяването на българския владетел на страничната фасада на един от санираните блокове, чието име е „Хан Тервел“. Този жилищен блок се намира на главната улица в града, саниран е  през 2016-та г. В специален брой на общинския вестник „Тервел“ ,  ще бъдат събрани  всички исторически факти и източници за управлението на хана, за битката при Константинопол и отзвука от тази победа в средновековна Европа. В градския музей ще бъде експонирана изложба за Хан Тервел, изработена от Фондация „Българска памет“. Програмата предвижда още среща с автори на произведения за Спасителя на Европа - художествена литература, исторически монографии/, както и демонстрации на открито на елементи от живота в средновековна България.Част от събитията ще бъдат организирани като съпътстващи акценти към Добруджански събор ‚Тервел“, който ще има своето поредно издание през 2018-та година. Подготовката  за годишнината включва и редица дейности по благоустрояването -  ще се изработи художествено осветление на паметника на Хан Тервел, ще се обнови площадното пространство около него, ще се ремонтира интериорът на градския музей.През месец юли Община Тервел внесе предложение в Министерство на културата за включване на честването на юбилейната годишнина в гр.Тервел в Националния календар на културните събития за 2018-та година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

публикувано на 21.06.21 в 17:41
Георги Панайотов

Военният министър: Обнадеждени сме за откриването на черната кутия на падналия МиГ-29

Издирването на „черната кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили . „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има шанс да я открием, коментира служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от пресслужбата на ведомството.   Военният министър Георги Панайотов днес присъства на тържественото..

публикувано на 21.06.21 в 17:03

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели.   Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива  „Да спасим Карадере“ . Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието,..

обновено на 21.06.21 в 16:40

Отпадат изискванията, свързани с COVID-19, за българи при влизане в Испания

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19 , сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не..

публикувано на 21.06.21 в 16:06

Децата над 12-годишна възраст могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech

Считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech, припомнят от Министерството на здравеопазването. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането..

публикувано на 21.06.21 в 15:52

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59