Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тамбуристът Владимир Владимиров свири в албуми на израелската звезда Идан Райхел

Владимир Владимиров
Снимка: Emran Mahmud

В една от летните вечери ви срещнах с тамбуриста и диригент Владимир Владимиров, който преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Той беше гост в поредицата предавания „Срещи в 7/8”, в които популярни изпълнители от българската фолклорна сцена говорят за любимата си музика.

От Румен Сираков до Идан Райхел – музикалният избор на тамбуриста и диригент Владимир Владимиров

Тамбурата винаги е била второто му "аз”. Затова никак не бях изненадан, когато ми изпрати заглавията, които да включим в предаването. И съвсем естествено начало: Румен Сираков и неговата емблематична пиеса „Дидината”: „Това е първата пиеса, която научих от Румен Сираков. Спомням си във фонотеката на музикалното училище в Котел, в едни малки кабинки, слушах с часове неговата плоча. След това на 70-годишния му юбилей в БНР – София редица колеги изпълняваха пиеси на Румен. На мен се падна честта да изпълня точно „Дидината”. Обичам я тази пиеса! С Румен Сираков се срещнах за първи път в Сунгурларе на конкурса на тамбуристите, той беше жури там. Човек с широка душа, приемаше радушно особено тамбуристите. Така прие и мен, имахме хубави моменти с него.”(...)

Владимир ВладимировПоследваха интересни истории около музиката още на Недялка Керанова, Иво Папазов, Красимир Станев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Банко Минчев, Милчо Василев, Елка Вълчева и Атешкан Юсеинов... до Таксим трио от Турция и Идан Райхел от Израел. И точно тук беше за мен изненадата да науча, че Владимир Владимиров заедно със свои колеги е участвал в албуми на израелския певец и музикант. "Идан Райхел е звезда в Израел. Неговият проект Idan Raichel Project показва нещо много особено, което в днешно време при нас остава на заден план. Той е събрал различни музиканти – израелци, араби, цветнокожи, които без значение от религия или цвят на кожата правят вълшебство на сцената. Имах възможността, когато пътувах с „Мистерията на българските гласове” да се запозная лично с него в Иразел. Така се случи, че по това време, през 2010-а година, той записваше албум. Покани ни с моите колеги Тодор Бакоев (гъдулка), Васко Василев (кавал) и аз с тамбурата да вземем участие в две негови парчета в албума. Интересното беше, че когато се разделяхме тогава той каза: „Аз ще дойда в България и пак ще ви се обадя, и пак ще свирим заедно!” Обаче мина доста време, ние почти бяхме забравили. Знаехме, че албумът е излязъл, слушахме пиесите с наше участие.

Васил Василев, Владимир Владимиров, Борислав Гълъбов и Идан Райхел преди концертНо миналата година лятото той се свърза с нас чрез импресариото на „Мистериите”, понеже беше планирал да дойде в София. И попита дали пак може да се включим в две негови пиеси. Естествено се отзовахме с голямо желание. Тъй като Тодор Бакоев замина да живее в Швеция, поканихме Борислав Гълъбов – също един виртуозен млад гъдулар. Записахме пиесите в Бояна студио в София, а след това се оказа, че Идан ще прави концерт на 17 септември в столицата. Покани ни и за този концерт. Досегът до такива звезди ти отваря очите за много неща! Как се прави шоу, как се прави музика, как да си представиш на сцена творчеството."

Цялото предаване чуйте в прикачения файл


ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#604 ТОП 20 (25.09.2020-02.10.2020)

публикувано на 25.09.20 в 19:59
Паметникът на Хан Аспарух в Добрич

"Post Factum" с Валери Великов, на 25 септември

Днес е 25 септември - празникът на Добрич. По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в Добрич. Какво се случи на днешното дело за добива на газ в Добруджа, научаваме от Иванка Казакова - едно от трите заинтересовани лица, конституирани по делото. Един от редовните слушатели на..

публикувано на 25.09.20 в 15:53

С "Хоризонти" пътуваме към Судан

Радиопътешествието ни днес води към колоритната Африка. "Судан не е това, което си представят повечето от нас - ни разказва Емилия Милушева - преди години Хартум бе най-спокойния град и можех да излизам сама през ноща. А децата вървят с километри сами, за да отидат на училище...." Емилия Милушева е пътешественик, посетил всички континенти. Наското тя..

публикувано на 25.09.20 в 08:45

"Новият ден" на 25 септември с Емилия Николова

Над 10 хиляди стикера раздават във Варна в рамките на кампанията „Спри! Давам път на пешеходец.” Какво очакват да постигнат организаторите? Как Варна ще отбележи Деня в памет на загиналите мотористи? Стартира кампанията „Маскирай се с усмивка” Как се посреща изгрева в село Изгрев? Спектакълът „Корабът на мечтите” - част от..

публикувано на 25.09.20 в 05:42

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 24 септември

Депутатите днес свалиха маските. Но не в оня смисъл, а в прекия. Без маски може да се стои в пленарната зала на парламента, става ясно от писмен отговор на здравния министър Костадин Ангелов до депутати от БСП. Ангелов се мотивира с факта, че достъпът на граждани до сградите на различните институции е ограничен и поради това те..

публикувано на 24.09.20 в 16:09
Тръгваме на училище, Вирусът - не!

НА СВЕТЛО на 24 септември с Валерия Василева

Темите и решенията от днешното заседание на Постоянната комисия "Собственост и стопанство"  към Общински съвет - Варна. Репортаж от брифинга на РЗИ - Варна за епидемиологичната обстановка в областта. Интервю с Йоана Буковска за образователното филмче за деца "Тръгваме на училище, Вирусът - не!" в подкрепа на противоепидемичните мерки. Варненския театър..

публикувано на 24.09.20 в 13:21
Варна

"Новият ден" на 24 септември 2020 г. с Димитрина Дончева

Летищата във Варна и Бургас назначиха агенти за безопасно летищно преживяване. Всички пътници ще могат да се обръщат към тях за съдействие и информация. С какво още ще са полезни? Децата и спортът – как да възпитаме у най-малките любов към активния начин на живот? Иван Чобанов е един от четиримата учители по програмата „Заедно в..

публикувано на 24.09.20 в 06:00