Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пучдемон: Европа не може да пренебрегне референдума

Автор:
Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон обвини Европейския съюз, че е "обърнал гръб" на Каталуния в конфликта й с централното правителство в Мадрид по повод оспорвания референдум за независимост в неделя, предаде Асошиейтед прес. "Те са много смели, когато говорят за други държави, където нямат компетенции, но къде са когато ние гражданите се нуждаем от тях?", попита Пучдемон по адрес на представителите на ЕС. "Дали решението на Европа е да обърне гръб на каталунците?". Пучдемон заяви пред АП, че смята да превърне въпроса за независимостта на Каталуния в европейска тема.
"Ако победи отговорът "да", аз ще призова европейската общност да се намеси, защото ние ще имаме право да бъдем чути - нещо, което не се случи до момента, защото Европейската комисия винаги е била глуха за Каталуния", заяви 45-годишният сепаратистки лидер. Нито една държава, във или извън Европейския съюз, не е обявила открита подкрепа за референдума на 1 октомври, който испанското консервативно правителство смята за незаконен, отбелязва АП. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че каталунците ще постъпят глупаво, ако се отцепят от Испания. "Който не иска да чуе нашия глас, трябва да отиде на политически отоларинголог", заяви Пучдемон, използвайки официалния термин за специалист по уши, нос и гърло. Пучдемон каза, че ако председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не може да разбере решимостта на Каталуния, "тогава това е защото европейският проект е в лоши ръце". Испанският Конституционен съд постанови по-рано, че само централните власти могат да свикват подобен референдум и че всички испански граждани трябва да гласуват по въпроси на суверенитета. Затова съдът отмени референдума.
Регионалното правителство до момента игнорира решенията на съда и се зарече да проведе гласуването. Представители на изпълнителната и законодателната власт са разследвани, а в Каталуния е засилено полицейското присъствие с наближаването на деня на референдума, отбелязва АП. Мадрид предприе безпрецедентна кампания, за да спре гласуването, включително изземване на бюлетини, премахване на агитационни материали и заповед училищата да бъдат запечатани, за да не бъдат използвани за избирателни секции. Пучдемон каза, че според него усилията за забрана на референдума всъщност увеличават подкрепата за вота по начин, който европейските институции няма да могат да пренебрегнат. "Днес сме по-близо до масово участие на референдума, отколкото бяхме преди един месец", каза Пучдемон.
"Наблюдавайки обстановката, някой може да си помисли, че ние складираме оръжия за масово унищожение, ядрен арсенал или наркотици", коментира той. "А всъщност, ние просто се опитваме да проведем референдум". По думите му хора, които са били безразлични към референдума или против него, сега гледат на "ограничаването на свободите като на обида към техните демократични убеждения". Регионалните лидери в Каталуния обявиха, че при победа на отговора "да", ще обявят независимост два дни след референдума, независимо от избирателната активност. Но Пучдемон призна, че за представителност на референдума е необходима висока избирателна активност.
Той отказа да посочи какъв процент от 5,5-те милиона каталунски избиратели трябва да гласуват, за да бъде валидно допитването, но цитира данните за предишни референдуми в Испания, включително този за Европейската конституция, при който активността бе 42 на сто. "Никой не повдигна въпрос за активността на избирателите, за да обяви за легитимни резултатите, така че се надявам това да се отнася и за този случай", каза Карлес Пучдемон.  Каталуния е един от 17-те автономни района на Испания. Негова столица е динамичният средиземноморски пристанищен град Барселона, който е популярна туристическа дестинация, посочва АП. С население от 7,5 милиона жители, собствени културни и езикови традиции, Каталуния генерира една пета от 1,1-трилионната икономика на Испания. Мнозинството каталунци подкрепят произвеждането на референдума, но отдавна са почти поравно разделени по въпроса за независимостта. Сепаратистките настроения достигнаха своя връх в разгара на финансовата криза през 2008 г., когато много каталунци смятаха, че биха се справили с нея по-добре, ако бяха самостоятелна държава. С укрепването на националните и регионалните икономики, подкрепата за отделяне от Испания започна да намалява, отбелязва АП. Първият опит на региона да организира необвързващ референдум през 2014 г. бе блокиран от Конституционния съд. Каталунското правителството организира тогава неофициално допитване. Около 2,3 милиона каталунци - по-малко от половината от имащите право на глас, подкрепиха независимостта с 80 процента, припомня агенцията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна празнува!

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и  EXIT  - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE, съобщават от общинския..

публикувано на 15.08.24 в 06:10

Слънчево и топло ще е и днес

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа до умерен източен, следобед югоизточен вятър, по Черноморието подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°, по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 3, по Южното Черноморие 3-4 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:01 ч.,..

публикувано на 15.08.24 в 05:56

Човек загина при пожар в хоспис в Банкя без лиценз

Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта..

публикувано на 14.08.24 в 19:38

Правителството предлага Калин Калинов да бъде назначен за Началник на ВВМУ

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи флотилен адмирал Боян Медникаров от длъжността „Началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и от военна служба, считано от 8 октомври 2024 година, поради навършване на пределната възраст за военна служба...

публикувано на 14.08.24 в 19:30

„Общинска полиция“ и частна охранителна фирма обезпечават обществения ред по време на фестивала VARNA BREEZE by EXIT

Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се грижат за обезпечаването на обществения ред по време на 4-дневния фестивал VARNABREEZEbyEXIT. Музикалното събитие започва утре, 15 август, като кулминация на празничната програма за Деня на Варна и ще продължи до 18 август. В района на фестивала между Пантеона..

публикувано на 14.08.24 в 19:02
Снимката е илюстративна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 14.08.24 в 18:43

Община Варна с официална позиция за фалшиви имейли, изпращани от името на кмета

Фалшиви електронни писма от името на кмета на Варна Благомир Коцев и общинския пресцентър бяха изпратени днес до редакциите на варненските медии. От общинската администрация излязоха с официална позиция по случая. Оттам отбелязват, че Община Варна има основание да сезира органите на МВР и Прокуратурата В позицията се подчертава, че д нес, 14 август..

публикувано на 14.08.24 в 17:23