Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последна почит към актьора Христо Христов

| обновено на 25.08.17 в 06:46

Последна почит към починалия варненски актьор Христо Христов ще бъде отдаден днес от 9.30 до 12.00 часа във фоайето на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". В 11.30 ч. отец Любомир Попов ще отслужи опело. Погребението ще се извърши в 13.00 часа в новите гробища на Варна.

Изиграл е над 120 роли, сред които: Цар Петър в „Боян Магьосникът“ от Камен Зидаров, Сусо в „Януари“ от Йордан Радичков, Следователят в „Прокурорът“ от Георги Джагаров, Кулигин в „Три сестри“ от А. П. Чехов, Динко във „Вампир“ от А. Страшимиров, Аврам Опитомителят в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Отец Лоренцо в „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, Хелмер в „Нора“ от Хенрик Ибсен, Джордж в „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“ на Едуард Олби, Шишман в „Човекоядката“ от Иван Радоев, Сорин в „Чайка“ от А. П. Чехов, Ган-дза Лин или Газолин в „Зойкина квартира“ от Михаил Булгаков и др.

Снимка

През последните години Христо Христов се беше посветил с голяма любов на своите възпитаници от Театрално студио „Шанс“, много от тях подготви и изпрати да учат в НАТФИЗ, НБУ и дори в Кеймбридж. „Обичам децата. Моето верую е да се занимавам професионално с тях, не търпя любителство“, повтаряше той.

Спомен за актьора Христо Христов очаквайте в предаването за култура на Радио Варна "Гравитация 0" на 25 август /петък/. Ще чуете интервю на Светлана Вълкова, което се пази в архива на радиото от 60-тата годишнина на актьора през 2003 - та година.

"Добруджанец съм докрай в кръвта си, разказва актьорът роден в село Долина, Добричко. "Времето беше наистина вълшебно. Това беше друго време, в което в българското село кипеше живот с невероятни хора, а този простор, който има Добруджа прави и хората такива. Това време на невероятни зими, в което човек правеше тунел да излезе и чупеше леда, за да отведе конете на водопой и сме изпитвали страха от неизвестното. Просто това е друг свят, който оставя много ярки следи в човека и аз съм щастлив, че съм роден в Добруджа."

По думите на Христо Христов епохата варненски театър за него започва с ролята на Сусо от "Януари" на Радичков, но любими роли са още следователят от "Прокурорът" на Георги Джагаров, поп Кръстю от "Великденско вино", Аврам Опитомителят от "Опит за летене" на Радичков, Кулигин от "Три сестри" и др... "Когато човек погледне назад оценява, че не всичко, което е изиграл му е носело удовлетворение и не всичко е било висока летва, споделя на глас актьорът. "Но там, където се случило то е било много силно и просто съм усетил онова вълнение и блаженство от сливането между колегите на сцената и зрителите в залата."

За срещата и пътя си в професията Христо разказва още:

"Предпочитам да играя сложни характери и чрез ролята не просто да съзерцавам света, а да участвам в него. Обичам ролите, които имат висока емоция. Обичам режисьорите да не ме третират като изпълнител, а да ми дават възможността да съм съавтор. Другото е непълноценно."

"Мисля, че съм изминал един път от голям наивитет и ентусиазъм в професията през едно вглъбяване, по-малко илюзии, за добро или лошо. Като че ли имам повече вътрешни колизии и за разлика от първите години имам повече съмнения."

"Актьорът няма възраст, другото е можене дотогава, докато самият той има нужда и усеща, че това, което прави стига до зрителя. Престане ли това, той трябва да сцене от сцената. Актьорът е голям барометър на социалния поток. Той го пренася на сцената и тогава или е убедителен, или не."

Можете да чуете интервюто в звуковия файл

На Христо Христов Радио Варна дължи съвременната адаптация и режисура на „Крилата помощ” - първата българска радиопиеса, с чието излъчване през 1938 г. се слага началото на радиотеатъра в България. През 2011 година Христо Христов постави „Крилата помощ“ отново като част от цикъла „Чуваш ли театъра?” на Радио Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максимални..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48