Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тамбуристът Владимир Владимиров свири в албуми на израелската звезда Идан Райхел

Владимир Владимиров
Снимка: Emran Mahmud

В една от летните вечери ви срещнах с тамбуриста и диригент Владимир Владимиров, който преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Той беше гост в поредицата предавания „Срещи в 7/8”, в които популярни изпълнители от българската фолклорна сцена говорят за любимата си музика.

От Румен Сираков до Идан Райхел – музикалният избор на тамбуриста и диригент Владимир Владимиров

Тамбурата винаги е била второто му "аз”. Затова никак не бях изненадан, когато ми изпрати заглавията, които да включим в предаването. И съвсем естествено начало: Румен Сираков и неговата емблематична пиеса „Дидината”: „Това е първата пиеса, която научих от Румен Сираков. Спомням си във фонотеката на музикалното училище в Котел, в едни малки кабинки, слушах с часове неговата плоча. След това на 70-годишния му юбилей в БНР – София редица колеги изпълняваха пиеси на Румен. На мен се падна честта да изпълня точно „Дидината”. Обичам я тази пиеса! С Румен Сираков се срещнах за първи път в Сунгурларе на конкурса на тамбуристите, той беше жури там. Човек с широка душа, приемаше радушно особено тамбуристите. Така прие и мен, имахме хубави моменти с него.”(...)

Владимир ВладимировПоследваха интересни истории около музиката още на Недялка Керанова, Иво Папазов, Красимир Станев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Банко Минчев, Милчо Василев, Елка Вълчева и Атешкан Юсеинов... до Таксим трио от Турция и Идан Райхел от Израел. И точно тук беше за мен изненадата да науча, че Владимир Владимиров заедно със свои колеги е участвал в албуми на израелския певец и музикант. "Идан Райхел е звезда в Израел. Неговият проект Idan Raichel Project показва нещо много особено, което в днешно време при нас остава на заден план. Той е събрал различни музиканти – израелци, араби, цветнокожи, които без значение от религия или цвят на кожата правят вълшебство на сцената. Имах възможността, когато пътувах с „Мистерията на българските гласове” да се запозная лично с него в Иразел. Така се случи, че по това време, през 2010-а година, той записваше албум. Покани ни с моите колеги Тодор Бакоев (гъдулка), Васко Василев (кавал) и аз с тамбурата да вземем участие в две негови парчета в албума. Интересното беше, че когато се разделяхме тогава той каза: „Аз ще дойда в България и пак ще ви се обадя, и пак ще свирим заедно!” Обаче мина доста време, ние почти бяхме забравили. Знаехме, че албумът е излязъл, слушахме пиесите с наше участие.

Васил Василев, Владимир Владимиров, Борислав Гълъбов и Идан Райхел преди концертНо миналата година лятото той се свърза с нас чрез импресариото на „Мистериите”, понеже беше планирал да дойде в София. И попита дали пак може да се включим в две негови пиеси. Естествено се отзовахме с голямо желание. Тъй като Тодор Бакоев замина да живее в Швеция, поканихме Борислав Гълъбов – също един виртуозен млад гъдулар. Записахме пиесите в Бояна студио в София, а след това се оказа, че Идан ще прави концерт на 17 септември в столицата. Покани ни и за този концерт. Досегът до такива звезди ти отваря очите за много неща! Как се прави шоу, как се прави музика, как да си представиш на сцена творчеството."

Цялото предаване чуйте в прикачения файл


ВИЖТЕ ОЩЕ
мега пиано

НА СВЕТЛО на 12 май с Валерия Василева

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, положи клетва днес - ко ментар на доц. Тошко Петров, д-р на политическите науки, ръководител на катедра „Социални и правни науки” в ТУ-Варна. Отбелязваме Международния ден на сестринството - интервю с  Райна Бояджиева,  председател на УС на Регионалната..

публикувано на 12.05.21 в 12:56

НОВИЯТ ДЕН на 12 май с Мариела Димитрова

Само след дни започва изпращането на абитуриентите – свободни часове при козметици, маникюристи и за други разкрасителни процедури почти няма.... Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е официалният тоалет за бала. Всяка година тенденциите в предпочитанията на младежите се променят. Какви са тази година, взема ли превес..

публикувано на 12.05.21 в 06:52

НА СВЕТЛО на 11 май със Светлана Вълкова

Запазване стабилността на държавата и организиране на следващите парламентарни избори са основните задачи на служебното правителство - интервю с бившият служебен министър-председател проф. Огнян Герджиков Репортаж от патронния празник на варненското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” 11 май - професионален празник на библиотекарите, как беше..

публикувано на 11.05.21 в 13:35

"Новият ден" на 11 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Инициативна група внесе в Президентството на Република България подписка с искането арменецът Карен Алексанян, създателят на Двора на кирилицата в Плиска, да получи българско гражданство. Ще чуем председателя на инициативната група Искра Иванова от Варна, както и самият създател на музея Карен Алексанян. Как варненското ОУ „Свети Свети Кирил..

публикувано на 11.05.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 10 май с Мариела Димитрова

Срещи между предлагащи и търсещи работа в градовете Варна (10 май 2021), Пловдив (12 май 2021) и София (18-19 май 2021) организира ена от големите платформи за работа у нас. Това са 20-те "Национални дни на кариерата 2021". Какъв е интересът на търсещите работа ще чуем в репортаж в 14.20 часа от Двореца на културата и спорта. До края на май..

публикувано на 10.05.21 в 12:45

НОВИЯТ ДЕН на 10 май с Иван Барбов

След 8.00 часа ще ви срещнем с председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, с който ще коментираме натиска върху пазара на наемите. Защо все повече наемни жилища и търговски площи остават празни и има ли спад на цените на наемите? Каква е актуалната ситуация в туризма в момента, кога се очаква да има раздвижване..

публикувано на 10.05.21 в 05:53

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 10 май

По първи петли - 10 .05.2021 БНР-Радио Варна 04.00 – 06.00 часа Водещ: Ваня Славова И този понеделник няма да изневерим на стила на предаването, в което преобладават приятните теми от нашето ежедневие, съчетани с хубави български песни, за чиято селекция грижа има звукорежисьорът Венци Фотев. От кухнята на..

публикувано на 09.05.21 в 10:19