Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико очаква цунамита след мощно земетресение от 8 по Рихтер

2
Снимка: Reuters

Мощно земетресението с магнитуд от 8 степен по скалата на Рихтер удари крайбрежието на Мексико, то е усетено най-силно до границата с Гватемала, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Издадено е предупреждение за цунами.

Над 3-метрово цунами е възможно да се насочва към Мексико, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами. „Задействана е гражданската отбрана, свикан е Националният комитет за извънредните обстоятелства“, написа Туитър мексиканският президент Енрике Пеня Нието.

Трусът удари крайбрежието на 120 км югозападно от град Трес Пикос, щата Чиапас. Огнището е било на дълбочина 33 километра.

Най-малко двама са загинали от земетресението, съобщи правителството. Те са жители на щата Чиапас. Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава.

По последни данни трусът край бреговете на Мексико е било с магнитуд 8,4 степен.

От своя страна Европейският средиземноморски сеизмологичен център дава по-различни данни за бедствието. То било с магнитуд 8,1 степен, а огнището му е на дълбочина 94 километра. Епицентърът пък се намирал на 202 километра южно от град Туста Гутерес с население от 482 000 жители.

Трусът разлюля столицата Мексико сити, където хората избягаха от сградите, чувайки сирените за бедствието.

Следващите три часа е възможно образуване на големи вълни и може би цунамита край бреговете на Мексико, Коста Рика, Никарагуа, Гватемала, Салвадор, Панама, Хондурас и Еквадор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Св.Св. Константин и Елена - Златни пясъци

Началото на ВиК ремонта от резиденция "Евксиноград" в посока Златни пясъци се отлага за 21 октомври

Началото на проекта за изграждане на водопровод и канализация от резиденция "Евксиноград" в посока курорта "Златни пясъци" се отлага за 21 октомври. Това съобщи за Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев. Причината е, че все още не са приключили ремонтите на улици в местността "Траката" и ако се започне ново разкопаване, животът на хората..

публикувано на 13.10.24 в 15:26

Опасна маска за Halloween крие химически рискове

Маска на калоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Става дума за химическото съединение бис(2-етилхексил). Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от..

публикувано на 13.10.24 в 14:18

Пожар в хотел в Италия, 40 души са в болница

Повече от 270 гости бяха евакуирани от хотел в северния италиански град Абано Терме, близо до Падуа, след като през нощта избухнал  пожар , съобщи италианската информационна агенция АНСА. АНСА предаде, че на около 40 души е оказана помощ на място, но след това са били откарани в болница, тъй като са вдишали дим. Хотелът е напълно евакуиран и..

публикувано на 13.10.24 в 14:08

Празник на баницата се проведе в село Тополи

За първи път се организира Празник на точената баница в с. Тополи. Празникът е с фолклорна тематика, а идеята му е да покаже на гостите богатството и разнообразието на точената баница. По време на събитието, освен конкурс за най-вкусна баница, имаше открит урок по точене на кори, фолклорна програма, пресъздаване на обичаи, игри от..

публикувано на 13.10.24 в 13:49
Грациозните лебеди във Варна

Очаква ни слънчев понеделник

Ще преобладава слънчево време с по-значителна висока облачност.  През нощта ще духа слаб югозападен вятър, а утре слаб до умерен от запад, следобед по Черноморието от южна четвърт.  Минимални температури между 7° и 12°, по крайбрежието до 14°, максимални от 19° до 24°. За Варна минимална температура 13°, максимална 21°. Вълнение на морето..

публикувано на 13.10.24 в 13:47
Кирил Маричков

Поклонението пред Кирил Маричков ще бъде в храм „Света София”

Поклонението пред Кирил Маричков ще се състои във вторник от 13.00 ч. в „Света София”. Днес в памет на легендарния български музикант стотици китаристи се събират в 17.00 ч. пред НДК. В късния следобед те ще изсвирят една от емблематичните песни на „Щурците” - „Клетва”.  Музикантът Кирил Маричков..

публикувано на 13.10.24 в 13:40

Милиони евро за развитието на Северна Македония и Албания

Европейският съюз /ЕС/ инвестира стотици милиони евро в държавите от Западните Балкани, дори преди пълноправното им в блока, предаде репортер на БГНЕС. Примерите за проекти, изградени с европейски средства, се безброй. Брюксел и европейските банки отпускат финансиране приоритетно в сферите на пътната..

публикувано на 13.10.24 в 10:00