Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социален дъмпинг или свободно движение на работниците?

След  края на източно-европейската обиколка на френския президент Еманюел Макрон, разговаряме с Адриян Николов, икономист в Института за пазарна икономика. Интервю на Емилия Николова в предаването  "POST FACTUM"

- Каква е конкретната цел на Макрон, какви са измеренията на исканията му и възможно ли е това да се случи? 

Това, което прави Макрон е насочено не толкова към българската публика, колкото към френската. Той изпълнява едно предизборно обещание и се опитва да демонстрира своето желание да разсъждава и да действа по въпроса, отколкото да очаква да достигне до реално политическо действие за ограничаване периода на командировките до една година.  Неговото предложение е много по-умерено от това, което представителите в България са очаквали, включително на организациите на шофьорите се опитаха да представят т.е. в никакъв случай няма да стане дума за изтегляне на каквито и да било командировани работници, а за съкращаване на максималната продължителност, която могат да прекарат в друга европейска държава в рамките на една година.

- Намеренията, които визира Макрон в България, за цяла Европа ли се отнасят?

- Именно, да. Тук става въпрос за промяна на европейска регулация, която вече съществува. Настоящият режим казва, че командировани работници, които работят във фирма в изпращаща страна са задължени да получават поне минималната работна заплата на приемащата страна, но имат право да плащат своите социални осигуровки в страната,  която ги изпраща. Това е елемента, който Макрон се опитва да представи като социален дъмпинг, т.е. предоставя конкурентно предимство пред местните работници, които работят на френския пазар в неговия случай. Дали това е така, е доста съмнителна тема. Лично аз не съм виждал убедителни доказателства, че подобен социален дъмпинг изобщо се случва.

- Числата говорят сами по себе си. Колко са командированите работещи българи във Франция  и да видим дали е сериозно влиянието им на пазара на труда?

- Има около 2 милиона души, които са изпратени от Източна в Западна Европа. Около 14 хиляди българи работят по този тип командировъчни отношения в Западна Европа, но дори те до един да са на френския пазар, макар да не е така  /само в Германия има два пъти повече командировани работници, отколкото във Франция/, те не са в състояние да повлияят по какъвто и било начин на местния пазар, пък било то и да са в един сектор.

- В кой сектор са съсредоточени?

- Според данни на Евростат това най-често се случва в строителството. Второто място е транспортът, но тук говорим за много по-кратки командировки. Строителят отива в друга държава и работи между четири и шест месеца, а шофьорите на камиони пътуват за много по-кратки периоди от време "от и до" дестинацията си, но времето, през което са извън страната си, се води командировка. Затова техните организации се изказаха най-остро за тези регулации.

- Само че синдикалните организации у нас казаха "да" на това предложение.

- Аз лично не можах да си обясня реакцията на синдикатите. По-скоро ми се струва, че те се опитват да играят на нотата "честно заплащане", което е много лесно продаваемо съобщение за техните членове и хората, които ги подкрепят. Тяхната реакция беше много бърза, в рамките на няколко часа след първоначалните разговори. По-скоро синдикатите се опитват да защитават позицията си за равно заплащане в рамките на ЕС.

- Да, но ако беше еднакво заплащането, едва ли щяхме да имаме тази тема.

- ЕС изобщо не включва идея за равно заплащане. Няма го в начина, по който сме се конституирали тази политическа организация.

Има ли бъдеще тази идея и как източно-европейските държави гледат на тази идея, чуйте в интервюто на Емилия Николова с икономиста Адриян Николов:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05