Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1064 деца влизат в училищните стаи на 15 септември в община Тервел

1084 деца и ученици от І до ХІІ клас ще влязат в класните стаи на  7-те общински училища в община Тервел на 15 септември. Повече от половината от тях – близо 600 ученици,  ще учат в средното училище „Й. Йовков“, съобщи зам.-кметът на общината Диана Илиева. Подготвителни класове ще има в училищата в Каблешково и в Орляк. Маломерните паралелки са 25, а слетите -  5 . Маломерни паралелки има във всички шест училища по селата, а слети – в селата Каблешково, Коларци и Нова Камена. На отделни места като нередовни учители работят педагози със специалности история и БЕЛ, тъй като няма свободни работни места по техните специалности, посочват от общинската управа. Четирима дипломирани учители към момента не са устроени на работа. В шест училища е осигурено столово хранене. Общината субсидира всеки храноден в ученическия стол с 0,50 лв., а останалите средства се осигуряват от родителите или от училищата. Всички учители пътуват  безплатно от домовете си до работните си места в селата.Общината дофинансира разходите за пътни на учители и медицински лица. Транспортът на децата и учениците също е безплатен и се финансира от държавния и от общинския бюджет, допълва зам.-кметът Диана Илиева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътна полиция с акция "Ваканция"

В ход е традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, съобщават от МВР. Тя продължава до 31 август и има за цел опазване живота и здравето на децата през ваканционния летен период. По този повод са планирани различни дейности - разяснителни кампании, засилване на контролната дейност най-вече в летните..

публикувано на 22.06.21 в 10:29

ЕС: Британските филми и телевизионни програми представляват заплаха за европейското културно многообразие

Европейският съюз се готви да реагира срещу непропорционалното количество британско телевизионно и филмово съдържание, показвано в Европа след Брекзит. Великобритания е най-големият европейски продуцент на филми и телевизионни предавания, на стойност 1,4 милиарда паунда международни продажби на..

публикувано на 22.06.21 в 10:24
Първолаци!

Последен ден за заявление за прием в първи клас

Тази вечер изтича срокът за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление за некласиран първокласник в общинските училища във Варна. Електронната система за прием е активна до 23,59 часа на 22 юни. 415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки..

публикувано на 22.06.21 в 10:15

От днес разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

обновено на 22.06.21 в 10:14

След смъртта на три български момичета: защо Рейн е толкова опасен

През последната седмица в Германия почти не минава ден, в който да не се съобщава за удавили се хора. Повечето от жертвите са деца, сред които и три момичета от България. Защо се стига до тези трагични инциденти? Топлото време в Германия кара много хора да търсят прохлада край реки, езера, водохранилища и други водни басейни. Но напоследък..

публикувано на 22.06.21 в 10:08

Земетресение от 5,9 по Рихтер на гръцките Додеканези

Земетресение от 5,9 по Рихтер е регистрирано на Додеканезите в Гърция и по границата с Турция, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Епицентърът на труса е в Егейско море на дълбочина 2 км. Засега няма информация за пострадали и щети.

публикувано на 22.06.21 в 09:53

Трима са новозаразените с ковид във Варна

18 000 станаха починалите у нас от началото на пандемията 120 са новите случаи на коронавирус в страната. В Бургас новозаразеният е 1, а във Варна и Добрич са трима. 5 области без нито един нов случай Няма нови случаи на COVID-19 през изминалото денонощие в пет области на страната , като трите са от Североизтока. Това са Разград, Силистра и..

обновено на 22.06.21 в 09:50