Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тамбуристът Владимир Владимиров свири в албуми на израелската звезда Идан Райхел

Владимир Владимиров
Снимка: Emran Mahmud

В една от летните вечери ви срещнах с тамбуриста и диригент Владимир Владимиров, който преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Той беше гост в поредицата предавания „Срещи в 7/8”, в които популярни изпълнители от българската фолклорна сцена говорят за любимата си музика.

От Румен Сираков до Идан Райхел – музикалният избор на тамбуриста и диригент Владимир Владимиров

Тамбурата винаги е била второто му "аз”. Затова никак не бях изненадан, когато ми изпрати заглавията, които да включим в предаването. И съвсем естествено начало: Румен Сираков и неговата емблематична пиеса „Дидината”: „Това е първата пиеса, която научих от Румен Сираков. Спомням си във фонотеката на музикалното училище в Котел, в едни малки кабинки, слушах с часове неговата плоча. След това на 70-годишния му юбилей в БНР – София редица колеги изпълняваха пиеси на Румен. На мен се падна честта да изпълня точно „Дидината”. Обичам я тази пиеса! С Румен Сираков се срещнах за първи път в Сунгурларе на конкурса на тамбуристите, той беше жури там. Човек с широка душа, приемаше радушно особено тамбуристите. Така прие и мен, имахме хубави моменти с него.”(...)

Владимир ВладимировПоследваха интересни истории около музиката още на Недялка Керанова, Иво Папазов, Красимир Станев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Банко Минчев, Милчо Василев, Елка Вълчева и Атешкан Юсеинов... до Таксим трио от Турция и Идан Райхел от Израел. И точно тук беше за мен изненадата да науча, че Владимир Владимиров заедно със свои колеги е участвал в албуми на израелския певец и музикант. "Идан Райхел е звезда в Израел. Неговият проект Idan Raichel Project показва нещо много особено, което в днешно време при нас остава на заден план. Той е събрал различни музиканти – израелци, араби, цветнокожи, които без значение от религия или цвят на кожата правят вълшебство на сцената. Имах възможността, когато пътувах с „Мистерията на българските гласове” да се запозная лично с него в Иразел. Така се случи, че по това време, през 2010-а година, той записваше албум. Покани ни с моите колеги Тодор Бакоев (гъдулка), Васко Василев (кавал) и аз с тамбурата да вземем участие в две негови парчета в албума. Интересното беше, че когато се разделяхме тогава той каза: „Аз ще дойда в България и пак ще ви се обадя, и пак ще свирим заедно!” Обаче мина доста време, ние почти бяхме забравили. Знаехме, че албумът е излязъл, слушахме пиесите с наше участие.

Васил Василев, Владимир Владимиров, Борислав Гълъбов и Идан Райхел преди концертНо миналата година лятото той се свърза с нас чрез импресариото на „Мистериите”, понеже беше планирал да дойде в София. И попита дали пак може да се включим в две негови пиеси. Естествено се отзовахме с голямо желание. Тъй като Тодор Бакоев замина да живее в Швеция, поканихме Борислав Гълъбов – също един виртуозен млад гъдулар. Записахме пиесите в Бояна студио в София, а след това се оказа, че Идан ще прави концерт на 17 септември в столицата. Покани ни и за този концерт. Досегът до такива звезди ти отваря очите за много неща! Как се прави шоу, как се прави музика, как да си представиш на сцена творчеството."

Цялото предаване чуйте в прикачения файл


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39