Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-висок бюджет за БАН прогнозира академик Юлиан Ревалски

Юлиан Ревалски
Снимка: БГНЕС

През следващата година бюджетът на Българската академия на науките ще бъде повишен, заради увеличението на минималната работна заплата, но необходимите средства са около 100 милиона лева и се надявам те да бъдат отпуснати - това заяви във Варна академик Юлиан Ревалски - председател на БАН.

Той допълни, че приемането на националната стратегия за развитие на научните изследвания у нас до 2030-та година му дава повод за оптимизъм, относно развитието на науката и академията. Стана ясно, че особено успешни са съвместните проекти на БАН за въвеждане на иновации в малки и средни предприятия, свързани с химията, нанотехнологиите и полимерите.

По повод привличането на млади учени в БАН академик Ревалски коментира пред Даниела Стойнова, че има тенденция към подмладяване на състава, но засега темповете са бавни:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажът в курорта Албена - май 2020

Великденски празници без туристи?

С наближаването на великденските празници и многото почивни дни около тях притесненията на туристическия бранш стават все по-големи и все по-основателни. След първоначалното успокоение, че румънските туристи продължават да предпочитат северното ни Черноморие за почивка и резервациите се засилват, дойде и отрезвяването, след като здравното ни..

публикувано на 13.04.21 в 11:06

В края на април започва обновяването на маркировката на пешеходните пътеки във Варна

От края на април започва подновяване на маркировката на пешеходните пътеки в града, съобщи Тихомир Тимов-началник на отдел „Общинска инфраструктура“  в община Варна . Какъв е редът обаче за обособяването на нова пешеходна пътека , след подаден сигнал от Марин Цветков, който живее в блок 50 на улица „Радост”,където, според него, е належащо..

публикувано на 13.04.21 в 10:32

Хаджигенов: Ще вземем подкрепа от всеки, готов да я предложи

„Принципът, който има в нашата част на коалицията е, че ние ще подкрепим политики. Тоест конкретни предложения, защото според нас така работи демокрацията. Би трябвало, ако демокрацията работи както трябва – хората да нямат значение. Естествено – хората винаги имат значение, но не толкова голямо”. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на..

публикувано на 13.04.21 в 09:54

Линия 121 от Аксаково до Почивка се оказа без пътници

Линия номер 121 от Аксаково до Почивка се оказа без перспектива, без достатъчен пътникопоток и се наложи да бъде редуцирана до само един курс през деня.  След експерименталното й пускане от началото на месец април с повече курсове през деня.  Това заяви Илияна Леонидиева-диспечер от Ченсфилд- фирмата превозвач.  Чуйте още какво добави тя пред репортера..

публикувано на 13.04.21 в 09:48

Държавен вестник обнародва резултата от изборите за Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които тя обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати , са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник, предаде репортер на БГНЕС. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на..

публикувано на 13.04.21 в 09:37

Част от централната част във Варна остава без вода

Спирането на водата ще засегне района между бул. "Княз Борис I", бул. Сливница", ул. "Отец Паисий", бул. "Левски" и ул. "Царевец".  Причината за спирането на водата е реконструкция на бул. "Чаталджа". Тя ще бъде извършена от фирма "Хидрострой". Посоченият район ще бъде без вода във времето от 9 до 19 часа днес.

публикувано на 13.04.21 в 07:33

13 европейски държави се споразумяха как да изглежда зеленият паспорт

13 държави членки на Европейския съюз постигнаха споразумение относно критериите за издаване на т.нар. "зелен паспорт", който ще улесни потока от туристи по време на пандемия. „Нашата цел е да приложим„ зеления паспорт “бързо и за предпочитане на ниво ЕС“, заяви австрийският министър на туризма..

публикувано на 13.04.21 в 07:03