Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненци предадоха 170 кг. токсични отпадъци

170 кг. токсични отпадъци предадоха варненци при първото по рода си разделно събиране проведено преди месец. Тогава Община Варна сключи договор с фирма специализирана събиране, съхранение и извозване на  лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, кутии от бои, лакове, разтворители, битова химия, препарати за растителна защита. Втората кампания ще е от 8 до 10 ноември, като отново пунктове ще има в петте района на града. Общината ще заплати за услугата около 6 500 лв., съобщи за Радио Варна Тихомир Тимов, началник отдел ”Общинска инфраструктура”.

Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата работи вече няколко години в десетки малки и големи градове на страната, а в столицата за поредна година се ползва с голям успех. Само за последната кампания в София са събрани 300 кг. в един от пунктовете. Общината плаща на специализираната фирма "БалБок инженеринг" за услугата, а тя от своя страна изнася генерирания боклук за Германия, където той бива преработен в специален инсенератор. Повече подробности от Общината на тел.: 052 / 820 - 330


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пети ден антиправителствен протест във Варна /снимки/

За пета поредна вечер варненци се събраха  пред сградата на общината, за да изрзазят своето недоволство от управлението на страната. И в предишните дни стотици излязоха по улиците на Варна с искания за оставка на кабинета. Вече около 300 души са изпълнили полощада. Хронология на събитията: 18,40 ч. Традиционното шествие на недоволните от властта тръгна..

обновено на 14.07.20 в 20:40

Средствата по всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с по 20 лева

Всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с по 20 лева. За това се договориха представители на Българския лекарски съюз и на Надзорния съвет на Здравната каса на среща в Министерството на здравеопазването.     Вдигането на сумата се налага поради увеличените разходи на лечебните заведения, свързани с противоепидемичните мерки. Това..

публикувано на 14.07.20 в 18:29

Продължава безплатното начално обучение по спорт за деца

Продължават тренировките по безплатното начално обучение по спорт за деца, които Община Варна организира в партньорството на клубовете, ползващи безвъзмездно общинската спортна база . Поради епидемичната обстановка целогодишните курсовете бяха прекъснати през месец март, а от средата на юни подновени при стриктно спазване на мерките...

обновено на 14.07.20 в 18:22

ГЕРБ - Варна: Партията на Иван Костов е разпродавала Варна за жълти стотинки

Груби неистини за работата на Община Варна и на Общинския съвет, които въвеждат в заблуждение обществеността на Варна, бяха представени в декларация на "Демократична България - Варна", в която обаче бяха пропуснати важни факти. Държим отново да ги съобщим, тъй като бяха засегнати теми като презастрояване и продажба на общински имоти, но в позицията на..

обновено на 14.07.20 в 17:42

Проверянат използват ли се незаконни препарати за растителна защита

Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на земеделието, храните и горите да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита.    Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се съдържат данни, за това че земеделски производители използват..

публикувано на 14.07.20 в 17:40
Диана Ковачева

Омбудсманът поиска бързо разследване на случаите с полицейско насилие на протестите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов, с която поиска задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на София на Евгени Марчев и Димитър Педев , съобщиха от пресслужбата на..

публикувано на 14.07.20 в 17:19

Корабите, участващи в учението „Бриз 2020“, излязоха в морето

На националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020” днес започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море. Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Пункта за базиране Бургас, Пристанище Бургас и..

публикувано на 14.07.20 в 17:11