Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременна пластика разкрасява кварталите

Готови са резултатите от конкурса на Община Варна за съвременна пластика в градска среда.

.Журито оцени проектите по критериите: оригиналност на идеята, вписване в прилежащата градска среда и постигане на въздействащо обемно пространствено решение.  Пластиките са предвидени за пространствата в район „Вл. Варненчик“ – пред кметството; район „Младост“ – тревна площ между дом „Младост“ и бул. „Сливница“ в частта към светофара; район „Приморски“ – площта след сп. „Явор“, между бул.“Левски“ и бул.“8-ми Приморски полк“; район „Одесос“ – тревна площ от градинката на Севастопол, непосредствено до бул. „Сливница“, както и теренът между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ - зад сградата на РИМ-Варна. Авторите, класирани на първо място на всяка от петте локации, ще бъдат наградени с парична награда в размер на 1 000 лв. След приключване на конкурса идейните проекти, излъчени за победители, ще бъдат възложени и реализирани в публичните градски пространства, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“.

Представените проекти бяха разгледани и оценени от жури в състав: председател Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна, и членове - Виктор Бузев – гл. архитект на Община Варна, проф. Иван Славов и доц. Емил Бачийски – скулптори и преподаватели в Националната художествена академия – София;  Радослав Радев – скулптор, преподавател в училището за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна; Леон Бабачев – скулптор и директор на Художествена галерия „Станислав Доспевски” - Пазарджик; арх. Люляна Гайдарова; арх. Енчо Димов - член на експертните съвети - по устройство на територията /ЕСУТ/ и по естетизация на градската среда /ЕСЕГС/, и Димитър Димитров – дизайнер, художник, член на ЕСЕГС при Община Варна. За първи път конкурсът се провежда по Закона за обществените поръчки.

Класирането е следното:

Район „Вл. Варненчик“
І място проект № 015231-1 на Георги Георгиев;
ІІ място проект № 913579-1 на Иван Иванов;
ІІІ място проект № 052731-1 на Альоша Кафеджийски.
 
Район „Младост“
І място - проект № 568329-2 на Веселин Костадинов;
ІІ място - проект № 052731-2 на Альоша Кафеджийски;
ІІІ място  - проект № 490022-2 на Киро Янев.
 
Район „Приморски“
І място - проект № 854456-3 на Венелин Иванов;
ІІ място - проект № 320170-3 на Пламен Аврамов;
ІІІ място - проект № 913579-3 на Иван Иванов.
 
Район „Одесос“ – тревна площ от градинката на Севастопол
І място - проект № 437815-4 – на Тодор Даскалов;
ІІ място - проект № 913579-4 на Иван Иванов;
ІІІ място  - проект № 083197-4 на Живко Дончев
 
Район „Одесос“ - тревна площ между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“:
І място проект № 369230-5 на Венцислав Марков;
ІІ място проект № 568329-5 на Веселин Костадинов;
ІІІ място проект № 052731-5 на Альоша Кафеджийски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09

Всеки втори пожара в Североизточна България заради хвърлена незагасена цигара

Почти всеки втори пожар в Североизточна България възниква заради хвърлена незагасена цигара.  18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. От тях шест са в обхвата на Държавно горско стопанство - Варна, по три на тероторията  на Генерал Тошево и Шумен, два за ДГС-Цонево и по..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка. Случката се разиграла на 29 юни, малко след 22 часа.  Двама маскирани са заплашили с пистолет касиерка в денонощен магазин в кв. „Младост“ и са взели оборота на търговския обект. Извършителите са заловени бързо от полицията, установено е, че оръжието, с което са нападнали касиерката, всъщност е..

публикувано на 09.07.24 в 10:48

Мотоциклетист пострада край Албена заради неправилна маневра на 71-годишен водач на

Произшествието става на 8 юли около 10.50 часа на кръстовище Албена в посока Кранево , съобщават днес от пресцентъра на полицията. На място е установено, че лек автомобил БМВ, управляван от 71-годишен мъж на забранен участък от пътя предприема маневра обратен завой, като не пропуска движещия се зад него мотоциклет..

публикувано на 09.07.24 в 10:21

17 души са загинали в катастрофи от началото на месец юли

7 души са загинали, а други 46 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Три са тежките произшествия в столицата. При тях са пострадали трима души, единият от които е с опасност за живота. 26 са леките катастрофи. От началото на месеца в страната е имало 203 пътни инцидента със 17 починали..

публикувано на 09.07.24 в 08:58

Дискусия с интериорни дизайнери и архитекти ще се проведе във Варна

Дизайнери, архитекти, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да дискутират тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Проявата ще се проведе на 12 юли на бул. „Сливница“ 160 от 18.30 часа, в Клуб на дизайнера, който предстои да бъде разкрит и във Варна, освен в София. Това каза за Радио Варна Гена Събева,..

публикувано на 09.07.24 в 07:05