Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор.

Репертоарът на варненските девойки, включва творби от български и чужди композитори. По този повод разговаряме с диригентката Галина Станишева.


Нашето пътуване започва от 9-ти октомври и ще завърши на 17-ти октомври. Това е едно изключително чакано пътуване за хористките и за нас - за мен като диригент и за пианистката Биляна Енева, с която работим в екип. Усилено пеем, репетираме и се подготвяме за тази изключително престижна изява...

И търсите средства за самото пътуване?

Да. Аз аз съм много щастлива, че Община Варна, дирекция "Образование и младежки дейности" оказаха изключително ценно за нас помощ - финансова и също нашият Общински детски комплекс ни подпомага, така че с тяхна помощ мисля, че ще можем да осъществим това пътуване, но сме отворени за спонсорски средства за другите ни предстоящи проекти

Лесно ли един девически състав, който дефакто съществува в този си състав от една година, да стигне до толкова престижен фестивал в Рива дел Гарда?

- Детският хор "Добри Христов" е с дълга история. Догодина ни предстои юбилей - 65 години, така че тук говорим за една много голяма приемственост във времето. Искрено се надявам, че със съвместните усилия на мен и моята колежка Биляна Енева, и най-вече на децата, които пеят, сме успели да постигнем нещо, което ни удовлетворява.

Ако и публиката ни харесва, това вече е изключително голяма награда.

Да поговорим малко за репертоара, който ще представите?

Репертоарът ни е съобразен първо с възможностите на хора и второ с това, че ние ще представим България и съм заложила повече от половината програма да бъде българска музика,  като присъстват песни на Добри Христов, на Стефан Мутафчиев, Георги Димитров, Георги Андреев и ще изпълним песни на чужди композитори, с които ще завърши нашата програма.

Последните години има някакъв бум на детски песни. Как намирате, как избирате българските автори?

Този бум се отнася повече може би за друг жанр. Специално в хоровото пеене на мен лично не ми е много лесно да намирам български песни. Обръщам се към историята и всъщност това много им допада на момичетата. Съвременна българска песен ми е трудно да намеря, която да задоволява така техните потребности и желания, защото хоровото изкуство сега в съвременността се променя доста и излиза от рамките на една статичност. Включват се много движения, включват се различни инструменти, така че доста предизвикателства представя пред нас като подбор на репертоар, но надявам се, че това което предстои да направя сега като творчески сезон, мисля че ще се справим с това предизвикателство. 

Колко деца и на каква възраст ще пътуват и ще представят Варна на този фестивал?

На този фестивал няма да пътува целият състав на хора, по обясними причини за някои деца. 26 ще бъдат певиците, които ще пътуват. Общо със състава ни е от 34 момичета, но аз искам да изразя така моята радост - тази година имам записани около 80 желаещи да се включат в нашия хор и се налага да направя един подбор на съставите. Обособявам три състава заради възрастовия диапазон. Ще има подготвителен състав - от 5 до 7 години, детски състав - от 7 до 10 и концертен състав - от 10 до 18 години. Така че ни предстои една много голяма работа.

Ако е възможно и има желаещи, биха могли да помогнат, за да пътува детския хор Добри Христов за участието във фестивала в Рива дел Гарда.


Цялото интервю с Галина Станишева може да чуете в звуковия файл:


Изпълнения на детски хор "Добри Христов" към Общински детски комплекс Варна може да чуете тук.

Концертно изпълнение от април 2017 г. от инициативата "България пее", където варненските девойки изпълняват и песни, които са написани специално за тях може да чуете и видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10